Ηράκλειο:Επίσημη παρουσίαση έκθεσης και καταλόγου Γ_Τσαρούχη από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΙΜ / ΙΜΚ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ | Θεατές και θεώμενοι
Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών σας προσκαλεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Σάββατο 19/10/2024, ώρα έναρξης 19:30΄, στην επίσημη παρουσίαση της Περιοδικής Έκθεσης και του ομότιτλου καταλόγου ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ | Θεατές και θεώμενοι, με ζωγραφικά έργα του διάσημου καλλιτέχνη από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Μ. Αλέξης Καλοκαιρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου, και ο συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης. Στη συνέχεια, ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος θα μιλήσει για τον καλλιτέχνη και το έργο του. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των έργων στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, και μικρό κέρασμα στον Κήπο του Ιστορικού Μουσείου.

Πρόκειται για την έκτη περιοδική έκθεση που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με τον συλλέκτη, μετά τη Θεότητα, (α)συνέχεια (ομαδική έκθεση), τον Διάλογο με το Αόρατο (με έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου), Τερατολογίες (με έργα του Διαμαντή Διαμαντόπουλου), Εν Κινήσει (με έργα του Αλέξη Ακριθάκη) και Στον Χρόνο και στη Σιωπή (με έργα του Σωτήρη Σόρογκα).

Τα οκτώ έργα της Συλλογής —Πορτρέτο Κώστα Κουλεντιανού, Γυμνό καθισμένο και έπιπλο με λόγχες, Γυμνό ξαπλωμένο, Το Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού, Ο Τσάμικος και ο Ζεϊμπέκικος, Δαβίδ, Πορτρέτο νέου και Πορτρέτο Dominique— καλύπτουν μια εικαστική διαδρομή πέντε δεκαετιών, από το 1940 ως το 1986. Με άξονα την Έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, κείμενα στον ομότιτλο κατάλογο από καταξιωμένους ιστορικούς και θεωρητικούς της τέχνης συνεισφέρουν στη συνολική μελέτη του ζωγραφικού έργου και της καλλιτεχνικής προσφοράς του Γ. Τσαρούχη. Πρόκειται για «επίλεκτα έργα του ιδιοφυούς σε περισσότερους από έναν τομέα καλλιτέχνη, που είχε κατορθώσει να κάνει την εικαστική του έκφραση τρόπο ζωής, και αντίστροφα» σημειώνει η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν (δρ Ιστορικός της Τέχνης – Τεχνοκριτικός, Οfficier des Αrts et Lettres).

Ο ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Ντένης Ζαχαρόπουλος μοιράζεται πως «καλλιτέχνες σαν τον Τσαρούχη είναι σπάνιοι σ’ έναν αιώνα και παράγουν έργο που κρύβει κι αποκαλύπτει μαζί, έναν κόσμο που δεν κατορθώνει κανείς να δαμάσει και να κατατάξει οριστικά, γιατί ανθίσταται τόσο σε εμάς όσο και στον χρόνο». Ο Γιώργης-Βύρων Δάβος (δρ Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Γλώσσας) αναφέρει ότι «από τα έργα της Συλλογής Πορταλάκη γίνονται σαφή όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Τσαρούχη, που υπενθυμίζουν τη σύμπλευσή του με τις σταδιακές μορφοποιήσεις των ομότεχνών του της Γενιάς του ’30 στην αναζήτησή τους για το ιδανικό της Ελληνικότητας».

Τα κείμενα, αλλά και πλούσιο εργοβιογραφικό υλικό για τον Γιάννη Τσαρούχη επενδύουν τον δίγλωσσο κατάλογο της Έκθεσης (Ε.Κ.Ι.Μ., 2024). Τον κατάλογο της έκθεσης, με την κειμενική συμβολή του Αλέξη Καλοκαιρινού, του Ζαχαρία Πορταλάκη και των προαναφερθέντων συγγραφέων, επιμελήθηκε η Κατερίνα Λογοθέτη, σε μεταφράσεις του Μιχάλη Ελευθερίου.

Η καλλιτεχνική παραγωγή του έντυπου υλικού έγινε από τον Δημήτρη Καλοκύρη, η επεξεργασία από την Indigo Graphics, η γραφική σχεδίαση από την PencilCase και η εκτύπωση από το Fotolio. Ο αναλυτικός έγχρωμος κατάλογος διατίθεται στο πωλητήριο και το e-shop του Μουσείου. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσο (πάλι, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) πολύπτυχο φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν. Την έκδοση συντόνισε η Αγγελική Μπαλτατζή, συνεπιμελήτρια της Έκθεσης με τη Δέσποινα Περτσελάκη.

Η Περιοδική Έκθεση της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ | Θεατές και θεώμενοι οργανώθηκε από το επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του φορέα, με την αγαστή συνεργασία του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη και της προέδρου του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, κυρίας Νίκης Γρυπάρη.
Η έκθεση και η έκδοση έγιναν με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και των Ιδρυμάτων Α. και Μ. Καλοκαιρινού.
Με άξονα την Περιοδική Έκθεση της ΕΚΙΜ / ΙΜΚ σχεδιάζονται, όπως σε όλες τις περιοδικές παρουσιάσεις, δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις.

Επίσημη παρουσίαση της Περιοδικής Έκθεσης και του ομότιτλου Καταλόγου, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ | Θεατές και θεώμενοι (Μικρή Αναδρομική)

Ημερομηνία / ώρα: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, 19:30΄
Χώρος: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7, Ηράκλειο Κρήτης
Διάρκεια Έκθεσης: έως 29 Μαρτίου 2025
Πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ. 101 | www.historical-museum.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.