Γέμισε ξανά από αυτοσχέδιες χωματερές η Ιεράπετρα

Αγανακτισμένοι οι τοπικοί φορείς αναζητούν λύσεις στο πρόβλημα

Γέμισε ξανά από αυτοσχέδιες χωματερές η Ιεράπετρα

Η Τοπική Κοινότητα Ανατολής, όπου υπάρχουν τα περισσότερα θερμοκήπια, έχει και τα περισσότερα προβλήματα και ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος, μας ξενάγησε στην περιοχή του για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει

Αν και υπήρχαν πάντα αυτοσχέδιες χωματερές στην πόλη και στα χωριά της Ιεράπετρας η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη ιδιαίτερα την εποχή που λειτουργούσε ο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) όπου όλοι αγρότες, ιδιώτες, και επαγγελματίες, μετέφεραν τα φυτικά και άλλα απορρίμματα τους.

aporrimmata

Τώρα που έχει κλείσει ο ΧΑΔΑ και έχει αποκατασταθεί το περιβάλλον στην Πλατειά Όψη της Μακρυλιάς, οι αγρότες και οι επαγγελματίες θα πρέπει να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους στους αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης στο Καπίστρι. Οι περισσότεροι κάνουν αυτό ακριβώς, με κάθε κόστος, αλλά μια μικρή μειονότητα που αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, καταφέρνει να δημιουργεί συνεχώς νέες χωματερές σε διάφορα σημεία, ακόμα και μέσα σε ρέματα και δασικές εκτάσεις, αδιαφορώντας αν δημιουργούνται κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρόκλησης πλημμύρας με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις

Στην τοπική Κοινότητα Ανατολής, στον τουριστικό Άγιο Ιωάννη, στην Επισκοπή και στο Κεντρί έχει καταγράψει η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις αυτοσχέδιες χωματερές. Η Τοπική Κοινότητα Ανατολής, όπου υπάρχουν τα περισσότερα θερμοκήπια, έχει και τα περισσότερα προβλήματα και ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος, μας ξενάγησε στην περιοχή του για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

«Σήμερα στην Ανατολή, στις Αμμουδάρες και στο Στόμιο βλέπουμε μια απερίγραπτη κατάσταση. Ίσως από άγνοια, ίσως απύθμενο θράσος, ίσως επειδή είμαστε αγράμματοι η ακοινώνητοι πιστεύω, αλλά διστάζω και να το ειπώ γιατί δε θέλω να το πιστέψω. Αυτά που είδατε στα σημεία που επισκεφτήκαμε, συμβαίνουν από μια μικρή μερίδα ανθρώπων και ειδικά τώρα που έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, με αποτέλεσμα ότι υπολείμματα υπήρχαν μέσα στα θερμοκήπια να τα βγάζουμε και να τα εναποθέτουμε ανεξέλεγκτα όπου βρούμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Ευχαριστώ τη Δημοτική Αστυνομία που συνεργάζεται άψογα μαζί μας όποτε την καλέσουμε. Προσπαθούμε συνεχώς να ενημερώνουμε τον κόσμο. Οι δημοτικοί αστυνομικού κολλούν τα σχετικά αυτοκόλλητα στις εισόδους των θερμοκηπίων, βοηθούν όπως μπορούν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, γιατί διαφορετικά η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.

aporrimmata

Το φαινόμενο με τα θερμοκηπιακά υπολείμματα είναι πολύ σοβαρό, γιατί αν συνεχίσουμε να τα πετούμε μέσα στα ρέματα θα γυρίσει μπούμεραγκ σε εμάς. Φοβούμαι πως αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη. Δεν μπορεί να επικρατεί αυτή η αναρχία. Έχω ήδη έτοιμη μια πρόταση που θα την καταθέσω στα αρμόδια όργανα του Δήμου Ιεράπετρας.

