Κρήτη:Το ΕΔΙΜΟ, με τη στήριξη του ΙΤΕ, ενισχύει την έρευνα και τις καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο
Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων λειτουργίας, το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ) πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα της χώρας, ενώ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του δικτύου και οι υπηρεσίες μοριακής ογκολογίας που προσφέρονται σε ασθενείς με κληρονομούμενα σύνδρομα καρκίνου και αιματολογικά ή συμπαγή νεοπλάσματα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα μέλη του δικτύου αναφέρθηκαν στην πρόοδο του έργου και παρουσίασαν τα συστήματα ψηφιακής υγείας, τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία του δικτύου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ολοκλήρωση της δημιουργίας του ψηφιακού αποθετηρίου κλινικών και γενετικών δεδομένων, το οποίο πρόσφατα βραβεύτηκε στα Healthcare Business Awards.
Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν αναλυθεί στα εργαστήρια του δικτύου περίπου 350 δείγματα ασθενών από ογκολογικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα. Στην εξέταση των δειγμάτων εφαρμόστηκαν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες μοριακής ογκολογίας, από τεχνικές υγρής βιοψίας μέχρι αλληλούχισης του DNA, οι οποίες καθορίζουν, στη συνέχεια, την εξατομικευμένη διάγνωση και τη στοχευμένη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών.
Επίσης, υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές η υποστήριξη του ΕΔΙΜΟ στους νέους επιστήμονες. Στο πλαίσιο του έργου έχουν προσληφθεί περίπου 30 νέοι ερευνητές από τους οκτώ φορείς του δικτύου, ενώ το αποθετήριο ψηφιακών δεδομένων αναμένεται να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια στην εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, μελετών και κλινικών ερευνών.
Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ και συντονιστής του ΕΔΙΜΟ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε με αφορμή την εκδήλωση του δικτύου: «Η επόμενη χρονιά θα είναι καθοριστική, καθώς πλέον το δίκτυο λαμβάνει για ανάλυση δεκάδες δείγματα ασθενών κάθε εβδομάδα. Αναμένουμε ότι στην πορεία του έργου θα αναλυθούν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες δείγματα. Αυτά θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο θησαυρό γνώσης για μελλοντικές έρευνες και θα θέσουν τις βάσεις για το μέλλον του δικτύου μας και τις υπηρεσίες τις οποίες θα προσφέρει προς όφελος της δημόσιας υγείας».
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΔΙΜΟ, καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, πρόσθεσε: «Σταδιακά μπαίνουν οι βάσεις, ώστε το ΕΔΙΜΟ να εξυπηρετεί όλες τις ογκολογικές κλινικές της χώρας. Το δίκτυό μας προσφέρει υπηρεσίες που δεν διατίθενται από κάποιον άλλο φορέα στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόληψη, τη διάγνωση και την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου. Και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ΕΔΙΜΟ έχει υποδομές, οι οποίες δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα καλύτερα ογκολογικά κέντρα του κόσμου, όσον αφορά στη διάχυση και τη χρησιμοποίηση της πληροφορίας, τόσο για την παραγωγή έρευνας όσο και για την επιλογή εξατομικευμένων θεραπειών».
Λίγα λόγια για το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ)
Αποτελεί πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Συστάθηκε τον Ιούνιο του 2022 και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ τον Απρίλιο του 2023 έλαβε έγκριση χρηματοδότησης περίπου 4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το ΕΔΙΜΟ συντονίζει ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε έρευνα αιχμής στον τομέα της υγείας, της μοριακής ογκολογίας και της ιατρικής ακριβείας.
Συντονιστής του δικτύου είναι το ΙΤΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη, και επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Στρατάκη, κλινικό γενετιστή, γιατρό και διευθυντή ερευνών γενετικής και ιατρικής ακριβείας. Στο δίκτυο συμμετέχουν το ΙΤΕ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Οι υπηρεσίες του δικτύου συμβάλλουν στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου και στην εξατομίκευση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.