Κνωσός: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την έλευση εκπροσώπου της UNESCO την Τρίτη

Πυρετώδεις εργασίες πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο Ηράκλειο, ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Ολλανδού εκπροσώπου της UNESCO που θα ξεναγηθεί στο μινωικό ανάκτορο. Η εικόνα που θα σχηματίσει παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια όλων των φορέων να ενταχθεί η Κνωσός στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς του οργανισμού.

Στην Κνωσό πραγματοποιήθηκαν εργασίες εξπρές για τον εξωραϊσμό του εξωτερικού χώρου. Μετακινήθηκε η στάση του αστικού λεωφορείου από το πάρκινγκ που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο σε εκείνο που βρίσκεται στα βόρεια του ανακτόρου. Στο ίδιο πάρκινγκ μετακινούνται και τα τουριστικά λεωφορεία που συνωστίζονταν έξω από την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο δημιουργώντας κομφούζιο. Επιπλέον φτιάχτηκαν νέα και μεγαλύτερα πεζοδρόμια για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες που προσεγγίζουν πεζή την Κνωσό, ενώ αντικαταστάθηκαν και όλα τα καλάθια απορριμάτων που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο.

Όλες αυτές οι εργασίες και άλλες που θα ακολουθήσουν έχουν κύριο σκοπό να βρει η Κνωσός το δρόμο της προς τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, υπουργείου πολιτισμού, δήμου Ηρακλείου και περιφέρειας Κρήτης.

Αντίστοιχη επίσκεψη πραγματοποιεί ο εκπρόσωπος της UNESCO σήμερα Δευτέρα στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων, στο θερινό μινωικό ανάκτορο, ενώ συνολικά θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες αξιολογήσεις σε ακόμα 4 μινωικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της UNESCO, η τελική επιτόπια αξιολόγηση του περιβάλλοντα των μινωικών μνημείων χώρου θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2025, ενώ από την αυριανή επίσκεψη θα προκύψει μια πρώτη καταγραφή των πεπραγμένων αλλά και όσων θα ακολουθήσουν, προκειμένου η Κνωσός, τουλάχιστον, να αναδειχθεί όπως της αξίζει και να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO.https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.