Αυτή η προσπάθεια που αποδίδει και έχει φανεί η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι στην ανακύκλωση των πλαστικών κάλυψης και των πλαστικών της απολύμανσης που μαζεύονται και επιστρέφουν στην κρητική βιομηχανία που τα παράγει και πλέον οι δρόμοι μας και η ύπαιθρος είναι καθαροί από πλαστικά.

Η περιοχή μας είναι αγροτική και βιομηχανική με πλήρη και καθημερινό εργασιακό οργασμό, και οφείλουμε όλοι να δίδουμε μεγαλύτερη προσοχή στο περιβάλλον.

Νέες χωματερές βλέπουμε σήμερα στο ρέμα που κατεβαίνει στις Αμμουδάρες, εντός του οικισμού Νέας Ανατολής στο Στόμιο, και στην είσοδο του χωριού της Ανατολής, νότια του εργοστασίου. Το ίδιο φαινόμενο υπάρχει και σε άλλες κοινότητες και για όλα αυτά ο Δήμος και εμείς από τα χωριά μας προσπαθούμε καθημερινά να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τα πράγματα. Αν ανοίξουμε σήμερα ένα κάδο απορριμμάτων θα βρούμε 30% οικιακά απορρίμματα και 70% θερμοκηπιακά υπολείμματα. Αυτά θα πρέπει να τα μεταφέρει ο καθένας στις αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης στο Καπίστρι.

Ζητώ από όλους τους συναδέλφους μου αγρότες να αλλάξουμε συνήθειες τώρα και να μην πετάμε τα σκουπίδια μας όπου βρούμε γιατί το πρόβλημα θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας», κατέληξε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ Βασίλης Ζαχαρόπουλος.

Παρέμβαση για να σταματήσει εδώ αυτή η ανεύθυνη συμπεριφορά των ολίγων έκανε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Ανατολής κ Μανόλης Χανιωτάκης. Η παρέμβαση αυτή έχει 3 στόχους.

«Την έμμεση επαφή με τους πολίτες οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αισθάνονται την ανάγκη να πετάξουν τα απορρίμματα τους σε αυτόν τον χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μόλυνση του περιβάλλοντος και βέβαια για την νομική ευθύνη και έκθεση που έχουν με αυτήν την συμπεριφορά. Τη συνεργασία με τους φορείς την βοήθειά των οποίων ζητούμε για να λύσουμε το πρόβλημα. Δηλαδή την αποκομιδή των υπαρχόντων απορριμμάτων και τις ενέργειες και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποτροπή στο μέλλον. Και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ανησυχεί για αυτό το θέμα και εκφράζει την ανησυχία όλων των κατοίκων της περιοχής και είναι παρών για να βοηθήσει να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης», μας είπε ο καθηγητής κ. Μανόλης Χανιωτάκης.

aporrimmata

Η υποστελεχωμένη Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας πέρασε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με αυξημένο όγκο σκουπιδιών λόγω των χιλιάδων επισκεπτών

«Μετά από αυτό το δύσκολο καλοκαίρι ξεκίνησε η περίοδος των φυτεύσεων των κηπευτικών στα θερμοκήπια. Κάποια δημότες εναποθέτουν σε κάποια σημεία στην Ιεράπετρα και στα χωριά μας ότι θεωρούν αχρείαστο για τη δουλειά τους. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Ο Δήμος προσπαθεί και ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμα για καθαριότητα των σημείων που μετατρέπονται σε μίνι χωματερές.. Έχουμε την πολιτική βούληση να αυστηροποιήσουμε τον κανονισμό καθαριότητας και αύριο θα έχουμε για το λόγο αυτό την τελευταία μας συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Τα πρόστιμα που προβλέπει σήμερα ο κανονισμός καθαριότητας είναι μικρά για τους παραβάτες και αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε.

aporrimmata

Οι αγρότες θα πρέπει να διαχειρίζονται μόνοι τους τα φυτικά τους υπολείμματα μεταφέροντας τα στους αδειδοτημένους χώρους ανακύκλωσης… Δεν έχουν άλλη επιλογή», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Γιακουμάκης.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.