82 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ ΤΗΝ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ 1942
82 χρόνια μετρούνται από εκείνη τη νύχτα της 25ης προς την 26η Νοέμβρη 1942, όταν αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ με τη συμμετοχή και δυνάμεων του ΕΔΕΣ και με Άγγλους σαμποτέρ, ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δολιοφθοράς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με μεγάλη αξία στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά της τριπλής (γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής) κατοχής.
Η ανατίναξη της γέφυρας ήταν η επιτυχημένη επιχείρηση τμήματος 150 ανταρτών του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, σε συνεργασία με τμήμα 60 ανταρτών του ΕΔΕΣ υπό τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα και 12μελή ομάδα Βρετανών σαμποτέρ υπό τον συνταγματάρχη Εντι Μάγερ και τον ταγματάρχη Κρίστοφερ Γουντχάουζ. Η επιτυχία της στηρίχθηκε σε ένα βαθμό στη συνεργασία των δυνάμεων αυτών, έφερε όμως στην επιφάνεια και τις αληθινές επιδιώξεις, ιδιαίτερα των Άγγλων.
Φάνηκε και τότε και αργότερα, μετά την απελευθέρωση, ότι ο σκοπός της βρετανικής αποστολής στα βουνά ήταν να μην υπάρξει κοινή αντιστασιακή πάλη, φοβούμενη την ανάπτυξη και επικράτηση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και να τροφοδοτηθεί ο διχασμός, στρατηγική του “διαίρει και βασίλευε”. Αρχικά απέρριπταν – ως αντίπαλο στους σκοπούς τους – και μετά δίστασαν να συνεργαστούν με τον ΕΛΑΣ, με την αποφασιστικότητα του οποίου τελικά σχεδιάστηκε και ήρθε εις πέρας το εγχείρημα αυτό.
Και αυτή η επιτυχία ήταν που στη συνέχεια αναπτέρωσε το ηθικό του λαού και είχε θετική επίδραση στην μαζικοποίησή του, στην ένοπλη πάλη και αντίσταση κατά του κατακτητή, που δεν κάμφθηκε παρά τα χυδαία και σκληρά αντίποινα του τελευταίου και πάλι ενάντια στο λαό.
Ο Γοργοπόταμος πέρασε στην Ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης ενάντια σε έναν εχθρό που φάνταζε ανίκητος. Ήταν μια λαϊκή και επαναστατική πράξη, που φούντωσε το αντάρτικο στη χώρα μας. Μα πάνω απ’ όλα φούντωσε στο νου και την καρδιά του λαού την πεποίθηση πως κανένας εχθρός δεν είναι ανίκητος, πως η δύναμη του λαού είναι ανεξάντλητη και γίνεται νικηφόρα με την οργάνωση του αγώνα για τα δίκια του.
Ας μη ξεχνάμε πως την εποχή εκείνη, άλλες δυνάμεις, οι αστοί πολιτικοί δηλαδή και οι σύμμαχοί τους, καλούσαν τον λαό σε αδράνεια και ουσιαστικά υποταγή στον κατακτητή. Σε διάφορα σημεία στην ιστοριογραφία υπογραμμίζεται η πράξη αυτή ως στιγμή “εθνικής ενότητας”. Η εθνική ενότητα όμως και ομοψυχία εκφράστηκε μέσα από τη μαχητική στάση του λαού που στερήθηκε τα πάντα, κι όμως δεν συστρατεύθηκε ούτε συνεργάστηκε με τον εχθρό του, αλλά ξεσηκώθηκε για να υπερασπιστεί το σπίτι και τη πατρίδα του, με την ελπίδα να ζήσει ελεύθερος σε αυτήν.
Και όλα αυτά έχουν σημασία ιδιαίτερα σήμερα, μέσα στις εστίες του πολέμου που έχουν ανάψει παντού γύρω μας και μπορούν να απλωθούν ανά πάσα στιγμή, ορίζοντας τις τύχες λαών και ρημάζοντας τις ζωές τους. Ηθικό καθήκον μας είναι να αντιστεκόμαστε και να αντιπαλεύουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να ‘μαστε αλληλέγγυοι στους λαούς που αγωνίζονται. Για αυτό και η 25η Νοέμβρη είναι εκτός από επέτειος, μέρα μνήμης και αγώνα.
Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) τιμά την 82η Επέτειο Ανατίναξης της Γέφυρας Γοργοποτάμου ως κορυφαία Αντιστασιακή πράξη, που μας δείχνει τη δύναμη που έχει ο αγώνας για ελευθερία, για μια ζωή πραγματικά ελεύθερη. Έτσι, ο Γοργοπόταμος στέλνει και σήμερα, 82 χρόνια μετά, περήφανο χαιρετισμό και ένα μήνυμα στο λαό να σπάσει τα δεσμά του και να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στους πολέμους, την φτώχια, την εκμετάλλευση, που του στερούν τη ζωή, τον καταδικάζουν και τον αφανίζουν!
Τα σχόλια είναι κλειστά.