Ηράκλειο : Τα προβλήματα της λειψυδρίας στο επίκεντρο της συνάντησης του Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη με τους Δημάρχους, Β. Κεγκέρογλου, Π. Μπαριτάκη και Μ. Κοκοσάλη.

Για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις κατά της ανομβρίας που θα ξεδιψάσουν ολόκληρη την Κρήτη και για τα μακρόπνοα έργα διαχείρισης υδάτων των τριών Δήμων, συζήτησαν ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με τους Δημάρχους Μινώα Πεδιάδος, Βασίλη Κεγκέρογλου, Αρχανών – Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη και Βιάννου, Παύλο Μπαριτάκη, παρουσία εκπροσώπων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο αυτών των επαφών του, έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης των υδάτων του ποταμού Αναποδάρη, ένα οραματικό έργο που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της άρδευσης ολόκληρης της νοτιοανατολικής πλευράς της Π.Ε. Ηρακλείου, με παράλληλη αξιοποίηση των υδάτων και του Γεροπόταμου.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι, η κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα που δημιουργεί όσον αφορά στη λειψυδρία απαιτούν άμεση, μεθοδική, ρεαλιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση από την Πολιτεία.

Σύμφωνα με υφιστάμενες εκτιμήσεις, η κατασκευή φράγματος με ταμιευτήρα στην περιοχή Δεμάτι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος θα εξασφαλίσει ποσότητα νερού 20 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, από την μέση ετήσια απορροή του ποταμού Αναποδάρη, που υπολογίζεται σε 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Πρόκειται για μία ποσότητα νερού που θα δώσει ξανά ζωή στις διψασμένες περιοχές, μετά την κατασκευή των απαιτούμενων υδραυλικών έργων.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε, επίσης, η παράλληλη αξιοποίηση των υδάτων του Γεροπόταμου, του ποταμού με τη μεγαλύτερη λεκάνη απορροής στην Κρήτη, καθώς συγκεντρώνει όλα τα νερά της νότιο – δυτικής λεκάνης της Μεσσαράς.
Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Βουλευτής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη προϋπολογισμού περίπου 1 εκ. ευρώ και να γίνει στη συνέχεια η κατασκευή του έργου.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το τελευταίο δύναται να χρηματοδοτήσει νέα έργα ταμίευσης επιφανειακού νερού για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, εφόσον, όμως, υπάρχουν ώριμες μελέτες.

Επιπλέον, οι Δήμαρχοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη να αναδείξει σε πρόσφατη κοινοβουλευτική του παρέμβαση λύσεις για τη μεσοπρόθεση αντιμετώπιση της ανομβρίας
Με την αξιοποίηση σύμβασης του ΕΛΓΑ για μίσθωση συστήματος χαλαζικής προστασίας και αύξησης βροχοπτώσεων με εναέρια μέσα.

Η εν λόγω σύμβαση, την οποία επαναπροκηρύσσει ο ΕΛΓΑ, αφορά στις περιοχές Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με δυνατότητα του ΕΛΓΑ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να χρησιμοποιεί το μισθωμένο εξοπλισμό, τόσο στις συμβατικές περιοχές εφαρμογής, όσο και σε άλλες περιοχές της Χώρας, για την πραγματοποίηση πτήσεων με σκοπό την αύξηση βροχής.
Σημειωτέον ότι, ειδικά για την περιοχή της Κρήτης ο επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, καθηγητής Daniel Rosenfeld έχει εκπονήσει τη μελέτη εφαρμογής του προγράμματος αύξησης βροχοπτώσεων.

Η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων όρων της ανωτέρω σύμβασης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, θα έλυνε το πρόβλημα της ανομβρίας στις περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.
Και για τα δύο αυτά θέματα ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης θα προβεί στις εκ μέρους του απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές ενέργειες από τους συναρμόδιους φορείς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.