Φωτιά στην Αττική: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής – Η φωτιά προκαλεί τεράστιες καταστροφές, ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Αττική. Στην αρχή η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βαρνάβα και αργότερα επεκτάθηκε. Οι ελπίδες πλέον στρέφονται στα εναέρια μέσα. Το πύρινο μέτωπο έχει εξαπλωθεί φτάνοντας στην Πεντέλη, παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Τις δραματικές εξελίξεις καταγράφει λεπτό προς λεπτό το in.

Μάλιστα, περίπου στις 05:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, στρατιωτικό νοσοκομείο 414 και Νταού Πεντέλης, ενώ ακολούθησαν μηνύματα από το 112 για τη φωτιά στη γύρω περιοχή.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr η ένταση των ανέμων δεν θα είναι σύμμαχος των δυνάμεων πυρόσβεσης. Οι άνεμοι έως τις 9 το πρωί αναμένονται κατά διαστήματα ισχυροί με τις αντίστοιχες ριπές να εκτιμώνται στα 70 – 80 km/h.

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ημέρα υψηλής επικινδυνότητας είναι και η σημερινή (12/08) σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε κατάσταση συναγερμού για να εκδηλωθούν φωτιές θα είναι: Αττική, Κύθηρα, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, Βοιωτία, Κορινθία και Λακωνία.

14.22 Φτάνουν ασθενοφόρα στη Νέα Πεντέλη
Στην περιοχή της Νέας Πεντέλης καταφθάνουν ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν πολίτες σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

14.15 Σαράντα αναζωπυρώσεις από το πρωί
Σε πλήρη εξέλιξη η πυρκαγιά στον Βαρνάβα είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Οι γραμμές άμυνας έχουν μετατοπιστεί στα μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις περιοχές. Οι πολλοί ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν στο σημείο.

Στο νοσοκομείο 414 η πυρκαγιά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. Επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 μονάδες δασοκομάντος, με τη συνδρομή. Από αέρος επιχειρούν 33 εναέρια μέσα. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι στην περίμετρο στην περιοχή της πυρκαγιάς. Σε ετοιμότητα βρίσκονται νοσοκομεία. Από το πρωί υπήρξαν 40 αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν 685 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 135 οχήματα και εθελοντές. Από αέρος επιχειρούν 33 εναέρια μέσα εκ των οποίων 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή των πληγέντων που διαμένουν στην περιοχή του Βαρνάβα. Έχουν εκδοθεί 26 μηνύματα από το 112. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή.

14.10 Νέο μήνυμα του 112
Εκκενώνονται Νέα Πεντέλη, Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια

13.55 Μήνυμα 112 για εκκένωση στο Σπατατζίκι Μαραθώνα
Εντολή εκκένωσης στους κατοίκους της περιοχής Σπατατζίκι Μαραθώνα έδωσαν οι Αρχές.

13.54 Έκκληση της δημάρχου Πεντέλης για εναέρια μέσα στη Νέα Πεντέλη
Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Νέα Πεντέλη, όπου πριν από λίγο οι κάτοικοι με μήνυμα 112 κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Χαλάνδρι. Η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσα Κοσμοπούλου απηύθυνε έκκληση για εναέρια μέσα στην οδό Περικλέους της Νέας Πεντέλης, καθώς η φωτιά μαίνεται μέσα στο ρέμα σε δύσβατο σημείο.

«Θα κάψει σπιτια στη Νέα Πεντέλη. Μόνο εναέρια μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τίποτα άλλο και έχουμε δυστυχώς μόνο ένα ελικόπτερο. Ήδη έχει πιάσει το πρώτο σπίτι και πάει και σε δεύτερο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

13.50 Στις φλόγες αυτοκίνητα στη Διώνη
Παρανάλωμα του πυρός έγιναν αυτοκίνητα στη Διώνη

13.25 Κοντά στον Άγιο Εφραίμ η φωτιά

13.17 Ζητούν ελικόπτερα στη Νέα Πεντέλη – Κοντά στα πρώτα σπίτια η φωτιά

13.10 Νέο 112 για εκκένωση της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι
Εντολή εκκένωσης δόθηκε τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης.

13.03 Ενημέρωση για τα μέτωπα της φωτιάς
Τα μέτωπα αυτήν την ώρα
1. Μετά τη λίμνη Μαραθωνα με κατεύθυνση προς Αφίδνες

2. Από Γραμματικό προς Μαραθώνα

3. Πεντέλη από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς Στρατιωτικό Νοσοκομείο

4. Καλύτερη η εικόνα στη Νέα Μάκρη.

