Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ψήφισαν πάνω από 100.000 στις 12:00 – Μεγάλη η συμμετοχή

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι αισιόδοξα για τη διαδικασία. Μέχρι τις 12:00 καταγράφεται αύξηση της συμμετοχής 27% σε σχέση με το 2021

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τα εκλογικά κέντρα να έχουν ανοίξει από τις 07:00 ώστε υποδεχθούν τα μέλη και τους φίλους του κινήματος σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι αισιόδοξα για μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες, με το ενδεχόμενο ο αριθμός να ξεπεράσει κατά πολύ 300.000 να είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Αντίστοιχη εικόνα προσέλευσης μεταφέρουν και τα επιτελεία των έξι υποψηφίων -Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Άννας Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα, Μιχάλη Κατρίνη, που από την πλευρά τους «όργωσαν» τη χώρα κατά την προεκλογική περίοδο που διήρκεσε περί τις 100 μέρες (από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Ιουνίου).

Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.706 ψηφοφόροι. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου έλαβε 508.431 ψήφους, ενώ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου είχε λάβει 676.165.

Η συμμετοχή άλλωστε είναι το μεγάλο στοίχημα -όπως και ερώτημα- για όλους τους υποψήφιους, καθώς, η αυξημένη (ή μη) προσέλευση θα κρίνει και το τελικό δίδυμο που θα προκριθεί στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ:
Ψήφισε ο Παύλος Γερουλάνος
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές στο τμήμα του πνευματικού κέντρου του δήμου Αθηναίων.

Στον Άγιο Παντελεήμονα η Άννα Διαμαντοπούλου
Η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρέθηκε σε εκλογικό κέντρο του Αγίου Παντελεήμονα, όπου χαιρέτισε τον κόσμο και τους εθελοντές του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Κώστα Σημίτη
Θερμή χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Παπανδρέου: Η μαζική συμμετοχή ανοίγει δρόμους για μία μεγάλη πράσινη προοδευτική αλλαγή
Στην Αχαΐα ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως «η μαζική συμμετοχή όχι μόνο κάνει πιο ισχυρό το ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνει την προοπτική για μία παράταξη ενωμένη και ανοίγει δρόμους για μία μεγάλη πράσινη προοδευτική αλλαγή στη χώρα».

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου:
«Σήμερα χρειάζεται η συμμετοχική αντίληψη να διαπεράσει όλη την κοινωνία, να δώσουμε λόγο, αξιοπρέπεια, φωνή στον Έλληνα πολίτη. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα.

Για αυτό σήμερα η μαζική συμμετοχή όχι μόνο κάνει πιο ισχυρό το ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνει την προοπτική για μία παράταξη ενωμένη και ανοίγει δρόμους για μία μεγάλη πράσινη προοδευτική αλλαγή στη χώρα, μία Δημοκρατία όχι μόνο συμμετοχική, αλλά και ισότητας, αλληλεγγύης κοινωνικής δικαιοσύνης» δήλωσε.

Ξεπέρασαν τις 100.000 οι ψήφοι στις 12:00
Περί τις 12:00 οι ψήφοι στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ξεπέρασαν τις 100.000, φτάνοντας αισίως τη συμμετοχή σε 101.735 άτομα.

Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 27% σε σχέση με την ίδια ώρα στις εσωκομματικές κάλπες του 2021.

Ψήφισε ο Κώστας Σημίτης – «Η ψηφοφορία είναι ένα βήμα»
Ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λίγο μετά τις 12:00 ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων.

«Η ψηφοφορία είναι ένα βήμα το οποίο μας εξασφαλίζει μία συνέχεια όπου το ΠΑΣΟΚ θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την ελληνική εξέλιξη», τόνισε ο Κώστας Σημίτης.

Πάνω από 65.000 ψήφισαν έως τις 11:00
Όπως έγινε γνωστό, μέχρι τις 11:00, είχαν ψηφίσει 65.671 μέλη και φίλοι του κόμματος στις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, καταγράφεται αύξηση 29% σε σχέση με το 2021.

Ψήφισε και ο Νίκος Ανδρουλάκης – «Μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα στη ΝΔ»
Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στο δημαρχείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «πριν δυόμισι χρόνια μου εμπιστευτήκατε τις τύχες του Κινήματος. Σήμερα νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ για την τιμή που μου έκαναν, αλλά και για τις μάχες, που δώσαμε μαζί».

