Ομάδα Γυναικών Αγίου Νικολάου : Για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού

Οι γυναίκες-μέλη των Ομάδων Γυναικών Αγίου Νικολάου και Σητείας Κρήτης (μέλη της ΟΓΕ), με αφορμή την σημερινή ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αγανάκτηση μας και καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνηση και του πρωθυπουργού απέναντι στα ζητήματα της Υγείας μας.

Είναι πραγματικά θρασείς και απαράδεκτες οι αναφορές τις κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που με κομπασμό μιλώντας για το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», αναφέρθηκε στην επιτυχία του «… προγράμματος προληπτικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Μαστού ‘’Φώφη Γεννηματά’’ και στις χιλιάδες γυναίκες που διαγνώστηκαν με τη νόσο σε πρώιμο στάδιο» αλλά και οι δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Αγαπηδάκη ‘’να μην αμελήσουν οι γυναίκες την ψηφιακή μαστογραφία τους’’, τη στιγμή που όπως πολύ καλά γνωρίζουν πολλές από εμάς δεν έχουμε καν δυνατότητα σε αρκετές περιοχές να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό.

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είμαστε οι γυναίκες στο νομό Λασιθίου, όπου σχεδόν σε όλο το νομό δεν υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν μαστογραφίας για καμία γυναίκα, σε δημόσια ή ιδιωτική δομή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι πολλές γυναίκες, για να καταφέρουμε να κάνουμε αυτή την εξέταση, μέσα στο λιγοστό χρόνο που έχουμε καθημερινά, λόγω των πολλών υποχρεώσεων, αναγκαζόμαστε να παίρνουμε κανονική άδεια από την εργασία μας, αφού δεν προβλέπεται ειδική και να επιβαρυνόμαστε με επιπλέον έξοδα μετακίνησης σε άλλη περιοχή. Μάλιστα στη πλατφόρμα που κλείνεται το ψηφιακό ραντεβού δεν υπάρχει καν η επιλογή της πόλης της Σητείας … αφού μάλλον, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει κανένα ‘’συνεργαζόμενο κέντρο’’, για να κλείσει ραντεβού μια γυναίκα που ζει στη περιοχή μας.

Με άλλα λόγια, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν αποκλείσει την πρόσβαση μας ακόμα και σε αυτά τα υποτυπώδη, ευκαιριακού χαρακτήρα και με ημερομηνία λήξης (όπως και το πρόγραμμα “Σπύρου Δοξιάδη”) προγράμματα προληπτικής διάγνωσης, τα οποία δεν συνοδεύονται από δωρεάν και πλήρη θεραπεία σε ό,τι διαγνωστεί, ενώ συνδέονται πάντοτε με διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών και ΜΚΟ.

Με πυξίδα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της πρόληψης αφού εξαιρούνται ηλιακές ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα ‘‘Φ. Γεννηματά” αφορά μέχρι σήμερα μόνο σε γυναίκες 45 – 74 ετών, ενώ εξαιρούνται οι ηλικίες 40-45, τη στιγμή που η πιο κρίσιμη περίοδος είναι αυτή των ηλικιών 40-50. Οι κόφτες διαχρονικά των κυβερνήσεων στην πρόληψη οδηγούν σήμερα, το 2024, πολλές γυναίκες να μην έχουν καν υποβληθεί σε μαστογραφία.

Κανένας λόγος από την κυβέρνηση για την τραγική έλλειψη μαστογράφων αλλά και ειδικών επιστημόνων για να τους λειτουργήσουν στα δημόσια Κέντρα Υγείας και στα δημόσια Νοσοκομεία. Μόνο το 16% των 323 μαστογράφων που υπάρχουν στη χώρα μας βρίσκονται σε δημόσιες δομές. Έτσι, από το σύνολο των μαστογραφιών ετησίως το 76% πραγματοποιήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα ενώ μόλις το 24% στο δημόσιο.

Στην πραγματικότητα, με αυτά τα προγράμματα η κυβέρνηση επιδοτεί με τα δικά μας λεφτά τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Χιλιάδες γυναίκες σ’ όλη τη χώρα αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και να ταξιδεύουν με επιπλέον κόστος σε άλλη πόλη για να κάνουν τις εξετάσεις που απαιτούνται, μπροστά στις τραγικές ανεπάρκειες των δημόσιων Νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε οι γυναίκες και οι οικογένειές μας μας γεμίζει διαρκώς με άγχος και ανασφάλεια.

Όσο και αν διατυμπανίζουν η κυβέρνηση, κόμματα που της ΕΕ, ΜΚΟ και επιχειρηματικοί όμιλοι ότι ενδιαφέρονται για την υγεία μας, είμαστε αντιμέτωπες καθημερινά με τη πολιτική τους που μας αφήνει απροστάτευτες, χωρίς να εξασφαλίζει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, βάζοντας τις ανάγκες μας στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους ιατρικούς ομίλους, πετώντας μας το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, που προβάλλουν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε την τραγική ανεπάρκεια των δημόσιων μονάδων υγείας, ούτε ανατρέπει το γεγονός ότι η πρόληψη, η θεραπεία, η αποκατάσταση της Υγείας είναι εμπορεύματα, που οι γυναίκες καλούνται να τα χρυσοπληρώσουν.

Κι όμως σήμερα το 2024 η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, στελεχωμένο πλήρως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με βάση τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ανάγκες, όπως κι ένα δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας, που θα λειτουργεί με πυξίδα τις ανάγκες μας κι όχι για τα κέρδη των ομίλων. Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας και ΠΦΥ μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστική και καθολική πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση και για τον καρκίνο του μαστού.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
• Γενναία κρατική χρηματοδότηση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων.
• Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την έγκαιρη δωρεάν θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.
• Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιούνται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.