Ρέθυμνο:Για πρώτη φορά καταγράφηκε οριακή μείωση των διανυκτερεύσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Για πρώτη φορά εδώ και δύο περίπου δεκαετίες καταγράφεται μείωση – έστω και οριακή – στις διανυκτερεύσεις επισκεπτών στο Ρέθυμνο τους μήνες της λεγόμενης high season, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς.

Δεν συνυπολογίζονται βέβαια οι χρονιές που μεσολάβησαν με τα μέτρα για την πανδημία του covid, ωστόσο τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύλλογος Ξενοδόχων – όπως κάνει τα τελευταία 19 χρόνια – δεν είναι και τα πλέον αισιόδοξα.

Αυτό τουλάχιστον μεταφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Μανώλης Τσακαλάκης, προσπαθώντας να εκτιμήσει και την φετινή εικόνα και κάνοντας μία πρόβλεψη (αν και πολύ πρόωρη) για την επόμενη χρονιά.

Αύξηση στις διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2023 είχαν μόνο οι μήνες Μάιος και Ιούνιος και οριακά ο Σεπτέμβριος. Μείωση είχαν ο Απρίλιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

«Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε μειώσεις στην υψηλή περίοδο, ενώ ταυτόχρονα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μειώθηκαν τα τουριστικά έσοδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σημειώστε, όμως, πως για τα μικρά νησιά των Κυκλάδων αυτοί οι δύο μήνες είναι πάνω από 50% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ και στην Κρήτη τα έσοδα του Ιουλίου και του Αυγούστου είναι το 45% του τζίρου μας», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης.

Δήλωσε, δε, «σκεπτικός για την επόμενη χρονιά», εκτιμώντας πως ήδη υπάρχουν «πολλά σύννεφα», όπως οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή και γενικότερα τη «γειτονιά» μας, αλλά και η ακρίβεια. Άλλωστε, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η Ελλάδα έχει μετατραπεί στην ακριβότερη χώρα της Μεσογείου, γεγονός που αποτρέπει τους επισκέπτες μας.

Στο μεταξύ, η σεζόν βαίνει προς το οριστικό της κλείσιμο, αφού και στο νομό Ρεθύμνου ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει «κατεβάσει ρολά» η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων.

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία (στο 1/3 των κλινών του Ρεθύμνου):
Οι κατηγορίες Lux και Α’ τον Απρίλιο είχαν μείωση 21,5%, η κατηγορία Β’ αύξηση 13,42%, η κατηγορία C’ αύξηση 24,42% και το γενικό σύνολο είχε μείωση 12,50%.
Οι κατηγορίες Lux και Α’ τον Μάιο είχαν αύξηση 21,5%, η κατηγορία Β’ αύξηση 11.50%, η κατηγορία C’ αύξηση 9.42%και το γενικό σύνολο είχε αύξηση 14,84%.
Οι κατηγορίες Lux και Α’ τον Ιούνιο είχαν αύξηση 3,95%, η κατηγορία Β’ αύξηση 13,93%, η κατηγορία C’ αύξηση 3,67% και το γενικό σύνολο είχε αύξηση 6,49%.
Οι κατηγορίες Lux και Α’ τον Ιούλιο είχαν μείωση 1,10%, η κατηγορία Β’ μείωση 1,53%, η κατηγορία C’ αύξηση 7,32% και το γενικό σύνολο είχε μείωση 0,66%.
Τον Αύγουστο, οι κατηγορίες Lux και Α’ είχαν μείωση 1,29%, η κατηγορία Β’ μείωση 2,16%, η κατηγορία C’ αύξηση 0,18% και το γενικό σύνολο είχε μείωση 1,42%.
Τέλος, τον Σεπτέμβριο οι κατηγορίες Lux και Α’ είχαν αύξηση 1,21%, η κατηγορία Β’ μείωση 0,77%, η κατηγορία C’ μείωση 4,08% και το γενικό σύνολο είχε αύξηση 0,26%.https://goodnet.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.