Η προσπάθεια να κινητοποιηθεί ο ενεργός τοπικός πληθυσμός της ενδοχώρας προς μια κατεύθυνση συνέργειας και ανάδειξης αξιών, πέρασε το προηγούμενο διήμερο, 16 και 17 Δεκεμβρίου, από την περιοχή της Μεσαράς. Με την πρωτοβουλία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, στο πλαίσιο της Διακρατικής Συνεργασίας LOCAL TOUR, κεντρικό ζητούμενο ήταν ο τρόπος με τον οποίο η εν λόγω περιοχή μπορεί να αποτελέσει Γαστρονομικό προορισμό με την σύνθεση των τοπικών δυνάμεων και την υποστήριξη αναπτυξιακών φορέων και χρηματοδοτικών εργαλείων.
Η πρώτη μέρα φιλοξενήθηκε στο Οινοποιείο Ζαχαριουδάκη, ένα σημείο αναφοράς της οινικής Μεσαράς το οποίο πρεσβεύει τόσο την ιδέα της αγροτικής οικονομίας μέσα από τη διαδικασία της παραγωγής και τυποποίησης, όσο και τη σύνδεση του αγροτικού προϊόντος με τη δυναμική του τουρισμού και της επισκέψιμης μονάδας. Αφιερώθηκε δε στην παρουσίαση του πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί το όραμα του «προορισμού» αλλά και στην καταγραφή καλών πρακτικών και δράσεων. Καταγραφή από μονάδες που συντελούν στη δημιουργία μιας πρώτης ομάδας που μπορεί να στηρίξει την ιδέα της κοινής προσπάθειας ανάπτυξης της ταυτότητας του τόπου. Παρ’ όλο που είναι βέβαιο ότι ακόμα περισσότερα παραδείγματα μπορούσαν να παρουσιαστούν με αυτήν την πρωτοβουλία, η ευχή όλων ήταν να αποτελέσει αυτή η συνάντηση μια αρχή εξέλιξης, σύνθεσης και ανάπτυξης.
Η δεύτερη μέρα βρήκε τους συμμετέχοντες στο «πεδίο», με σκοπό να βιώσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο του τόπου όσο και των ανθρώπων που «δημιουργούν». Η παρουσίαση των κρητικών βοτάνων, η επαφή με τη βιοδυναμική καλλιέργεια στον τομέα των αρωματικών φυτών και του ελαιόλαδου, η κίνηση μεταξύ των σημείων ενδιαφέροντος με ηλεκτρικά ποδήλατα αλλά και η εμπειρία της Μοναστηριακής κουζίνας μέσα από μια επίσκεψη στην περιοχή του κρητικού Αγίου Όρους, έδωσαν ένα συμπυκνωμένο δείγμα της ταυτότητας του προορισμού και των δυνατοτήτων αξιοποίησης της προστιθέμενής του αξίας.