Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για την 54χρονη ρεθυμνιώτισσα στην Κωνσταντινούπολη – Παραμένει εγκλωβισμένη – Η φωνή αγωνίας του Γ. Τσουντάνη

Μία απίστευτη ταλαιπωρία εξακολουθεί να ζει η οικογένεια του Γαβρίλη Τσουντάνη και της Αγαθής Μαρκοπούλου από το Ρέθυμνο με την τελευταία να παραμένει υπό περιορισμό στην Κωνσταντινούπολη και να μην της επιτρέπεται να φύγει, προκειμένου να περιμένει να δικαστεί για μια κλοπή κινητού που η ίδια τονίζει δεν έκανε.

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην 54χρονη Αγαθή Μαρκοπούλου δε θα μπορούσε κανείς να τα φανταστεί, αλλά για τον σύζυγο της κ. Τσουντάνη, ένα βασικό ζήτημα είναι πως, όπως λέει, δεν βρίσκει βοήθεια και στήριξη από το ελληνικό κράτος και την πρεσβεία.

Ο κ. Τσουντάνης μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM 102 «Πρώτη Γραμμή» το πρωί της Παρασκευής. Μόλις το βράδυ της Πέμπτης επέστρεψε στο Ρέθυμνο απογοητευμένος.

Η σύζυγος του παραμένει υπό περιορισμό και, όπως λέει ο ίδιος, «δεν μπορούμε να βρούμε άκρη, ούτε μέσω του προξενείου μας. Την περασμένη εβδομάδα πήγαμε στο προξενείο, μίλησα με τον ίδιο τον πρέσβη προσωπικά και το μόνο που μας είπε είναι πως “εδώ είναι Τουρκία”. Δεν μπορούμε να βρούμε άκρη. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Φανταστείτε ότι δεν μιλάει κανείς αγγλικά. Είμαστε στο πουθενά».

Θύμισε πως «η γυναίκα μου πήγε πριν 16 μέρες στην Κωνσταντινούπολη. Την Πέμπτη έφτασε μαζί με την κόρη μου και μια φίλη της. Την Παρασκευή το πρωί πήγανε να πάρουν μία μαντήλα για να μπουν μέσα στην Αγιά Σοφιά. Πήρε κατά λάθος το κινητό του καταστηματάρχη. Μάλιστα του είπαν πως θα πάνε στην Αγιά Σοφιά. Μετά από κάμποση ώρα τους συνέλαβαν. Το λέει και η δικογραφία ότι από το βίντεο φαίνεται ότι δεν είχε πρόθεση να κλέψει το κινητό και ο μαγαζάτορας από την πρώτη κιόλας μέρα είχε αποσύρει την καταγγελία.

Τους πήγανε σε ένα τμήμα, άφησαν την φίλη τους, γιατί ήταν έξω από το μαγαζί, κράτησαν την κόρη μου με την γυναίκα μου. Τους πήγαν για αυτόφωρο, το βράδυ κοιμήθηκαν στο πάτωμα στο αστυνομικό τμήμα με δύο κουβέρτες. Το ίδιο βράδυ, άφησαν την γυναίκα μου και πήγαν την κόρη μου σε hot spot για τρεις μέρες. Και μετά την πήγαν με χειροπέδες στο αεροδρόμιο και την απέλασαν».

Ο ίδιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να βρίσκεται δίπλα στην σύζυγο του, η οποία έχει προβλήματα υγείας. «Το περασμένο Σάββατο πήρα την πρεσβεία σε ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης και τους είπα τι είχε συμβεί. Την Δευτέρα πήγε η γυναίκα μου και δεν γνώριζαν τίποτα όπως είπαν», είπε ο κ. Τσουντάνης που ζητά απλά μία παρέμβαση από την ελληνική πολιτεία και την πρεσβεία ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να δικαστεί η σύζυγος του ή να της οριστεί μία εγγύηση και να αποδεσμευτεί για να φύγει από την Κωνσταντινούπολη.

Αντ’ αυτού, αντιμετωπίζουν μία κατάσταση πλήρους ασυνεννοησίας. «Έπρεπε η Πρεσβεία να έχει μεριμνήσει να έχει βάλει δικηγόρο να μιλάει και ελληνικά και τούρκικα. Δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Της όρισαν από το τμήμα μία δικηγόρο, που δεν μιλάει ούτε αγγλικά, δεν μπορεί καν να επικοινωνήσει».

