Λευτέρης Αυγενάκης: «Ο αποκλεισμός περιοχών της Κρήτης από προνόμια της Κ.Υ.Α. για το ΕΣΥ θα έχει συνέπειες στην υγεία των πολιτών»

Προς Yπουργούς:
α) Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη
β) Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 06-09-2024

ΘΕΜΑ: Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. Γ4α/οικ.46490/2024 (ΦΕΚ 5075/Β/5-9-2024), που αφορά στο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές

Το πρόβλημα ελλείψεως ανθρώπινου δυναμικού, ιδιαιτέρως στις Περιφερειακές δομές υγείας του ΕΣΥ είναι πλέον υπαρκτό.
Προς αυτήν την κατεύθυνση αντιστροφής της προβληματικής κατάστασης έλλειψης ιατρών, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για ορισμένες ειδικότητες και περιοχές με στόχο τη διατήρηση και προσέλκυση ιατρικού προσωπικού, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ4α/οικ.46490/2024 (ΦΕΚ 5075/Β/5-9-2024) «Καθορισμός των προβληματικών και άγονων περιοχών της περ. Ε της παρ. 11 του άρθρου 54 του ν. 4999/2022 (Α’ 225) και των κατηγοριών τους για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), του ύψους, των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και των προϋποθέσεων χορήγησής του».

Η εν θέματι Κ.Υ.Α. ορίζει ότι στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στην περιοχή της Κρήτης η Κ.Υ.Α συμπεριλαμβάνει στην Κατηγορία Α΄ στην Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ τη Σητεία, τους Τζερμιάδες, τον Αγ. Νικόλαο, την Ιεράπετρα και τη Νεάπολη και στην Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΗΣ το Ρέθυμνο και στην κατηγορία Β΄ στην Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ τον Χάρακα, τον Άνω Βιάννο και το Αρκαλοχώρι Κρήτης και στην Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ τον Κίσσαμο και το Βάμο.

Στο ΠΔ 73/1987 περί χαρακτηρισμού των περιοχών ως προβληματικών και άγονων, ορίζεται ότι αυτές χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές και διακρίνονται σε κατηγορίες Α΄ και Β΄, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών τους συνθηκών.
Στην εν θέματι Κ.Υ.Α. εντάσσονται λοιπόν αδίκως οι περιοχές Χάρακας, Άνω Βιάννος και το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι στην κατηγορία Β΄, καθώς αυτές οι περιοχές είναι ιδιαιτέρως απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα της Κρήτης και γι’ αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στην κατηγορία Α΄.

Ταυτόχρονα παραλείπονται αναιτιολόγητα περιοχές της Κρήτης στις χαρακτηριζόμενες ως προβληματικές και άγονες. Τέτοιες περιοχές είναι οι Μοίρες, η Αγία Βαρβάρα και το Καστέλλι στην Π.Ε. Ηρακλείου, τα Ανώγεια στην Π.Ε. Ρεθύμνου και τα Σφακιά στην Π.Ε. Χανιών, περιοχές που επίσης απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τα αστικά κέντρα της Κρήτης. Να σημειωθεί χαρακτηριστικά ότι το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Τυμπακίου ανήκει στο κέντρο υγείας των Μοιρών (απόσταση 58 χλμ από την πόλη του Ηρακλείου). Συντρέχουν λοιπόν τα ανωτέρω αναφερόμενα στο ΠΔ κριτήρια, κοινωνικά, γεωγραφικά, συγκοινωνιακά και οικιστικά για το χαρακτηρισμό των ανωτέρω περιοχών ως προβληματικών και άγονων.

Είναι βέβαιο ότι ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων περιοχών από τα προνόμια που χορηγεί η εν θέματι Κ.Υ.Α. θα επισύρει δυσμενείς συνέπειες, που θα πλήξουν στην ουσία την υγεία των πολιτών.
Ερωτάσθε :
1. Υπάρχει κάποιος λόγος που οι περιοχές του Χάρακα και του Βιάννου εντάσσονται στην κατηγορία Β΄; Με ποια κριτήρια έγινε ο αντίστοιχος χαρακτηρισμός;
2. Για ποιο λόγο αποκλείονται περιοχές, όπως είναι οι Μοίρες, η Αγία Βαρβάρα και το Καστέλλι στην Π.Ε. Ηρακλείου, τα Ανώγεια στην Π.Ε. Ρεθύμνου και τα Σφακιά στην Π.Ε. Χανιών, από το χαρακτηρισμό ως προβληματικές και άγονες;
3. Πρόκειται να συμπεριλάβετε τις συγκεκριμένες περιοχές στις προβληματικές και άγονες, προβαίνοντας σε άμεση τροποποίηση της εν θέματι Κ.Υ.Α.;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Αυγενάκης,
Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

Τα σχόλια είναι κλειστά.