Ενώ στερεύει το φράγμα Αποσελέμη: Υπό τα φάσμα της λειψυδρίας και το Ηράκλειο

Δορυφορική απεικόνιση της τεχνητής λίμνης Αποσελέμη.Με μπλέ περίγραμμα τα όρια της το 2022 και με γαλάζιο οι δύο σκουρόχρωμες περιοχές όπου εξακολουθεί φέτος να υπάρχει νερό. (Εθνικό Αστεροσκοπείο)

Και ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ελλειμματικός σε βροχοπτώσεις συνολικά για την Κρήτη ,την στιγμή που στο νησί ήδη πέντε δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Ηρακλείου αποκαλύπτει την ζοφερή πρόβλεψη που περιλαμβάνεται σε μελέτη που συνέταξε πρόσφατα ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.

Όπως λέει ο Γιώργος Βουρεξάκης, αν το επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, τότε οι Ηρακλειώτες θα υποχρεωθούν να υποστούν το μέτρο της εκ περιτροπής ύδρευσης, ειδικά για το καλοκαίρι του 2025,λόγω του διπλασιασμού του πληθυσμού του αστικού ιστού εξαιτίας του τουρισμού.

” Αυτήν την στιγμή – λέει – πέραν των ξενοδοχείων, λειτουργούν μέσα στην πόλη, περίπου 8000 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, γεγονός που τους καλοκαιρινούς μήνες εκτοξεύει τις ανάγκες ύδρευσης της πόλης”.

Το παραπάνω δεδομένο με το γεγονός ότι τον φετινό Ιούλιο,ο κύριος υδροδοτης της πόλης, η τεχνητή λίμνη στο φράγμα Αποσελέμη, έχει περιεκτικότητα μόλις 5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ύδατος, μόλις το 1/5 της χωρητικότητας του , δίνει πράγματι το στίγμα για την δραματική έλλειψη νερού που θα αντιμετωπίσει το νησί τα επόμενα χρόνια. “Μέχρι στιγμής – συνεχίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ- το Ηράκλειο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς υδροδοτείται επαρκώς από τις 19 δημοτικές γεωτρήσεις πέριξ του Ψηλορείτη,ο υδροφόρος ορίζοντας του οποίου δεν έχει θιχτεί από την λειψυδρία”.

Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με το όρος Δείκτη – τα βουνά του Λασιθίου – τον κύριο τροφοδότη του φράγματος Αποσελέμη, όπου η στάθμη στον υδροφόρο ορίζοντα έχει μειωθεί κατά 50%.Και το φράγμα δεν υδροδοτεί μόνο το Ηράκλειο, αλλά ταυτόχρονα και τις πολυάνθρωπες τουριστικές περιοχές της Χερσονήσου και του Αγίου Νικολάου.

“Λύση θα μπορούσε να δώσει η δημιουργία μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή του Αλμυρού ποταμού – όπου ήδη λειτουργεί μικρή μονάδα από τον δήμο Γαζίου”- σημειώνει. “Αλλά το κόστος δεν μπορεί να το επωμισθεί μόνο ο δήμος Ηρακλείου, ενώ- χαρακτηριστικό της φετινής λειψυδρίας-και στον Αλμυρό η αλατότητα του νερού ανέβηκε φέτος από το 5% σχεδόν στο 14%”https://www.ertnews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.