Σικελία: Ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στο «ναυάγιο των κροίσων»

Σικελία: Ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στο «ναυάγιο των κροίσων»

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονίες και πρόκληση ναυαγίου κατά αγνώστων, άσκησε ο γενικός εισαγγελέας στη Σικελία για το τραγικό ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Ο εισαγγελέας ξεκαθάρισε, πως η υπηρεσία θέλει να ελέγξει, αν υπάρχουν λανθασμένες ανθρώπινες συμπεριφορές από την πλευρά του πληρώματος.

Θα έλεγε κανείς ότι η ανάσυρση των έξι εγκλωβισμένων στο κουφάρι του Μπαέζιαν ήταν οι τίτλοι τέλους της τραγωδίας, όμως ο γενικός εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση έχει άλλη γνώμη.

Ο γενικός εισαγγελέας του Τέρμινι Ιμερέσε άσκησε ποινική δίωξη κατά αγνώστων για ανθρωποκτονία με την επισήμανση ότι το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά του Πορτιτσέλο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ανθρώπων, μπορεί να προκλήθηκε από λανθασμένες ανθρώπινες συμπεριφορές,

«Σας ενημερώνω επίσημα ότι η Εισαγγελία του Τέρμινι Ιμερέσε έχει καταχωρήσει δικογραφία στο Δημόσιο κατά αγνώστων, υποθέτοντας εγκλήματα στην πρόκληση του ναυαγίου και ευθύνες για πολλαπλές ανθρωποκτονίες», δήλωσε ο εισαγγελέας του Τέρμινι Ιμερέσε, Αμπρότζιο Καρντότζιο.

Ο κ. Καρντόζιο ήταν σαφής.

Προς το παρόν, δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο.

Προς το παρόν, η έρευνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός συγκεκριμένου προσώπου.

Σενάρια για ανθρώπινο λάθος στο «ναυάγιο των κροίσων»

Η εισαγγελική έρευνα επικεντρώνεται στις ευθύνες που μπορεί να φέρουν μέλη του πληρώματος για την τραγωδία.

Η Daily Mail σημειώνει πως η πρόκληση ναυαγίου αποτελεί ξεχωριστό αδίκημα σύμφωνα με τον ιταλικό ποινικό κώδικα και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Σύμφωνα με την καταδυτική υπηρεσία της Πυροσβεστικής, η ανάσυρση των πέντε εγκλωβισμένων από τους έξι έγινε σχετικά γρήγορα επειδή ήταν συγκεντρωμένοι σε μία μεγάλη καμπίνα, προφανώς επειδή ήθελαν να παραμείνουν σε υψηλό σημείο του γιοτ.

Δύσκολο το έργο ανάσυρσης των σορών από τον βυθό

Μόνο η 18χρονη Χάνα, κόρη του μεγιστάνα Μάικ Λιντς βρέθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο.

«Όλα τα πτώματα ήταν κολλημένα (μέσα στο γιοτ) γιατί μιλάμε για ένα ναυάγιο που ήταν γεμάτο έπιπλα, έπιπλα που επέπλεαν τριγύρω, οπότε όλα τα σώματα είχαν κολλήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της καταδυτικής υπηρεσίας πυροσβεστικής, Τζιουζέπ Πετρόνε.

Στην συνέντευξη Τύπου όλοι υπογράμμισαν την δυσκολία του εγχειρήματος της ανάσυρσης των πτωμάτων.

«Οι δύτες αντιμετώπισαν σημαντικές δυσκολίες γιατί επιχείρησαν σε βάθος 50 μέτρων με όλες τις προφυλάξεις, ειδικά όταν μπήκαν μέσα σε ένα περίπλοκο ναυάγιο με πολύ περιορισμένες κινήσεις και μεγάλα εμπόδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Λούκα Κάρι.

Ο γενικός εισαγγελέας ξεκαθάρισε πως ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος δεν είναι υποχρεωμένα να παραμείνουν στη Σικελία κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.