Ρέθυμνο:Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Νέα Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης, για ποιον και γιατί” στον Δημοτικό κήπο
Η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Νέα Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης, για ποιον και γιατί” που έγινε στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου στις 24 Ιουλίου, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης: Εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου παρά την ζέστη και το πλήθος εκδηλώσεων λόγω εποχής. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσήλωση και μια εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση στο τέλος.
Τρεις πολυμελείς ομάδες, το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου και η Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον ενώσαμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να ενημερωθούν τεκμηριωμένα οι συμπολίτες μας για ένα έργο που, παρά τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία και στο περιβάλλον, κρατήθηκε επιμελώς στην σκιά της επικαιρότητας.
Η Νέα γραμμή Υψηλής Τάσης Χανιά-Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 km (96,8 km εναέριο) θα περιλαμβάνει 269 πυλώνες, βαρέως τύπου με μέσο ύψος 33 μ, σε αποστάσεις μεταξύ τους περίπου 350 μ. Απο αυτούς τους πυλώνες, οι 150 τοποθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου που κυριολεκτικά διχοτομείται. Περνώντας μέσα από τις Δημοτικές Ενότητες Λαππαίων, Ν.Φωκά, Ρεθύμνης, Αρκαδίου, Συβρίτου, Γεροποτάμου, Κουλούκωνα, Μυλοποτάμου, θα διασχίζει 45 τοπικές κοινότητες, τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤURΑ, το Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη και θα επηρεάζει οπτικά χώρους αρχαιολογικούς και ιστορικά μνημεία.
Οι Αρχές του τόπου, αποκρύπτοντας τις επιπτώσεις και αποκλείοντας την δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, υποστηρίζουν με υπερβολική εμμονή τη Νέα Γραμμή Υψηλής Τάσης επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι είναι απαραίτητη για την “ενεργειακή ασφάλεια” του νησιού.
Ισχυρισμός που μοιάζει “πειστικός”, κυρίως όταν αποσιωπάται ότι η γραμμή αυτή είναι απαραίτητη στις αιολικές εταιρείες, για την μεταφορά των 2.500 ΜW από τα “αιολικά πάρκα” που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην Κρήτη. Όσο για τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αυτές δεν ξεπερνούν τα 700 ΜW.
ΣΗΜ. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το γράφει καθαρά σε αρκετά σημεία όπως πχ στη σελίδα 55 : “η προβλεπόμενη μεγάλη ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, επίσης απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση της εξαγωγικής ικανότητας μεταφοράς”.
Με αφετηρία την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στοιχεία από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ ) και τον ΑΔΜΗΕ και επιστημονικά δεδομένα της ειδικότητας τους οι ομιλητές έδωσαν μια κατατοπιστική και τεκμηριωμένη εικόνα αυτού του έργου.
Η Δρ. Αννα Δασκαλάκη, πρόεδρος ΔΕ ΓΕΩΤΕΕ, παράρτημα Κρήτης, αναφέρθηκε στις σκανδαλώδεις ελλείψεις της ΜΠΕ και μίλησε για τις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό και στο κοινωνικό περιβάλλον.
Η κα Σοφία Μπολιώτη, ιατρός παθολογοανατόμος, μίλησε για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τα δίκτυα μεταφοράς Υψηλής Τάσης.
Ο Δρ. Κωστής Δαμιανάκης, βιολόγος, αναφερόμενος στην προχειρότητα της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης της ΜΠΕ, μίλησε για τις επιπτώσεις από την αδιανόητη διέλευση της γραμμής Υψηλής Τάσης μέσα από το Πρασσανό φαράγγι και άλλες προστατευόμενες περιοχές όπου φωλιάζουν σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών
και τις εν γένει επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα εξ αιτίας του ανοίγματος του ηλεκτρικού
χώρου της Κρήτης για την εγκατάσταση πολλαπλάσιων ΑΣΠΗΕ.
