Πανσέληνος: Είναι δυνατόν να επηρεάζει την υγεία μας;
Η πανσέληνος επηρεάζει την Γη, αλλά τι ισχύει για τους ανθρώπους;
Πανσέληνος: Είναι δυνατόν να επηρεάζει την υγεία μας;
Πολύ παλιά οι άνθρωποι συνήθιζαν να πιστεύουν ότι η πανσέληνος μπορεί να επηρεάσει το σώμα και το μυαλό. Για αυτό άλλωστε όταν θέλουμε να περιγράψουμε μια ακατανόητη συμπεριφορά κάποιου μπορεί να πούμε ότι σεληνιάστηκε… Γνωρίζουμε, σύμφωνα με έρευνες ότι η πανσέληνος επηρεάζει τις παλίρροιες του ωκεανού, αλλά και τη ζωή μέσα σε αυτόν. Πολλά κοράλλια, σκουλήκια, αχινοί, μαλάκια, ψάρια και καβούρια αναπαράγονται γύρω από την πανσέληνο, πιθανότατα λόγω του αυξημένου φωτός. Μπορεί όμως να επηρεάζει και τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού;
Επηρεάζει και τους ανθρώπους;
Μερικές πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν ότι ο σεληνιακός κύκλος μπορεί να έχει μια ανεπαίσθητη επιρροή σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε “κυκλικά φαινόμενα” όπως ο ύπνος και ο εμμηνορροϊκός κύκλος.
Πανσέληνος και ύπνος
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ χρησιμοποίησαν ρολόγια καρπού για να παρακολουθούν τα πρότυπα ύπνου, από μία εβδομάδα (το λιγότερο) έως και δύο μήνες, σε άτομα που έμεναν σε μεγάλες πόλεις αλλά και σε άτομα που έμεναν στην επαρχία.
Προς έκπληξη των ερευνητών και οι δύο ομάδες κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο 40 λεπτά αργότερα και λιγότερες ώρες τις νύχτες με πανσέληνο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκπληξη, καθώς οι ερευνητές περίμεναν ότι οι κάτοικοι μιας μεγάλης πόλης με πολλά φώτα, που πιθανόν δεν θα γνωρίζουν πότε έχει πανσέληνο και δεν θα την βλέπουν, δεν θα επηρεαζόντουσαν.
Πανσέληνος και εμμηνορροϊκός κύκλος
Μια έρευνα του 2021 αναφέρει ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος (που διαρκεί κατά μέσο όρο 28 ημέρες) ορισμένων γυναικών, μπορεί να συγχρονίζεται με τους σεληνιακούς κύκλους.
Η επίδραση ήταν σποραδική, με ορισμένες από τις 22 γυναίκες της μελέτης να τείνουν να έχουν έμμηνο ρύση κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, άλλες κατά τη διάρκεια της νέας σελήνης και μερικές να εναλλάσσονται μεταξύ των δύο.
Καθώς οι γυναίκες γερνούσαν και/ή εκτίθεντο περισσότερο στο τεχνητό φως τη νύχτα, η περίοδός τους φάνηκε να διαρκεί λιγότερο ενώ και ο συγχρονισμός εξαφανιζόταν, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίστηκε στα αυτοαναφερόμενα δεδομένα εμμήνου ρύσεως των γυναικών για περίπου 15 χρόνια. vita.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.