Σε όλα τα μετωπα πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολλά εναέρια

13.00 Συγκλονιστικό βίντεο του πύρινου μετώπου από ψηλά

12.52 Δραματική η εικόνα κοντά στο Καπανδρίτι

12.47 Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Ηλιούπολη
Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει ο Δήμος Ηλιούπολης από σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 για τους πυρόπληκτους, ενόσω η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική εξακολουθεί να μαίνεται.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να προσκομίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης στην είσοδο του Δημαρχείου Ηλιούπολης τις καθημερινές από τις 07:00 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ, το Σαββατοκύριακο και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 07:00 το πρωί έως τις 14:00 το βράδυ.

«Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που βιώνουν τις δύσκολες αυτές συνθήκες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηλιούπολης.

12.37 Συγκλονιστικές εικόνες του πύρινου μετώπου από ψηλά

12.27 Σπίτια στις φλόγες στην Καλλιτεχνούπολη

12.24 Εντολή εκκένωσης της περιοχής Ερυθρός Νέας Μάκρης
Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Ερυθρός της Νέας Μάκρης εστάλη στις 12:20, λόγω της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

12.12 Προσπαθούν να σώσουν σπίτια οι πυροσβέστες

12.08 «Καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας – Ήταν καθαρός εμπρησμός» – Σοκάρει η μαρτυρία κατοίκου
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία κατοίκου του Βαρνάβα. Συγκεκριμένα, η κ. Θάλεια μιλώντας στο MEGA, αναφέρει «Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας στον Βαρνάβα, ένα χιλιόμετρο από την εστία. Ήταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή, την είδαμε. Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός. Ήταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας. το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και την γάτα μας. Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι», είπε αρχικά.

«Δεν το περιμέναμε γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα. Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά, βρίσκονταν σε άλλο σημείο έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες. Στον ίδιο δρόμο με εμάς κάηκε άλλο ένα, στο απέναντι από εμάς δεν κάηκε κανένα σπίτι. Απλά οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, είναι στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε 5 λεπτά ούτε τα ρούχα μας να πάρουμε. Μόνο τα ζωντανά μας πήραμε και φύγαμε», συνέχισε η κ. Θάλεια.

11.50 Μήνυμα 112 για εκκένωση της περιοχής Σουφάνι
Εντολή εκκένωσης προς τη Νέα Μάκρη δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής Σουφάνι Μαραθώνος.

11.45 Στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας θα καταπλεύσουν τρία επιβατηγά πλοία
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, στο λιμάνι του Λαυρίου αντί της Ραφήνας, θα καταπλεύσουν, τα πλοία Superrunner jet, Andros queen και Θεολόγος, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί σε πολλούς δρόμους, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.
11.35 Σε απόγνωση οι κάτοικοι – «Πώς να φύγουμε αφού δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό»
Κάτοικος στον Μαραθώνα αναφέρει στο MEGA πως στην περιοχή δεν επιχειρεί κάποιο πυροσβεστικό.
«Έχουμε μείνει όλοι οι κάτοικοι εδώ. Δεν υπάρχει ούτε ένα Πυροσβεστικό. Έχουμε ζητήσει από το πρωί. Ήδη καίγονται θερμοκήπια. Από χθες τρέχουμε όλοι. Ήρθε η αστυνομία πριν να μας εκκενώσει αλλά πώς να φύγουμε αφού δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό. Το ρεύμα έρχεται και φεύγει».

11.28 Καίγονται σπίτια σε περιοχές της Αττικής
Αυτή την ώρα οι φλόγες έχουν φτάσει μέχρι τη Διώνη όπου καίγονται ήδη σπίτια, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. απεγκλώβισε τέσσερα παιδιά και έναν ηλικιωμένο από την οικία τους, μεταφέροντάς τους προς τη λεωφόρο Μαραθώνος. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά στη Διώνη είναι κοντά στην οδό Ηπείρου. Έχει μπει δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό.

Ο Σπύρος Ηλίας δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα τόνισε «καίγονται σπίτια μέσα στον Βαρνάβα. Προσπαθώ να βρω κάποιον υπεύθυνο να μας στείλει ένα πυροσβεστικό μέσα στο χωριό να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί».

Εντωμεταξύ η φωτιά πλησιάζει απειλητικά σπίτια στη Νέα Μάκρη.

11.22 Κικίλιας για πυρκαγιές: Βελτιωμένη η κατάσταση σε Διόνυσο και Βαρνάβα
Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα κυρίως στην Καλλιτεχνούπολη και το Γραμματικό, όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές στην Αττική.

Όπως είπε, η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.