Χανιά: Διυλίζει τον κώνωπα η ενορία Στερνών

Την ενοχλεί η διέλευση οδηγών, αλλά όχι ότι της διάνοιξαν δρόμο στο χωράφι της… με το έτσι θέλω

Χανιά: Διυλίζει τον κώνωπα η ενορία Στερνών

Ανακοίνωση-απάντηση στην καταγγελία Χανιώτη ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει ότι αποκλείστηκε σε δρόμο κοντά στον ναό του Αγ. Σπυρίδωνα στο Μαράθι από ανθρώπους της τοπικής ενορίας , εξέδωσε η ενορία Στερνών, στην οποία υπάγεται και ο εκεί ναός του Αγ. Σπυρίδωνα.

Σε αυτή, ο γραμματέας του οικείου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Ιωάννης Τσουχλαράκης, υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι ο δρόμος που ήθελε να διασχίσει ο Χανιώτης και στον οποίο τον εμπόδισαν να κινηθεί, διανοίχθηκε παράνομα πριν από δύο χρόνια εντός της ακίνητης περιουσίας της ενορίας (!), από την εταιρία που κατασκευάζει ξενοδοχείο σε μικρή απόσταση από το σημείο. Νωρίτερα, όπως λέει, δεν υπήρχε κανένας δρόμος εκεί.

Εξαπολύει συγκαλυμμένες απειλές εναντίον του πολίτη που έκανε την καταγγελία, λέγοντας ότι «διερευνάται ο λόγος που βρεθήκατε εντός ξένης ιδιοκτησίας και οι προθέσεις σας», αποδέχεται ότι πράγματι η ενορία διέκοψε τη διέλευση από το σημείο στις 18:30 εκείνης της ημέρας, αλλά φτάνει να υποστηρίξει ότι ο οδηγός πλησίασε τον ναό… επιθετικά και σχεδόν διέκοψε την ιερή ακολουθία που τελείτο εντός. Υποστηρίζει ακόμα ότι εκ μέρους της ενορίας δεν τον εμπόδιζαν να φύγει, αλλά τον κάλεσαν σε συνεννόηση.

Σε μια… έξαρση νομιμοφροσύνης δίνει οδηγίες στο zarpanews.gr για το πώς θα τηρήσει τη νομιμότητα στη δημοσίευση καταγγελιών μιλώντας για παράνομη βιντεοσκόπηση, ενώ προχωράει και σε ηθικοπλαστικές υποδείξεις στους αναγνώστες (!) που έτυχε να σχολιάσουν την καταγγελία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανακοινώνει ακόμα ότι η ενορία θα κλείνει τον δρόμο αυτόν από εδώ και στο εξής, κατά τη διάρκεια τέλεσης ιερών ακολουθιών.

Το zarpanews.gr δημοσιεύει παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση της ενορίας, επισημαίνοντας όμως τα εξής:

  • Τι είδους εκκλησιαστικό συμβούλιο ενορίας είναι αυτό, που εντός της περιουσίας του διανοίγεται παράνομα ολόκληρος δρόμος (όπως λένε οι ίδιοι) και δεν προσφεύγει στα δικαστήρια (όπως επίσης παραδέχονται οι ίδιοι) για να προστατέψει την περιουσία του; Γιατί δεν σταμάτησε την παράνομη (όπως λέει) ενέργεια αυτή πριν από δύο χρόνια;
  • Αν πράγματι ο δρόμος διανοίχθηκε παρά τη θέληση της ενορίας και πράγματι είναι σε δική της περιουσία, για ποιον λόγο υφίσταται ακόμα; Τι την εμποδίζει να τον αφαιρέσει;
  • Η ενορία θα πρέπει να καταλάβει ότι το να περνάει κανείς με το αυτοκίνητό του έξω από έναν ναό δεν αποτελεί επιβουλή και απόπειρα βλάβης στο ποιμαντικό έργο και την λατρευτική ζωή (όπως η ίδια θέλει να το παρουσιάσει). Η εφεύρεση κακών προθέσεων καλό είναι να έχει όριο τη λογική.
  • Η ενορία δεν χρειάζεται να ζητάει από την Τροχαία (όπως αναφέρει η ίδια) να συνδράμει στη διακοπή κυκλοφορίας στο σημείο (!) όταν στον ναό τελούνται λειτουργίες. Αν είναι δική της περιουσία ο χώρος, αρκεί μια ταμπέλα και μια πρόχειρη πύλη στον, όπως λέει, παράνομο – αλλά μάλλον πολύ επιθυμητό τελικά – δρόμο.
  • Η ενορία θα πρέπει να καταλάβει ότι το να επικοινωνεί κανείς με την αστυνομία είναι δικαίωμα καθε πολίτη που δεν απαιτεί την άδειά της και όχι απόπειρα να διαβάλει την ενορία (όπως, ξανά, θέλει να το παρουσιάσει). Είναι λυπηρό να έχει κανείς τέτοια αντίληψη για τη λειτουργία του σύγχρονου κράτους και της κοινωνίας εν γένει.
  • Είναι τουλάχιστον αστεία η απόπειρα απειλής με την επίκληση δήθεν παράνομης βιντεοσκόπησης και δημοσίευσης, από τη στιγμή που δεν διακρίνονται χαρακτηριστικά προσώπων, ούτε αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων, σε έναν ανοικτό χώρο που τίποτα δεν δείχνει ότι αποτελεί περιουσία οποιουδήποτε, μέσα στο σκοτάδι.
  • Υποδείξεις για το πώς και αν θα δημοσιεύεται κάτι, καλό θα είναι να αποφεύγονται, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό.
  • Αντί να απειλεί τον πολίτη που τόσο ταλαιπώρησε, αντί για υποδείξεις στα ΜΜΕ, αντί να κάνει μάθημα ηθικής σε αναγνώστες που σχολιάζουν, η ενορία θα πρέπει απλά να προστατέψει την περιουσία της όπως η Εκκλησία ξέρει πολύ καλά να κάνει, όταν θέλει. Δηλαδή να προσφύγει στα δικαστήρια για τον παράνομο δρόμο, να βάλει περίφραξη όπου χρειάζεται και πινακίδα στον δρόμο που θέλει να ανοιγοκλείνει, η οποία θα λέει ότι το σημείο αυτό της ανήκει – αφού επιμένει πως της ανήκει. Όταν το κάνει, οποιοσδήποτε περνάει από εκεί θα ξέρει ότι εκεί δεν είναι δημόσιος δρόμος αλλά ιδιωτικό χωράφι ή οικόπεδο. Μέχρι να το κάνει, καλό θα ήταν να περιορίσει τη φλυαρία και την αναζήτηση κακών προθέσεων εις βάρος της. Παρόλα αυτά βέβαια, το zarpanews.gr δημοσιεύει ολόκληρη την ανακοίνωση παρακάτω:

zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.