Ρέθυμνο:Στο «ζενίθ» η τουριστική κίνηση ενόψει του Δεκαπενταύγουστου

Στο «ζενίθ» η τουριστική κίνηση ενόψει του Δεκαπενταύγουστου
ΣΤΟ 100% ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΊΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΆ

Πολλοί οι επισκέπτες, με μικρότερο προϋπολογισμό διακοπών, λένε παράγοντες της αγοράς
Θετικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, με τα ξενοδοχεία να καταγράφουν υψηλές πληρότητες και την τουριστική κίνηση να κορυφώνεται στην πόλη του Ρεθύμνου.

Ενδεικτικό είναι πως οι πλειοψηφία των ξενοδοχείων της πόλης σημειώνουν πληρότητες που αγγίζουν το 100%, κάτι που όπως μεταφέρουν παράγοντες του κλάδου, είναι το αναμενόμενο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Έλληνες και ξένοι επισκέπτες άλλωστε «πλημμυρίζουν» τους δρόμους της πόλης με την αυξημένη παρουσία τους, που κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες έως και το Δεκαπενταύγουστο, να είναι εμφανής και στην τοπική αγορά.

Καλή τουριστική χρονιά, περιορισμένος ο προϋπολογισμός των επισκεπτών

Αν και η τουριστική περίοδος εξελίσσεται θετικά και υπάρχει υψηλή επισκεψιμότητα, με την πορεία του τουρισμού να καταγράφει και φέτος ρεκόρ, ταυτόχρονα παρατηρείται πως η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών έχει περιοριστεί αισθητά, με τον πληθωρισμό να έχουν «κουτσουρέψει» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% τον προϋπολογισμό των διακοπών. Όπως τόνισε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, είναι αισιόδοξη η πορεία και «αν παραμείνει η ομαλότητα θα έχουμε άλλη μια καλή χρονιά σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις». Ταυτόχρονα όμως είναι προφανές πως φέτος με δεδομένο τον πληθωρισμό που «χτυπά» όλες τις χώρες που τροφοδοτούν τον Ελληνικό τουρισμό πως «τα καθαρά κέρδη των πάσης φύσεων επιχειρήσεων θα είναι λιγότερα».

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο σε σύνολο χρονιάς σε επίπεδο διανυκτερεύσεων σε όλες τις κατηγορίες των ξενοδοχείων, ο τουρισμός βαδίζει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και είναι ελαφρώς βελτιωμένος. Από την άλλη μικρή υποχώρηση έδειξε ο τουριστικός Ιούλιος που δεν ξεπερνά ωστόσο το 1% με την Αύγουστο να «απογειώνεται» καταγράφοντας απόλυτους αριθμούς σε ότι αφορά τις πληρότητες.

«Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι γεμάτα και η τουριστική κίνηση κορυφώνεται τις επόμενες ημέρες από Έλληνες και ξένους επισκέπτες»,επεσήμανε ο κ. Μπιρλιράκης. Η όποια χαμηλότερη ελαφρώς κίνηση, πρόσθεσε ο ίδιος: «καταγράφεται από πάνω προς τα κάτω, σε πιο ακριβά ξενοδοχεία και αυτό αποτυπώνεται και στην κατανάλωση και στην διαμονή. Οι επισκέπτες φέτος είναι πιο φειδωλοί επιλέγοντας να περικόψουν είτε τις ημέρες διανυκτέρευσης, είτε την κατηγορία ξενοδοχείων, πηγαίνοντας προς τα κάτω». Αισιοδοξία υπάρχει πάντως από τους παράγοντες της αγοράς,για τον τουριστικό Σεπτέμβριο, που αναμένεται να είναι δυναμικός και που παραδοσιακά φέρνει επισκέπτες με μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα και στο Ρέθυμνο.

Η τουριστική σεζόν, όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου Γιάννης Γαλανάκης, οι πληρότητες αγγίζουν το 100% στα ξενοδοχεία της πόλης αυτή την περίοδο, ταυτόχρονα όμως όπως τόνισε και ο ίδιος ο προϋπολογισμός των ταξιδιωτών, είναι εμφανώς περιορισμένος. Το επόμενο διάστημα θα κυλίσει με υψηλές πληρότητες, όπως εκτίμησε ο ίδιος με τον Σεπτέμβριο και τον μήνα Οκτώβριο να δείχνουν επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία. Άλλωστε στους δύο τελευταίους μήνες της τουριστικής σεζόν υπάρχουν ελπίδες και «για καλύτερης ποιότητας πελάτες και υπάρχουν περιθώρια να προσελκύσουμε τους πελάτες, αυτούς, όπως το είχαμε κάνει και στο παρελθόν» σημείωσε ο κ. Γαλανάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη, οι Έλληνες επισκέπτες είναι ελαφρώς μειωμένοι τη φετινή χρονιά, κάτι που αποδίδεται όπως σημείωσε «σε οικονομικούς λόγους, κυρίως. Όσοι έρχονται μένουν σε σπίτια, λιγότεροι σε ξενοδοχεία και η παρουσία αυτή δεν αποτυπώνεται φέτος έντονα στο επιχειρείν».

Διατηρούν την «πρωτιά» οι Γερμανοί στον τουρισμό του Ρεθύμνου

Πάντως, στο Ρέθυμνο την πρωτιά σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα διατηρούν και φέτος οι Γερμανοί επισκέπτες, ακολουθούν οι Άγγλοι, οι Σκανδιναβοί, οι Γάλλοι και οι χώρες της Benelux ενώ και φέτος σταθερά ανοδικό αποτύπωμα στον τουρισμό του Ρεθύμνου, διατηρούν οι Πολωνοί επισκέπτες. Μικρό «κενό» αφήνει φέτος, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης, η Εβραϊκή αγορά ενώ η Ρωσική φθίνει αισθητά τα τελευταία χρόνια.https://www.goodnet.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.