Πανελλήνιο Συνέδριο για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βενιαμίν Λεσβίου

Η Σύγχρονη Φιλοσοφική Σκέψη , το Πρωτοπόρο Επιστημονικό Έργο
και η Παρακαταθήκη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα του Βενιαμίν Λεσβίου
στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του
Διαδικτυακή σύνδεση μέσω zoom

Οι εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου «Βενιαμίν Λέσβιος (1759-1824) – 200 Χρόνια από τον Θάνατό του», ξεκινούν την Πέμπτη 22 Αυγούστου και ώρα 09:00, στο Πλωμάρι της Λέσβου στο ξενοδοχείο «Porto Plomari», με την συμμετοχή ακαδημαϊκών και ερευνητών απ’όλη την Ελλάδα. Το Συνέδριο οργανώνει ο Ομότιμος Ερευνήτης Δρ Αντώνης Ανδριώτης του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, και πραγματοποιείται με την τεχνική υποστήριξη του ΙΤΕ.

Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου διαδικτυακά μπορούν να συνδεθούν μέσω zoom. Ο διαδικτυακός σύνδεσμος θα δίνεται κατόπιν αιτήματος στο e-mail: andriot@iesl.forth.gr

Θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος
Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Χριστόφας, ο πρώην βουλευτής και Νομάρχης Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, ενώ διαδικτυακά θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Ευστράτιος Θεοδοσίου και η Ομότιμος Διευθύντρια Ερευνών
Δρ. Ρωξάνη Αργυροπούλου. Η τιμητική κεντρική ομιλία θα είναι του καθηγητή κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου εστιάζουν στο πολυδιάστατο έργο του Βενιαμίν του Λεσβίου, με παρουσιάσεις για την δράση του ως μέλους της Φιλικής Εταιρείας και επαναστάτη, ως Δασκάλου και Διαφωτιστή, αλλά και με ενδοσκόπηση στο έργο του στην Φυσική, τα Μαθηματικά, την Ηθική, και την Μεταφυσική. Το Συνέδριο καταγράφει έναν οδικό χάρτη της σύγχρονης έρευνας για τον Βενιαμίν και σηματοδοτεί τα σημεία εκείνα του έργου του, που αγγίζουν την σύγχρονη φιλοσοφική σκέψη και επιστήμη, αλλα και εκείνα που χρειάζονται περαιτέρω έρευνα και κατανόηση σε βάθος.

Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί το πλούσιο και πρωτοπόρο επιστημονικό έργο του Βενιαμίν Λεσβίου και να επισημανθεί ότι το Κεφάλαιο «Βενιαμίν Λέσβιος» δεν έχει

περιορισμένη τοπική εμβέλεια αλλά είναι ένα κεφάλαιο Παλλεσβιακό και κατ’ εξοχήν Εθνικό, πολύπλευρου και εν πολλοίς ανεξερεύνητου περιεχομένου, που αφήνει μια χρυσή παρακαταθήκη στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Δίκαια η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμβάλλει στην ανάδειξή του oνομάζοντας το 2024 « Έτος Βενιαμίν Λεσβίου».

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλίες του Συνεδρίου: https://benjamin-lesvios200years.iesl.forth.gr/%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1/

Επίσης στο Συνέδριο θα φιλοξεμηθούν παρουσιάσεις μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, Γυμνασίου και
Λυκείου της Λέσβου, σχετικά με την χειρόγραφη παράδοση των έργων του Βενιαμίν του Λεσβίου καθώς και παρουσίαση Ψηφιακής Έκθεσης. Κατα τις ημέρες του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολιτιστική και τοπική κληρονομιά του τόπου, καθώς και να επισκέφθούν τοπικές βιομηχανίες.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται το Σάββατο 24 Αυγούστου με την τελική διεξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων των συνέδρων. Φορέας ανάθεσης του Συνεδρίου είναι η «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος».

Επικοινωνία για ΜΜΕ και δημοσιογράφους: andriot@iesl.forth.gr

Σχετικά links:
Ιστότοπος Συνεδρίου https://benjamin-lesvios200years.iesl.forth.gr/
Πρόγραμμα – Θεματικές Ενότητες Συνεδρίου, Περιλήψεις Ομιλιών και Παρουσιάσεων των Ομιλητών

Πρόγραμμα


Ομιλητές https://benjamin-lesvios200years.iesl.forth.gr/ομιλητές/
Νέα https://benjamin-lesvios200years.iesl.forth.gr/news/

Τα σχόλια είναι κλειστά.