Συνέχισε λέγοντας πως «σε μόλις δυόμισι χρόνια καταφέραμε να σπάσουμε τις μυλόπετρες του δικομματισμού, που συμπίεζαν το ΠΑΣΟΚ. Θα το κάνουμε πιο ισχυρό και θα πετύχουμε σημαντικές νίκες ξαναβάζοντας την παράταξή μας στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων».

Καταληκτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «μαζί πετύχαμε όλα αυτά τα σημαντικά βήματα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Ψήφισε η Άννα Διαμαντοπούλου – «Σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες»
Η Άννα Διαμαντοπούλου ψήφισε στο εκλογικό τμήμα στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων, τονίζοντας πως «σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες».

«Σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες, οι φίλοι, τα μέλη και οι δημοκρατικοί πολίτες για να θέσουμε τις βάσεις για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Μια ισχυρή Ελλάδα, μία δίκαιη κοινωνία και ένα αποτελεσματικό κράτος. Πάμε κάλπες» τόνισε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Άννα Διαμαντόπουλου.

Ψήφισε η Νάντια Γιαννακοπούλου
Το εκλογικό της δικαίωμα άσκησε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου σε εκλογικό τμήμα του Περιστερίου.

Δηλώσεις Ανδρέα Σπυρόπουλου για την εκλογική διαδικασία
Απόλυτα ικανοποιημένος για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασία στις εσωκομματικές κάλπες, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Γερουλάνος: Καλώ κάθε προοδευτικό πολίτη να εκτοξεύσουμε τη συμμετοχή
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος προχώρησε σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας «κάθε προοδευτικό πολίτη να εκτοξεύσουμε τη συμμετοχή σήμερα στην κάλπη».

Ψήφισε ο Μιχάλης Κατρίνης
Ο Μιχάλης Κατρίνης ψήφισε στην εκλογική του περιφέρεια, στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο δημαρχείο του Πύργου.

Ακολούθως ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως «οι δημοκρατικοί πολίτες σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή και την απόφασή τους, δίνουν σήμερα τη δύναμη στο κίνημά μας για να γίνει και πάλι μεγάλο και νικηφόρο».

Πρόσθεσε ότι «από την Ελληνική επαρχία που χτυπά η καρδιά του ΠΑΣΟΚ, στέλνω μήνυμα νίκης και ελπίδας. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, για να γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη ξανα δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Αυξημένη κατά 30% η συμμετοχή σε σχέση με το 2021
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, καθώς με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αυξημένη κατά 30% είναι η συμμετοχή σε σχέση με το 2021 στις 09.00, περί τα 20.000 άτομα.

Η πρώτη επίσημη ενημέρωση για τη συμμετοχή αναμένεται από την ΕΔΕΚΑΠ στις 11:00.

Ψήφισε ο Χάρης Δούκας
Λίγο μετά τις 9 το πρωί ψήφισε ο Χάρης Δούκας στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων για τις εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Σήμερα έχουμε ραντεβού με το μέλλον, αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τη χώρα. Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα» δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Από νωρίς στις κάλπες οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Από νωρίς το πρωί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα για ψηφίσουν ενώ από την Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία σχετικά με τη συμμετοχή.

Μία από τις πρώτες ψηφοφόρους που βρέθηκαν σήμερα σε εκλογικό κέντρο μίλησε στην κάμερα του MEGA δηλώνοντας αισιόδοξη για τη διαδικασία.

Τι έκανες χθες οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Κατά τη χθεσινή μέρα οι υποψήφιοι πρόεδροι πραγματοποίησαν τις τελευταίες δράσεις τους εν όψει της σημερινής εκλογικής μάχης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποίησε ομιλία στην Αχαΐα, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος στο Αργοστόλι, στην Κεφαλονιά. Ο Χάρης Δούκας περιόδευσε σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Η Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε σε Περιστέρι, Ίλιον, Αιγάλεω και Χαϊδάρι, ενώ στη δυτική Αττική περιόδευσε και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο Μιχάλης Κατρίνης πραγματοποίησε δηλώσεις εν όψει της εσωκομματικής διαδικασίας.

Πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι
Την Αττική επέλεξαν και οι πέντε εκ των έξι υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ψηφίσει στο δημαρχείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, στις 10:00, ενώ οι Παύλος Γερουλάνος (12:00), Άννα Διαμαντοπούλου (10:30) και Χάρης Δούκας (09:00) θα ψηφίσουν στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων.

