Χανιά : Κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών ΠΚ,για την φοιτητική κάρτα μεταφορών στο Αστικό Κτέλ Χανίων

Πραγματοποιήθηκε στις 24/10 κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών ΠΚ, για την φοιτητική κάρτα μεταφορών στο Αστικό Κτέλ Χανίων. Η πρυτανεία του ιδρύματος από το πρωί, μέσα από ανακοίνωση στην οποία παίζει με τις λέξεις, θέλησε να παραπλανήσει τους φοιτητές, να τους πείσει ότι μετά από τόσο καιρό η φοιτητική κάρτα μεταφορών θα επανέλθει όπως είναι.

Αντί αυτού, εμμέσως πλην σαφώς, μας «ενημέρωσε» πως το κόστος της φοιτητικής κάρτας θα ανέβει στα 20€, όταν πριν από μερικά χρόνια το κόστος της ανερχόταν μόλις στα 13€!

Κατά την διάρκεια της κινητοποίησης στο Αστικό Κτέλ Χανίων, εκλεγμένοι και μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου έθεσαν ξεκάθαρα τα αιτήματα των φοιτητών στον εκπρόσωπο της εταιρείας:
· Καμία σκέψη για αύξηση της τιμής της κάρτας μεταφορών. Μείωση της τιμής της τουλάχιστον στα 15€ με ισχύ της κάρτας όλο τον χρόνο.

· Πύκνωση των δρομολογίων των αστικών που πηγαινοέρχονται στο ίδρυμα, ειδικά τις ώρες αιχμής.
· Να ομαλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης της συμφωνίας μεταξύ του ιδρύματος και της εταιρείας, ώστε να μην επιβαρύνονται οι τσέπες των φοιτητών κάθε χρόνο στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Κτέλ επικαλέστηκαν ότι είναι αναρμόδιοι για τις επιλογές της πρυτανείας και πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία μείωση της τιμής της κάρτας μεταφορών λόγω του ότι η εταιρεία θα χάσει κέρδη.

Γίνεται ξεκάθαρο πως η μετακίνηση, η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών πρέπει να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους, το οποίο σε όλα τα επίπεδα δείχνει πως είναι «επιλεκτικά ανίκανο». Είναι ανίκανη η πρυτανεία να δώσει χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας σε φοιτητική μέριμνα, αλλά είναι πολύ ικανή να βρίσκει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε κονδύλια για την διασύνδεση του Πολυτεχνείου με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είναι ανίκανο το κράτος να βρει χρηματοδότηση για να καλύψει τις φοιτητικές ανάγκες σε σίτιση, στέγαση και μεταφορές, αλλά είναι ικανότατο στην αξιοποίηση κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης για τις ερευνητικές ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως τα 11,5 εκ. € που δίνονται για την ανέγερση νέου κέντρου έρευνας του ΙΤΕ δίπλα από το ίδρυμα, όπως τα 21 δις. που έχει δώσει τα 3 τελευταία χρόνια για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρες αν αναλογιστεί κανείς πως 3 μέρες πλεύσης της πολεμικής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα κοστίζει όσο 1 χρόνος της κρατικής χρηματοδότησης για το Πολυτεχνείο!

Θα έπρεπε να ντρέπεται η διοίκηση του ΠΚ που με τέτοιες ανακρίβειες προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις! Κυβέρνηση, κράτος και πρυτανεία όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Δεν θα αποδεχτούμε, την στιγμή που εμείς και οι οικογένειές μας στενάζουμε κάτω από την δυσβάσταχτη φορολογία, να αντιμετωπιζόμαστε ως κινούμενα πορτοφόλια!

Κάνουμε ξεκάθαρο πως θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας για την σίτιση, την στέγαση και τις μεταφορές που μας αξίζουν! Η αντίληψη που εμφανίζει ως «δεδομένη και αυτονόητη» την πολιτική που αντιμετωπίζει τις σπουδές μας ως εμπόρευμα δεν θα περάσει! Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα με συμμετοχή στις δράσεις του συλλόγου, διεκδικώντας δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορά για όλους!

Τα σχόλια είναι κλειστά.