Εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “SMARTMOBAIR”ο Δήμος Ρεθύμνης

Εγκρίθηκε το έργο “Smart Mobility in Adriatic Ionian Region Urban Areas” με το ακρωνύμιο “SMARTMOBAIR” στο οποίο ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει ως εταίρος.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα INTEREG IPA ADRION 2021-2027, που στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής και κλιματικής προσαρμοστικότητας στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου. Το έργο θα συνεισφέρει στον στόχο του προγράμματος: «Ενίσχυση της πολυτροπικής βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου».

Απώτερος σκοπός του έργου είναι η επίτευξη σημαντικών αλλαγών στην κινητικότητα της πόλης συμβάλλοντας στην μετάβαση προς τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πιο αναλυτικά, το “SMARTMOBAIR” στοχεύει στην αντιμετώπιση της κοινής πρόκλησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκλήσεις που αποτελούν τροχοπέδη για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας.

Επιπροσθέτως το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιώσιμης και έξυπνης αστικής κινητικότητας μέσω ευφυών τεχνολογιών και συστημάτων μεταφορών. Οι έξι (6) εταίροι του έργου, θα εφαρμόσουν πιλοτικά τεχνολογίες και συστήματα που είναι δύσκολο να υιοθετηθούν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και κατανόησης των επιπτώσεων της εισαγωγής στα συστήματα διαχείρισης της αστικής κινητικότητας.

Με το συγκεκριμένο έργο λοιπόν, επιδιώκεται η καθιέρωση μιας κοινής προσέγγισης για τον προσδιορισμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των λύσεων τις οποίες παρέχουν τα πληροφοριακά συστήματα και τα συστήματα μεταφορών.

Επικεφαλής του έργου είναι η «Area Science Park» που εδρεύει στην Ιταλία και οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι :
1. Επαρχιακή Εταιρεία Μεταφορών της Γκορίτσια, Ιταλία
2. Δήμος Κόπερ, Σλοβενία
3. CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, Ελλάδα
4. Δήμος Ρεθύμνης, Ελλάδα
5. Κέντρο Καινοτομίας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Βελιγραδίου-ICMF, Σερβία
6. Πόλη του Νις, Σερβία
7. Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης της Περιοχής του Σαράγιεβο-SERDA, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
8. Δήμος Νέου Σαράγιεβου, Βοσνία κι Ερζεγοβίνη
9. Ινστιτούτο μεταφορών της Αλβανίας, Αλβανία
10. Περιφερειακό Συμβούλιο της Σκόδρα, Αλβανία
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.373.025,60 € και ο προϋπολογισμός που αντιστοιχεί στο Δήμο Ρεθύμνης είναι 105.395,00 €.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα INTEREG IPA ADRION 2021-2027 μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω link:
Interreg IPA ADRION 2021-2027 – Interreg ADRION Programme (adrioninterreg.eu)

Τα σχόλια είναι κλειστά.