Μάγεψε την υφήλιο η υπερπανσέληνος του Αυγούστου

Μάγεψε την υφήλιο η υπερπανσέληνος του Αυγούστου

Μαγεία από την υπερπανσέληνο του Αυγούστου. Το φετινό φεγγάρι ήταν έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με άλλες πανσελήνους, προσφέροντας μοναδικές εικόνες, αλλά και στιγμές σε εκείνους του το απόλαυσαν.

Ξεπροβάλει πίσω από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Φωτίζει τον Βόσπορο κι η Κωνσταντινούπολη λάμπει.

Ανάβει πάνω από τον πύργο του Άιφελ. Πέφτει σαν ασημένιο πέπλο στις ακτές της Λατινικής Αμερικής.

Γίνεται το πιο δυνατό από όλα τα φώτα σε πόλεις σε πλατείες, στις γειτονιές που τα παιδιά παίζουν μπάλα ως αργά.

Καθηλώνει με την ομορφιά του όλο τον κόσμο. Από τη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία και τη Ρόντα στην Ισπανία μέχρι την άλλη αρκεί της γης, στο Σίδνεϋ.

Μια υπερπανσέληνος που της δόθηκε το όνομα του ψαριού από το οποίο βγαίνει το… χαβιάρι.

Είναι «το φεγγάρι του Οξύρρυγχου» και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των αυτόχθονων Ινδιάνων της Αμερικής που το ψάρευαν τέτοια μέρα από τις λίμνες.

Τα smartphones υψώνονται προς τον ουρανό. Πώς να απαθανατίσεις όμως  τόση ομορφιά;

Το Αστεροσκοπείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την αποτύπωσε στην ακριβή στιγμή της, στις 21.26 λεπτά, εξηγώντας πως η φετινή Αυγουστιάτικη πανσέληνος εμφανίστηκε σχεδόν στο περίγειο της τροχιάς της γύρω από τη Γη.

Το υπέρλαμπρο γεμάτο φεγγάρι του Αυγούστου, 14% μεγαλύτερο, αλλά και κατά 30% φωτεινότερο είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο για τους επιστήμονες.

Αυτό δεν εμποδίζει όμως κανέναν να αφήσει τη φαντασία του να καλπάζει για να γίνει τραγούδι, ποίημα, ένας λόγος να ονειρευτείς με τα μάτια ανοιχτά κάτω από το δυνατό φως της σούπερ πανσελήνου, μια νύχτα του Αυγούστου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.