«Ωδή στις Τέχνες»: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι παράλληλες δράσεις της έκθεσης «Νelly’s – Συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δύο βραδιές των παράλληλων δράσεων με τίτλο «Ωδή στις Τέχνες», που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στο πλαίσιο της έκθεσης «Nelly’s – Συλλογή Κρασάκη», που αποτέλει τον καμβά για μια σειρά εκδηλώσεων που φωτίζουν διαφορετικές όψεις της τέχνης.

Η πρώτη βραδιά που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 ήταν αφιερωμένη στη λογοτεχνία, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού αλλά και τη συμβολή εξαιρετικών ομιλητών.

Η συζήτηση, με θέμα την αλληλεπίδραση της εικόνας και του λόγου, επικεντρώθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης και της λογοτεχνίας στην ψηφιακή εποχή. Συμμετείχαν ως ομιλητές ο Νίκος Ερηνάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ποιητής, η Άννα Κοντολέων, συγγραφέας, μεταφράστρια και θεατρολόγος, η Σίτσα Κοτσιφάκη, φιλόλογος, ενώ τον ρόλο της συντονίστριας είχε η Μαρίνα Αρετάκη, Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η βραδιά ανέδειξε τον ρόλο της παιδείας στην καλλιέργεια της σκέψης και της έκφρασης μέσω του γραπτού λόγου.

Η δεύτερη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 ήταν αφιερωμένη στη γλυπτική, με κεντρική ομιλήτρια την καταξιωμένη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, η οποία αναφέρθηκε στην αξία του ελεύθερου σχεδίου για τα παιδιά, ιδίως στον αστικό χώρο, ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης της δημιουργικότητας.

Πρότεινε, μάλιστα, τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση της ενασχόλησης των μαθητών με τις χειρωνακτικές τέχνες, όπως η ξυλογλυπτική και η κεραμική. Ο Νίκος Καμπιανάκης, με την παρουσίασή του, απέτινε φόρο τιμής στο έργο του κορυφαίου γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη, προβάλλοντας τη μεγαλοπρέπεια των δημιουργιών του μέσα από μοναδικές φωτογραφίες.

Ο γλύπτης Αντώνης Παυλάκης τόνισε την εικαστική αξία των φωτογραφιών της Nelly’s, αναδεικνύοντας την αισθητική τελειότητα και την ισορροπία των έργων της, συγκρίνοντάς τα με γλυπτά. Τη βραδιά συντόνισε η φιλόλογος Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, η οποία, με τη γλαφυρή καθοδήγησή της, κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού. Οι δύο αυτές βραδιές στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, με το κοινό να γεμίζει την αίθουσα, αποτέλεσαν μια γόνιμη συνάντηση τέχνης και εκπαίδευσης, εμπλουτίζοντας τον πολιτιστικό διάλογο της πόλης.

Σχεδιασμός & Επιμέλεια δράσεων: Άννα Νεμπαυλάκη, Ειδική Συνεργάτιδα Δημάρχου Χανίων σε θέματα παιδείας

Τα σχόλια είναι κλειστά.