Θέατρο του παραλόγου με τη Σαμαριά: «Από την Αθήνα δε μπορείς να διοικήσεις το Φαράγγι» – Ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Σε ένα απίστευτο θέατρο του παραλόγου έχει μετατραπεί η λειτουργία του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, να προχωρά σε ένα ανελέητο και συνεχές «άνοιξε – κλείσε» του Φαραγγιού, λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα οποία τελικά, δεν συμβαίνουν ποτέ στην περιοχή, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στις τοπικές επιχειρήσεις και προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων.

Για σήμερα Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, το Φαράγγι παραμένει κλειστό και από τις δύο εισόδους, λόγω «πιθανότητας βροχής έως 2mm στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς καθώς και την ανάγκη επίτευξης του βέλτιστου δυνατού επιπέδου ασφαλείας για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Την ίδια ώρα, τόσο στην Αγία Ρουμέλη, όσο και τον Ομαλό, υπάρχει ηλιοφάνεια, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ανήρτησαν οι κάτοικοι.

Οι κάτοικοι τόσο του Ομαλού, όσο και της Αγίας Ρουμέλης, για άλλη μια φορά αντιδρούν και δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για τις πρακτικές του Οργανισμού, που κλείνει τον Εθνικό Δρυμό.

Το zapranews.gr, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Αγίας Ρουμέλης, κ. Γιάννη Τζατζιμάκη ο οποίος εκφράζει για ακόμα μια φορά τις αντιρρήσεις του για τις αποφάσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ για το Φαράγγι της Σαμαριάς, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ώστε να δοθεί επιτέλους μια λύση ώστε να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία στον Εθνικό Δρυμό.

«Έχουν καταντήσει γραφικοί και γελοίοι, έχουν βάλει το φαράγγι σε περιπέτειες. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ κάνει το κουμάντο από την Αθήνα. Είναι δύο άτομα και δεν έχουν μιλήσει ποτέ μαζί μας. Όσες φορές έχουν κλείσει το Φαράγγι δεν έχει πέσει σταγόνα», τονίζει ο πρόεδρος ζητώντας δραστικές λύσεις για τη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος, οι αποφάσεις για το κλείσιμο του Εθνικού Δρυμού, λαμβάνονται από τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Αθήνα, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη επικοινωνία, είτε με τον ίδιο, είτε με τους εργαζόμενους του ΟΦΥΠΕΚΑ στα Χανιά, που συνήθως δε συμφωνούν με το κλείσιμο, αφού οι καιρικές συνθήκες ευνοούν για τη λειτουργία του.

«Δε γίνεται από την Αθήνα, να κάνεις κουμάντο στο Φαράγγι», τονίζει ο κύριος Τζατζιμάκης.

Όλο αυτό το ζήτημα έχει προκύψει μετά το τραγικό περιστατικό που συνέβη στα Χανιά, με τον θάνατο της τουρίστριας από πτώση βράχου μετά από κατολίσθηση στο Φαράγγι της Σαμαριάς, λόγω έντονης βροχόπτωσης.

Αμέσως μετά το δυσάρεστο περιστατικό, έγινε αυτοψία από τον καθηγητή γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος τόνισε για ακόμα μια φορά την επικινδυνότητα του Εθνικού Δρυμού. Από τότε, όσες φορές το φαράγγι έχει λειτουργήσει, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, για λόγους ασφαλείας, βάζει όριο 1.200 ατόμων.

«Το Φαράγγι πάντα θα έχει βαθμό επικινδυνότητας, αυτό το γνωρίζουμε. Τι θα γίνει όμως; Επικινδυνότητα έχει και ο Όλυμπος, έχουν κλείσει ποτέ τον Όλυμπο» επισημαίνει με έντονο ύφος ο κ. Τζατζιμάκης τονίζοντας παράλληλα πως «Άμα χαθεί η Σαμαριά, η Κρήτη τελείωσε».

«Να γυρίσει το Φαράγγι στη Διεύθυνση Δασών υπό προϋποθέσεις»
Την ανάγκη να επιστρέψει η λειτουργία του Εθνικού της Σαμαριάς στην Διεύθυνση Δασών Χανίων, επισήμανε για ακόμα μια φορά ο κ. Τζατζιμάκης, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο και υπό προϋποθέσεις, καθώς η υπηρεσία θα πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό που θα μπορεί να διαχειριστεί σωστά το Φαράγγι και θα έχει γνώση των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Παρεμβάσεις με το σταγονόμετρο
Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι στο Φαράγγι της Σαμαριάς έχει θεσπιστεί εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ για τους επισκέπτες, ο κ. Τζατζιμάκης τονίζει πως τα χρήματα αυτά, δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται για το Φαράγγι.

«Τόσο καιρό ασχολούνται με την ξυλεία, και δεν έχουν δοθεί χρήματα για σημαντικότερες παρεμβάσεις», λέει χαρακτηριστικά. «Δε συμφωνώ με το αντίτιμο, αλλά αφού υπάρχει, τα χρήματα που βγαίνουν θα πρέπει να πηγαίνουν στο Φαράγγι», επισημαίνει επίσης.

Λειτουργία από 10 Απριλίου
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, έχει ληφθεί η απόφαση για λειτουργία του Εθνικού Δρυμού, από τις 10 Απριλίου, και όχι την 1η Μαΐου όπως συνηθίζεται, το οποίο μάλιστα έχει εκδοθεί και σε ΦΕΚ.

Σε λίγες ημέρες, στις 31 Οκτωβρίου θα γίνει επίσημα, το τέλος της λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού, αφού εισερχόμαστε στη χειμερινή περίοδο.

Ο πρόεδρος, τονίζει πως από 1η Νοεμβριου, θα γίνουν παρεμβάσεις, ώστε ο Εθνικός Δρυμός την επόμενη σεζόν να λειτουργήσει όπως πρέπει και πως θα διεκδικήσει και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

«Να συνεννοηθούν οι αρμόδιοι για το ποιος μπορεί να αναλάβει σωστά το φαράγγι της Σαμαριάς», καταλήγει, ζητώντας παράλληλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εν όψει και της αυριανής επίσκεψής του στα Χανιά, να παρέμβει για το ζήτημα ούτως ώστε να δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση για τη λειτουργία του Εθνικού Δρυμού με ασφάλεια για τους επισκέπτες και χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου ο Εθνικός Δρυμός θα είναι κανονικά προσβάσιμος για τους επισκέπτες και από τις δύο εισόδους με όριο τα 1.200 άτομα για λόγους ασφαλείας. https://www.zarpanews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.