«Πέντε μήνες τον χρόνο πεινάμε – Οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν την πλάτη στον τουρισμό»

«Πέντε μήνες τον χρόνο πεινάμε – Οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν την πλάτη στον τουρισμό»

Με «μαύρο χειμώνα» για εκείνους και τις οικογένειές τους είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό  καθώς παρά την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου στη χώρα μας, οι ίδιοι εξακολουθούν να εργάζονται, όπως καταγγέλουν, σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας ενώ μένουν εκτός ταμείου ανεργίας το μισό και παραπάνω διάστημα της πραγματικής ανεργίας τους.

Στο αεροδρόμιο Χανίων το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία επισιτισμού, ξενοδοχοϋπαλλήλων, διανομέων με τη στίριξη των Εργατικών Κέντρων Χανίων και Ρεθύμνου στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης στον κλάδο.

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις και 5ήμερο 40ωρο, αλλά και η «αξιοπρεπής διαβίωση τους “νεκρούς” μήνες για τους εποχιακά εργαζόμενους μέσω του ταμείου ανεργίας».

Παράλληλα ανακοινώθηκε η συμμετοχή του κλάδου και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Νοεμβρίου 2024.

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης υπογράμμισε πως «έρχεται μαύρος χειμώνας για τους εργαζόμενους. Το ταμείο ανεργίας έχει ξεφτιλιστεί. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους γιατί θα φύγουν από τον κλάδο».

 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα βιοπορισμού. Με πέντε μήνες δουλειάς δεν μπορείς να ζήσεις για 12. Είναι μια έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο του τουρισμού» σημείωσε από το σωματείο ξενοχοϋπαλλήλων ο Γιάννης Χαλακατεβάκης, κάνοντας λόγο για «κοροϊδία από μεριάς κυβέρνησης». «Καλούμε την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να μην μας εμπαίζει» τόνισε

 

 

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρεθύμνου, Κώστας Νικολιδάκης, σημειώσε πως «η Κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν μπορούμε άλλο. Πέντε μήνες τον χρόνο πεινάμε»

 

 

Αμοιβές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, με το μέλος του ΔΣ του σωματείου Μαρία Αθυμαρίτη να σημειώνει ότι: «Το εισόδημα μας δεν επαρκεί για να στηρίξουμε τις ανάγκες μας τον χειμώνα. Όλο το βάρος του τουρισμού περνάει από τα χέρια μας και σε εμάς στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος από την οικονομία της χώρας και νομίζουμε ότι αξίζουμε κι εμείς καλύτερες αμοιβές»:

 

Καλύτερες συνθήκες εργασίας διεκδικούν και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό με την πρόεδρο του σωματείου, Ευγενία Κάπου, να τονίζει ότι «οι συμβάσεις μας δεν ισχύουν παρότι είναι υποχρεωτικές» να αυξηθεί το ταμείο ανεργίας και να οριστούν κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

 

 

Παρόντες στην κινητοποίηση και οι διανομείς, με τον πρόεδρο του σωματείου, Γιώργο Εμμανουηλίδη, να σημειώνει ότι: «Διεκδικούμε εργασία με δικαιώματα. Οι διανομείς δεν δικαιούνται άδειες, σε περίπτωση ατυχημάτων δεν υπάρχει κάλυψη, δεν δικαιούμαστε αναρρωτικές άδειες»:

 

zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.