Μόνο μία ελληνίδα δημοσιογράφος του Αντεννα μπόρεσε να τους βοηθήσει όσο μπορούσε, λέει ο κ. Τσουντάνης, που αναφέρει ότι όλα γίνονται με αργούς ρυθμούς και χωρίς συνεννόηση βασική. «Προχθές έπρεπε η σύζυγος μου να κάνει πληρεξούσιο στην δικηγόρο για να πάρει τον φάκελο από τον δικαστή. Έπρεπε να έχει το διαβατήριο, η γυναίκα μου είχε πάει με την ταυτότητα στην Τουρκία.Δεν είχαν καν μεριμνήσει να της πουν ότι χρειάζεται το διαβατήριο και της το είπαν τελευταία στιγμή», συνέχισε.

Και μέσα σε όλα, η μία ατυχία πάνω στην άλλη. «Το έστειλε το διαβατήριο με κούριερ ο γιος μου και το διαβατήριο έφτασε στην Γερμανία! Και σα να μην έφτανε αυτό, την Τετάρτη βράδυ μας έκλεψαν κιόλας, 4500 ευρώ από το τσαντάκι σε ένα εστιατόριο. Λέει η γυναίκα μου να πάμε στην αστυνομία. Τρελή είσαι; της λέω; Να πάμε να κάνουμε τι; Να δούμε την κάμερα που ήταν δυο μαφιόζοι που μας είχαν πιάσει την κουβέντα και μας άρπαξαν τα λεφτά από το τσαντάκι; Άστο, πες ότι πήγαμε στα μπουζούκια και τα φάγαμε…», λέει ο ίδιος απογοητευμένος.

«Εμείς δεν ζητάμε να μην δικαστεί»

«Εμείς δεν ζητάμε να μην δικαστεί η σύζυγος μου. Τους πήγα από το νοσοκομείο εδώ, να είναι καλά ο κ. Μαλλιαρός, που είναι ο μόνος που μου συμπαραστάθηκε, και μου έδωσαν ένα επίσημο χαρτί του νοσοκομείου πόσες φορές έχει πάει η γυναίκα μου με κρίσεις πανικού και βαρύ βρογχικό άσθμα. Δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να είναι εδώ απροστάτευτος, αν συμβεί κάτι, τι θα γίνει;

Αυτό που λέω είναι στον πρέσβη είναι: Δεν μπορείτε να κινηθείτε σαν πρέσβης πιο άμεσα; Να πείτε να επισπευσθεί η υπόθεση, να γίνει το δικαστήριο, εμείς αυτό θέλουμε, για να ξεμπερδέψουμε.

Ο ρόλος της πρεσβείας ποιος είναι; Δεν είναι κανένα βαρύ αδίκημα, για να πεις ότι δεν μπορεί ο πρέσβης να πει να γίνει μια επίσπευση όταν μάλιστα έχουμε και μια ασθένεια.

Το ελληνικό κράτος λέει πως εμείς δεν εμπλεκόμαστε στην δικαιοσύνη της Τουρκίας. Εμείς δεν ζητήσαμε να εμπλακούν στην δικαιοσύνη της Τουρκίας. Εμείς ζητάμε η διαδικασία να γίνει πιο γρήγορα. Να μας δικάσουν ή να μας ορίσουν ένα χρηματικό ποσό, να το καταθέσουμε και να φύγουμε ως υπόδικοι έστω και να γυρίσουμε να δικαστούμε», συνεχίζει ο κ. Τσουντάνης, που κατέληξε με ένα κατηγορώ προς το ελληνικό κράτος. «Δεν έχουμε κράτος; Είμαστε μπανανία και δεν ενδιαφέρεται κανείς για τον Έλληνα πολίτη, παρά μόνο για τις ψήφους; Όταν απευθύνθηκα σε κάποιους, επιδεικτικά με απέφυγαν. Ο μόνος που με έχει πάρει 5-6 τηλέφωνα, συναντηθήκαμε και στο αεροδρόμιο όταν πήγαινα στην Κωνσταντινούπολη, είναι ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος με έχει πάρει να με ρωτήσει τι γίνεται και αν μπορεί να βοηθήσει και του είπα πως; Εδώ με τον πρέσβη δεν μπορείς να επικοινωνήσεις. Είναι αμαρτία από τον Θεό αυτά τα «βασανιστήρια» που περνάμε, όταν λέω βασανιστήρια το λέω μεταφορικά, αλλά είναι μεγάλη ταλαιπωρία».

Ο ίδιος έχει σκοπό να επιστρέψει την Τρίτη, ελπίζοντας αυτή τη φορά να έχει αποτέλεσμα.https://www.goodnet.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.