Ο κ. Κώστας Ηλιάκης, πρόεδρος των εργαζομένων ΔΕΗ Χανίων, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, έκανε σαφές ότι μετά την κατασκευή της νέας γραμμής μεταφοράς ΥΤ θα μπορούν να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν οι σχεδιαζόμενες αιολικές εγκαταστάσεις καθώς η υπάρχουσα γραμμή δεν μπορεί να σηκώσει το επιπλέον ρεύμα που θα παράγουν. Όσο για την χωροθέτηση της γραμμής με τους πυλώνες καταμεσής στην ενδοχώρα, γίνεται για την καλύτερη και οικονομικότερη εξυπηρέτηση των εταιρειών ΑΠΕ.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, γεωλόγος, πρόεδρος του Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη, χαρακτηρίζοντας την ΜΠΕ αστεία, τεκμηρίωσε την αντίθεση του στο έργο που με 105 πυλώνες θα διασχίζει σε μήκος 35 χλμ το Γεωπάρκο ενώ συνολικά θα καταλάβει 40.000 τμ σε περιοχές NATURA και καταφύγια άγρια ζωής. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στο γεγονός (που προηγουμένως είχε επισημάνει και η κα Αννα Δασκαλάκη) ότι η ΜΠΕ του έργου που θα διασχίσει το πλέον δασωμένο τμήμα του Ρεθύμνου δεν λαβαίνει διόλου υπόψιν της τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Τέλος, η κα Βάννα Σφακιανάκη, αρχιτέκτων, σε μια καθηλωτική προβολή διαφανειών με θέμα τις κατατμήσεις των έργων που κάνουν οι εταιρείες και ο ΑΔΜΗΕ και πώς αυτές εξυπηρετούν την πορεία κατασκευής ενός “πράσινου νησιού”, ξετύλιξε το κουβάρι των εξαπατήσεων αλλά και των ψεμάτων που μας λένε προκειμένου να επιβάλουν, δίχως να το καταλάβουμε, τον ενεργειακό σχεδιασμό που κατέστρωσαν ερήμην μας.
Στη συνέχεια οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις με πρώτους τους εκπροσώπους επιτροπών αγώνα από τα Σφακιά και τον Αποκόρωνα όπου ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί κατά της νέας γραμμής μεταφοράς ΥΤ.
Θεωρούμε ότι μεγάλη επιτυχία αυτής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν το ολοκάθαρο συμπέρασμα πως υπάρχουν τρόποι να ενημερώνονται οι πολίτες ακόμα και σε περιπτώσεις επενδύσεων που επιχειρείται να περάσουν εν κρυπτώ παρά τις δραματικές επιπτώσεις τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Σε αυτήν την κατηγορία επενδύσεων ανήκει και η Νέα Γραμμή Υψηλής Τάσης. Αν αυτό το έργο πραγματοποιηθεί, γύρω του θα “φυτρώσουν” ανεμογεννήτριες, το Κρητικό τοπίο θα χαθεί για πάντα και η ποιότητα ζωής στην ενδοχώρα θα υποβαθμιστεί δραματικά. Στο χέρι μας είναι κάτι τέτοιο να μη συμβεί. Σφακιά και Αποκόρωνας έχουν ήδη ξεκινήσει τον αγώνα, τώρα ήρθε η σειρά μας. Όλοι μαζί θα νικήσουμε!
Ευχαριστούμε τους ομιλητές για τις εξαιρετικές εισηγήσεις και τον χρόνο που διέθεσαν για να μας ενημερώσουν.
Ευχαριστούμε όλους τους φίλους των ομάδων μας και τους εθελοντές που βοήθησαν και στήριξαν την εκδήλωση.
Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που υπέγραψαν και δήλωσαν διαθεσιμότητα στον κοινό μας αγώνα.
Ευχαριστούμε όλους όσοι παραβρέθηκαν και ιδιαιτέρως τους συναγωνιστές που ήρθαν από Σφακιά, Χανιά και Αποκόρωνα. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ !
Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ
Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Παγκρήτια Δικτύωση για το Περιβάλλον
Τα σχόλια είναι κλειστά.