Εγκρίθηκαν η επένδυση Σμπώκου στην Ελούντα και η ΜΠΕ του Minos Beach από την Περιφέρεια Κρήτης

Με αποφάσεις της η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, γνωμοδοτεί θετικά, αφενός για την επένδυση της οικογένειας Σμπώκου στην Ελούντα που αφορά στην «Μετατροπή δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων 5* (ξενοδοχείο «Blue Palace» δυναμικότητας 452 κλινών και ξενοδοχείο δυναμικότητας 99 κλινών), σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, συνολικής δυναμικότητας 743 κλινών, αποτελούμενο από α) τρία ξενοδοχεία 5*, συνολικής δυναμικότητας 573 κλινών, β) σαράντα τέσσερις (44) τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες συνολικής δυναμικότητας 170 κλινών, δύο κέντρα αναζωογόνησης (spa) συνολικής δυναμικότητας 100 ατόμων ως ειδική τουριστική υποδομή, καθώς και τα υποστηρικτικά αυτού έργα, στη θέση «Πλάκα» της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας, της Δημοτικής Ενότητας Αγ. Νικολάου, του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, Π.Ε. Λασιθίου, της εταιρείας ’ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΕ’» και αφετέρου εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΤΕΙΜ ΒLUE GR AE» για το υφιστάμενο ξενοδοχείο MINOS BEACH.

Πιο αναλυτικά, η επένδυση της ΓΚΟΛΦ ΡΕΖΙΝΤΕΝΣΙΣ ΑΕ για το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα περιλαμβάνει:

1. Την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των δύο υφιστάμενων κτιριακών υποδομών του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Ζώνη Ι (κτίριο Blue Palace υφιστάμενης δυναμικότητας 452 κλινών και ξενοδοχείο υφιστάμενης δυναμικότητας 99 κλινών) σε ξενοδοχεία δυναμικότητας 348 κλινών (που ορίζεται ως το απαραίτητο ξενοδοχείο για την έναρξη λειτουργίας του ΣΤΚ) και 113 κλινών αντίστοιχα. Οι επεμβάσεις αναβάθμισης αφορούν στα διαμερίσματα των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, στην αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, τροποποιήσεις στις όψεις, κατεδαφίσεις, καθώς και αντικατάσταση και προσθήκη νέων περγκολών στον περιβάλλοντα χώρο. Συνοπτικά πρόκειται για την ανάπτυξη και αναβάθμιση διαμερισμάτων δυναμικότητας 461 κλινών.

2. Την ανάπτυξη τριάντα εννέα (39) νέων Επιπλωμένων Τουριστικών Κατοικιών (19 ΤΕΚ στη Ζώνη Ι και 20 ΤΕΚ στη Ζώνη ΙΙ), δυναμικότητας 148 κλινών, καθώς και των υποστηρικτικών κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων.

3. Μετατροπή ορισμένων διαμερισμάτων των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε πέντε (5) Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες (Τ.Ε.Κ.), δυναμικότητας 22 κλινών. Συνοπτικά πρόκειται για την ανάπτυξη και αναβάθμιση τεσσάρων (4) Τ.Ε.Κ. δυναμικότητας 16 κλινών στην περιοχή του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 452 κλινών και την ανάπτυξη μίας (1) Τουριστικής Επιπλωμένης Κατοικίας (Τ.Ε.Κ.), δυναμικότητας 6 κλινών στην περιοχή του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 99 κλινών, με την αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου κτιρίου στη Ζώνη Ι.

4. Την ανάδειξη του υφιστάμενου Κέντρου Θαλασσοθεραπείας σε Κέντρο Ευεξίας και Αναζωογόνησης, στη Ζώνη Ι, ως Ειδική Τουριστική Υποδομή του ΣΤΚ, δυναμικότητας 70 χρηστών.
5. Τη δημιουργία νέου κτιρίου Κέντρου Ευεξίας και Αναζωογόνησης, στη Ζώνη ΙΙ, ως δεύτερη Ειδική Τουριστική Υποδομή, δυναμικότητας 30 χρηστών.

6. Την ανάπτυξη νέου ξενοδοχείου, στη Ζώνη ΙΙ, δυναμικότητας 112 κλινών.
7. Τη δημιουργία χώρων προώθησης και πώλησης τοπικών προϊόντων και κτιρίου εστίασης, στη Ζώνη ΙΙ.
8. Τη μεταφορά και των αθλητικών εγκαταστάσεων, στη Ζώνη Ι.
Ως συνοδά έργα περιλαμβάνονται:
• Η δημιουργία νέου προβλήτα στο παραλιακό μέτωπο του γηπέδου,
• Η επέκταση της εσωτερικής οδοποιίας,
• Η ανάπτυξη υπόγειας διάβασης στο παραλιακό τμήμα της επένδυσης,
• Η δημιουργία πεζογεφυρών,
• Η δημιουργία νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.),
• Η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης και η δημιουργία νέας,
• Η δημιουργία εγκαταστάσεων τροφοδοσίας θαλασσινού νερού και διάθεσης του αλμολοίπου,
• Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας,
• Η μεταφορά του υπάρχοντος χώρου προσγείωσης – απογείωσης ελικοπτέρων (ελικοδρομίου) και
• Η διαμόρφωση υπαίθριων χώρων στάθμευσης, κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Η Επιτροπή γνωμοδοτεί θετικά, βάζοντας όμως και μια σειρά προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρήσει η εταιρία, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί το νέο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα θα μετονομαστεί σε Rosewood Blue Palace και θα λειτουργήσει το 2025 υπό το brand της αλυσίδας Rosewood Hotels & Resorts.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε και την ΜΠΕ του ξενοδοχείου Minos Beach, στην θέση Αμμούδι του δήμου Αγίου Νικολάου.https://money-tourism.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.