Ρέθυμνο:Ο Δήμος Ανωγείων συναντά το Μουσείο Καζαντζάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από το Γ΄ Ολοκαύτωμα των Ανωγείων

Ημερομηνία:

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Γ΄ Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Δήμος Ανωγείων διοργανώνει εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στη μαύρη αυτή επέτειο, στο Τίμημα του Ολοκαυτώματος, στη ζωή μετά, τη λαϊκή και πολιτιστική δημιουργία καθώς και στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφθηκε τα Ανώγεια τον Ιούλιο του 1945, έναν χρόνο μετά το Ολοκαύτωμα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων των ναζιστικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Κρήτη και κατέγραψε τις αφηγήσεις των κατοίκων του χωριού για την καταστροφή και την ισοπέδωσή του αλλά και τις βιαιότητες που υπέστησαν.

Με αυτό το πλαίσιο το Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 20.00, στην Πλατεία «Αρμί» στα Ανώγεια, ο Δήμος Ανωγείων και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνουν εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από την επίσκεψη του Καζαντζάκη στα Ανώγεια το 1945, ενώ η Διευθύντρια του Μουσείου, κα. Μαριλένα Μηλαθιανάκη, θα πραγματοποιήσει σχετική ομιλία. Θα ακολυθήσει η προβολή του νέου ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας του Μουσείου Καζαντζάκη «Είμαι λέφτερος» στο οποίο παρουσιάζεται με συνοπτικό, αλλά περιεκτικό τρόπο η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικοφιλολογική εκδήλωση με τίτλο «Από τη Στεία ως τα Χανιά ούλη η Κρήτη αξίζει…!». Θα ακουστούν τραγούδια από κρητικό ρεπερτόριο, ενώ στο τέλος άσματα ηρωικά ως μουσικό μνημόσυνο στους πεσόντες του Ολοκαυτώματος. Τραγουδά η Χορωδία Δήμου Ανωγείων, ενώ συμπράττει η παραδοσιακή Χορωδία Ηρακλείου «Καστρωδούντες».
Επιμέλεια-διδασκαλία-διεύθυνση: Θάνος Α. Γιακουμάκης
Κείμενα-Παρουσίαση: Κική Αργυρίου

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Δήμαρχος...

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνης και του...

Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης στο έργο “Οδικός...

(Τμήμα: Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών)" Το υπό εξέλιξη έργο αναβάθμισης...

Η Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Δήμαρχος...

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνης και του...

Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης στο έργο “Οδικός...

(Τμήμα: Ρέθυμνο – Φράγμα Ποταμών)" Το υπό εξέλιξη έργο αναβάθμισης...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ: Μεγάλη Πέμπτη. Οι καμπάνες χτυπούν...

ΟΦΗ: «Sold Out» το πρώτο τσάρτερ για τον τελικό, θα ακολουθήσει και άλλο

Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες οι θέσεις στο τσάρτερ...

Εργασίες από τον Δήμο Αγίου Νικολάου για τη διάνοιξη του καναλιού στις Αλυκές της Ελούντας

Εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης του καναλιού του νερού πραγματοποίησε...