Αυτό είναι το βούλευμα του Αρείου Πάγου για την «Αγ. Σκέπη»

«Εχθρότητα, μίση, κίνδυνος επεισοδίων» στέλνουν τη δίκη στην Αθήνα και δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση

Αυτό είναι το βούλευμα του Αρείου Πάγου για την «Αγ. Σκέπη»

Μικρές πιθανότητες να ξεκινήσει έχει η εκδίκαση της υπόθεσης της «Αγίας Σκέπης» που έχει προσδιοριστεί για τις 27 Νοεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σχεδόν τρία χρόνια μετά την απόκαλυψή της που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου, να στείλει τη δίκη στην Αθήνα, επικαλούμενος «δυσλειτουργίες του Εφετείου Κρήτης» αλλά και κίνδυνο για την δημόσια τάξη, δημιούργησε νέα δεδομένα στην υπόθεση, οδηγώντας εκτός πολλούς από τους συνηγόρους.

Οι δικηγόροι της Κρήτης, δεν κρύβουν την δυσφορία τους για αυτήν την εξέλιξη που δυσχεραίνει τη διαδικασία σε πρακτικό επίπεδο, καθώς θα απαιτούνται συχνές μετακινήσεις όλων όσων εμπλέκονται στην υπόθεση που είναι 32 οικογένειες, τουλάχιστον 60 μάρτυρες, 6 κατηγορούμενοι και περίπου 12 δικηγόροι.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες ή ακόμα και μήνες και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο για όσους διαμένουν εκτός Αθηνών να την παρακολουθήσουν και ειδικά για τους δικηγόρους που ταυτόχρονα έχουν τις υποθέσεις τους στα δικαστήρια της Κρήτης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του zarpanews.gr τουλάχιστον τέσσερις δικηγόροι από Χανιά και Ρέθυμνο που είχαν εμπλακεί στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων σε προηγούμενα στάδια έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρασταθούν στη δίκη.

Ως εκ τούτου, είναι αμφίβολο εάν η διαδικασία θα καταφέρει να ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς οι νέοι δικηγόροι θα πρέπει να ενημερωθούν για την ογκωδέστατη δικογραφία που αφορά τις συνθήκες θανάτου 32 τροφίμων μέσα στη δόμη.

«Εχθρότητα, μίση, κίνδυνος για την δημόσια τάξη»

Στο επίμαχο βούλευμα του Αρείου Πάγου που για πρώτη φορά παρουσιάζει σήμερα το zarpanews.gr γίνεται αναφορά σε κίνδυνο επεισοδίων που θα προκαλέσουν δυσχέρειες στη διεξαγωγή της δίκης και θα επιτείνουν τα προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης ενώ γίνεται ρητή αναφορά σε θέματα που αφορούν  δυσλειτουργίες του Εφετείου Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά την δημόσια ασφάλεια και τάξη, αναφέρεται ότι η υπόθεση προσελκύει το ενδιαφέρον πλήθους πολιτών λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει και συνεπώς, εκτός από τους συγγενείς των 32 τροφίμων των οποίων οι συνθήκες θανάτου εξετάζονται, στην δίκη αναμένεται και μεγάλος αριθμός πολιτών αλλά και ομάδες υποστηρικτών των κατηγορουμένων και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των αντίρροπων πλευρών.

Αναφέρει το βούλευμα:

Στην υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΠ 2/2024 αίτηση της Εισαγγελέως Εφετών Κρήτης, με την οποία ζητείται η παραπομπή της παραπάνω υπόθεσης σε άλλο ισόβαθμο και ομοειδές δικαστήριο, εκτίθεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία έχει προσλάβει ευρύτατη δημοσιότητα και έχει διεγείρει πανελλήνιο ενδιαφέρον, ελκύει τοενδιαφέρον πλήθους πολιτών, η ευρύτητα των οποίων υπερβαίνει κατά πολύ τον κύκλο συγγενών και φίλων των τριάντα δύο τροφίμων του ιδρύματος, ήδη θανόντων και φερομένων ως θυμάτων, καθώς επίσης και τον αντίστοιχο ευρύ κύκλο των κατηγορουμένων, ενώ έχει εξάψει την τοπική κοινωνία των Χανίων, γι’ αυτό, αναμένεται ότι μεγάλος αριθμός προσώπων θα προσέλθει κατά τη διάρκεια της δίκης και ενδεχομένως θα προκληθούν συνθήκες ενέχουσες τον κίνδυνο εντάσεων και οξύνσεων, μεταξύ των προσκείμενων σε διαφορετικές πλευρές, μελών του ακροατηρίου ή και των συναθροιζόμενων εκτός της δικαστικής αίθουσας ατόμων, με επακόλουθο τη δυσχέρανση της ομαλής και απρόσκοπτης διεξαγωγής της δίκης, που αναμένεται ότι θα έχει μακρά διάρκεια. Ενόψει των ανωτέρω, κρίνεται ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι, σχετικοί με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, οι οποίοι επιβάλλουν, κατά τα άρθρα 135 στοιχ. γ’ και 136 παρ. 1 στοιχ. β΄ ΚΠΔ, την παραπομπή της υπόθεσης από το κατά τόπον αρμόδιο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης σε άλλο ισόβαθμο και ομοειδές Δικαστήριο και, συγκεκριμένα, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

 

 

Κακουργηματικές διώξεις

Αναφορικά με τις κακουργηματικές κατηγορίες για την μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, στο εδώλιο θα καθίσουν οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής, οι δύο γιατροί και δύο εργαζόμενοι, ενώ είχε απαλλαχτεί από τις κατηγορίες ένας τρίτος εργαζόμενος.

Οι αρχικές κατηγορίες αφορούσαν τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (για τις δύο ιδιοκτήτριες, 70 και 45 ετών σήμερα, και για τον 52χρονο γιατρό της μονάδας ο οποίος υπέγραφε τα πανομοιότυπα πιστοποιητικά θανάτου).

Στους υπόλοιπους τρεις (ψυχίατρο και δύο νοσηλεύτριες) απαγγέλθηκε η κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Επιπρόσθετα, και στους έξι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως.

Οι τέσσερις πρώτοι μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι αλλά από το περασμένο καλοκαίρι είναι ελεύθεροι καθώς παρήλθε το 18μηνο που είναι ο μέγιστος χρόνος κράτησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.