Η βουλεύτρια Β’2 Δυτικού Τομέα Αθηνών Νάντια Γιαννακοπούλου θα βρεθεί 1ο δημοτικό σχολείο του δήμου Περιστερίου (θα δει τα αποτελέσματα στο σπίτι της με την οικογένειά της), στις 10:00, ενώ στο δημαρχείο του Πύργου, στην Ηλεία, που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, θα ψηφίσει στις 09:00 ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο μοναδικός που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα εκτός Αττικής.

Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων στις 12:30, όπως και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2013/15) Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ψηφίσει στην Αχαΐα, στις 11:00, στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών.

Περί τα 950 εκλογικά τμήματα – Τρία ευρώ το αντίτιμο, ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής
Περίπου 950 είναι τα εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε Ελλάδα και πόλεις του εξωτερικού για την εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές ψηφίζουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Δικαίωμα ψήφου με βάση τα άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι του κόμματος ή όσοι εγγραφούν μέλη ή φίλοι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίστηκε στα 3 ευρώ και καταβάλλεται στον πρώτο γύρο, ενώ για τον δεύτερο γύρο -εφόσον αυτός χρειαστεί- δεν θα καταβάλλεται αντίτιμο. Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον πρώτο γύρο.

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2007 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής της πλατφόρμας πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος.

Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου. Δικαίωμα ψήφου έχουν και όσοι Έλληνες είναι γεννηθέντες το έτος 2008 (είναι δηλαδή 16 ετών), οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν στην Εφορευτική Επιτροπή την ταυτότητά τους και συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου. Η ταυτοποίηση με τον ΑΜΚΑ δεν έχει εφαρμογή στις κάλπες των απόδημων.

Πότε κλείνουν οι κάλπες
Παράλληλα η ΕΔΕΚΑΠ μέσω του «μάθε πού ψηφίζεις» έδωσε στη δημοσιότητα τα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως και διαδραστικό χάρτη για να βοηθηθούν τα μέλη του κόμματος.

Δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη με τα εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ εδώ μπορεί να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο ανά εκλογική περιφέρεια.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 19:00. Δύναται να παραταθεί η διαδικασία αν κριθεί αναγκαίο λόγω της προσέλευσης.

Όσον αφορά στις κάλπες του εξωτερικού, αυτές θα παραμείνουν ανοιχτές στο Σίδνεϊ από 09:00 έως 18:00 τοπική ώρα, στη Μελβούρνη από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα, στο Βέλγιο από 09:00 έως 17:00 τοπική ώρα, στη Γαλλία από 11:00 έως 16:00 τοπική ώρα, στη Γερμανία από 10:00 έως 18:00 τοπική ώρα, στην Κύπρο από 07:00 έως 19:00 τοπική ώρα, στη Σουηδία από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα, στην Αγγλία από 10:00 έως 16:00 τοπική ώρα.

Ακόμη, στη Νέα Υόρκη από 08:00 έως 13:00 τοπική ώρα, ενώ στον Καναδά από 10:00 έως 17:00 τοπική ώρα.

Πώς ψηφίζει ο εκλογέας
Ο εκλογέας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΔΕΚΑΠ, προσέρχεται στο εκλογικό κέντρο, όπου συστήνεται να υπάρχει τραπέζι υποδοχής με εθελοντές που τον βοηθούν να συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής, εφόσον γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν είναι μέλος.

Στο τραπέζι της Εφορευτικής Επιτροπής παραδίδει την ταυτότητά του και την αίτηση εγγραφής μέλους/φίλου, εφόσον δεν είναι μέλος και, γίνεται η διαπίστευσή του από το χειριστή της πλατφόρμας και η εγγραφή του στην κατάσταση ψηφισάντων από το γραμματέα, στον οποίον καταβάλει το ποσό των 3 ευρώ και υπογράφει. Μετά, ο πρόεδρος σφραγίζει τον φάκελο και τον παραδίδει μαζί με ψηφοδέλτιο στον ψηφοφόρο.

Μπαίνει πίσω από το παραβάν και ψηφίζει, βάζει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο στον φάκελο.

Επιστρέφει στην Εφορευτική Επιτροπή και πριν ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, ο πρόεδρος πρέπει να τον μονογράψει. Παίρνει την ταυτότητα/διαβατήριο και αποχωρεί από το εκλογικό κέντρο.https://www.in.gr/author/ptsikalas/

Τα σχόλια είναι κλειστά.