Δεν είναι λίγες οι φορές έχω ακούσει την φράση: «δεν έχω ανάγκη να πάω σε ψυχολόγο, έχω τους φίλους μου για να τα πω». Πρόκειται για μία φράση που αν και ακούγεται λογική, αλλά είναι εντελώς ψευδής και λάθος.
Ο λόγος δεν είναι επειδή οι φίλοι δεν είναι ένα σημαντικό στήριγμα στη ζωή μας.
Αντίθετα, η φιλία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που μπορεί να έχει κανείς στη ζωή του και ένας πραγματικός φίλος μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και βοήθεια σε δύσκολες στιγμές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει έναν ψυχολόγο ή την σημασία και την αναγκαιότητα της ψυχοθεραπείας.
Αρχικά, ας πάρουμε τα πράγματα αντίστροφα.
Όποιος πηγαίνει σε ψυχολόγο σημαίνει ότι δεν έχει φίλους; Σε καμία περίπτωση. Οι φίλοι μας, αν και αγαπημένα πρόσωπα, όσο κοντά μας και να είναι δεν μπορούν να πάρουν την θέση ενός ψυχολόγου/ ψυχοθεραπευτή για τους εξής απλούς λόγους:
1. Ο ψυχολόγος δεν είναι φίλος σας.
Με τον θεραπευτή σας πρέπει να έχετε μία καλή θεραπευτική σχέση. Θα σχηματίσετε έναν ιδιαίτερο δεσμό, ώστε να μπορέσετε να «ανοιχτείτε» και να το εκμυστηρευτείτε τα πάντα, αλλά δεν θα γίνετε ποτέ πραγματικά φίλοι. Θα υπάρχουν όρια στην σχέση σας, τα οποία δεν θα μπορέσετε να ξεπεράσετε και η σχέση που θα αποκτήσετε δεν θα είναι μία φιλική σχέση.
2. Είστε σίγουροι ότι οι συμβουλές των φίλων σας θα σας βοηθήσουν;
Πολλές φορές, βασιζόμαστε σε συμβουλές φίλων, οι οποίοι πάντα τις προσφέρουν με καλή πρόθεση, αλλά είμαστε σίγουροι ότι είναι οι κατάλληλες για εμάς; Επιπλέον, θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές αδυνατούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές που μας δίνουν οι φίλοι μας, όσο λογικές κι αν μας ακούγονται και ο λόγος είναι επειδή αυτές οι συμβουλές δεν έρχονται από μέσα μας. Ο ψυχολόγος δεν θα σας δώσει μία έτοιμη συμβουλή, την οποία θα προτείνει να ακολουθήσετε, αλλά θα σας καθοδηγήσει ώστε να βρείτε εσείς την απάντηση σε όλα σας τα ερωτήματα.
3. Σε έναν φίλο δεν θα πείτε τα πάντα.
Όσο κι αν νομίζετε ότι είστε «βιβλίο ανοιχτό» με τους κοντινούς σας φίλους και ότι δεν ντρέπεστε να τους πείτε το οτιδήποτε κάνετε λάθος. Όχι, δεν τους κρατάτε επίτηδες μυστικά, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να τα παραδεχτούμε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό, πόσο μάλλον να τα πούμε σε έναν φίλο μας. Ο ψυχολόγος, γνωρίζει πολύ καλά ότι όλοι έχουν τέτοιες ενδόμυχες σκέψεις που δυσκολεύονται να παραδεχτούν ή να πουν φωναχτά και έχοντας την κατάλληλη εκπαίδευση και «εργαλεία» θα προσπαθήσει να τα φέρει στην επιφάνεια και να σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε.
4. Η παρουσία του ψυχολόγου είναι συστηματική.
Όσο συχνά κι αν βρίσκεστε με τους φίλους σας, με τον ψυχολόγο, όχι μόνο έχει ένα σταθερό εβδομαδιαίο ραντεβού, αλλά μέσα σε αυτά τα 45-50 λεπτά της κάθε συνεδρίας έχετε τη δυνατότητα να μονοπωλείτε την κουβέντα και να μιλάτε για ό,τι σας απασχολεί.
5. Ο ψυχολόγος θα σας πιέσει.
Η ψυχοθεραπεία δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι ένα δύσκολο «ταξίδι», κατά το οποίο θα υπάρξουν φορές που θα νιώσετε θυμό, απόγνωση, οργή και στεναχώρια. Ο θεραπευτής σας δεν θα φοβηθεί να σας οδηγήσει σε αυτά τα επίπονα συναισθήματα, τα οποία, συχνά, είναι και μέρος της διαδικασίας. Ακόμα, κι όταν φτάσετε κοντά σε αυτά τα συναισθήματα, ο θεραπευτής έχει τα εργαλεία ώστε να σας βοηθήσει να τα διαχειριστείτε και γνωρίσει πως να σας κάνει να τα ξεπεράσετε και να «κλείσετε» τις πληγές σας.
Πηγή: omorfizoi.gr