Δύο ξενοδοχεία που κάθε χρόνο αναβαθμίζουν το γαστρονομικό τους αποτύπωμα, τα «συγγενικά» Acro Suites και Seaside, στην Αγία Πελαγία του Ηρακλείου, συνεχίζουν και φέτος να διοργανώνουν ειδικές βραδιές με καλεσμένους καταξιωμένους σεφ του εξωτερικού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιταλός Gerardo Metta, με ένα αστέρι Michelin στο εστιατόριο La Dispensa στην Ελβετία, συναντήθηκε στην κουζίνα του Cremnos στο Acro Suites με τον βραβευμένο Γιάννη Ροκανά. Την αμέσως επόμενη νύχτα, ένωσε τη δημιουργικότητά του με τον σεφ του εστιατορίου Oceano, Μανώλη Καστανάκη, στο ξενοδοχείο Seaside. Το Cantina ήταν εκεί.
Το μενού:
Γαρίδες σαβόρο: Πράσινες τομάτες, σταφίδες, δεντρολίβανο.
Ψωμί και βούτυρο: Μπριος, βούτυρο με φύκια
Βασιλικό καβούρι: Πατάτα Novella, χαβιάρι Ossetra, πιπέρι Uda
Ριζότο: Παρμεζάνα, τρούφα, φουά γκρα, καφές, αχλάδι
Λιθρίνι: Σουσάμι, βούτυρο φουντουκιών, μύδια, πράσο, μπρόκολο Romanesco
Πανακόττα: Κόκκινα φρούτα, μασκαρπόνε, λουίζα, σορμπέ βασιλικού, lime.
To μενού ήταν μια αποθέωση ισορροπιών με πιάτα-κεντήματα σε μια αναζήτηση βαθιάς νοστιμιάς με πρωταγωνιστές τα υλικά, ένα-ένα ξεχωριστά. Η έμπνευση των πιάτων παραπέμπει στην μαεστρία και την λεπτότητα με την οποία χειρίζεται μέσα στα χρόνια τις πρώτες ύλες ο Gerardo Metta. Απολαυστικά πιάτα βασισμένα κυρίως σε ψάρια, θαλασσινά, εξεζητημένα λαχανικά που με δημιουργικές τεχνικές εκπέμπουν μια εκλεπτυσμένη αντίληψη της Μεσογειακής κουζίνας.
Καθοριστική η επιλογή του κρασιού Marjan Simcic Pinot Grigio από τον F&B Manager και λάτρη των κρασιών Ευάρεστο Μουμουλίδη, μιας εντυπωσιακής πολυπλοκότητας ετικέτας από τη Σλοβενία με νότες εξωτικών φρούτων και τζίντζερ που πέτυχε να υποστηρίξει με ακρίβεια όλο το μενού.
Ο Gerardo Metta ξεκίνησε το γαστρονομικό του ταξίδι σε ηλικία 19 ετών, αποφοιτώντας από το Ινστιτούτο Einaudi στην Canosa της Ιταλίας, όπου ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική. Επεκτείνοντας τους ορίζοντές του στις Βρυξέλλες το 2014, βελτίωσε τις δεξιότητές του δουλεύοντας με διάφορους διάσημους σεφ πριν αναδειχθεί στο διάσημο Sea Grill στις Βρυξέλλες. Το 2019, ο Gerardo Metta κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin στο εστιατόριο των Βρυξελλών Da Mimmo, και έγινε ένας από τους νεότερους βραβευμένους με αστέρι Michelin σεφ στην Ευρώπη σε ηλικία μόλις 26 ετών. Το 2022, το ταξίδι του Gerardo τον οδήγησε στην Ελβετία, όπου μετέτρεψε το La Dispensa σε έναν επιτυχημένο γαστρονομικό προορισμό, κερδίζοντας το πρώτο του αστέρι Michelin στην Ελβετία και ξεχωρίζοντας ως η μοναδική τρατορία με αστέρι στο καντόνι του Neuchatel. Ο Gerardo Metta έχει επίσης συμπεριληφθεί στους 50 καλύτερους Ιταλούς σεφ στον κόσμο, στη λίστα 50 Top Italy.
Ο Γιάννης Ροκανάς, σεφ του Cremnos (Acro Suites), από τους πιο εμπνευσμένους επαγγελματίες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη και όχι μόνο, αρέσκεται στο να συνδυάζει κλασικές τεχνικές και πρώτες ύλες με μια πολύ ιδιαίτερη δημιουργικότητα με την οποία φωτίζει συστατικά μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις ταυτόχρονα.
Ο Μανώλης Καστανάκης, σεφ του Oceano (ξενοδοχείο Seaside), που φέτος κάνει την έκπληξη στην Κρήτη, αλλά και της παραδοσιακής ταβέρνας Minoan στο ίδιο ξενοδοχείο, χαρακτηρίζεται από στιβαρές ρίζες στην τοπική μαγειρική κουλτούρα, την οποία εξελίσσει εντυπωσιακά σε μια νέα μεσογειακή αντίληψη.
Οι μεγάλες γαστρονομικές βραδιές συνεχίζονται στα δύο εστιατόρια τις επόμενες εβδομάδες με το εξής πρόγραμμα:
Federico Campolattano, 1 αστέρι Michelin
Cremnos Restaurant, 2 Αυγούστου
Oceano Restaurant, 3 Αυγούστου
Εχοντας ήδη συγκεντρώσει πλούσια εμπειρία από διάφορες ιταλικές μπρογάδες, ο Ιταλός «οραματιστής» γεννημένος στη Νάπολη το 1984, παρουσιάζει ένα εξαιρετικό αμάλγαμα μαγειρικής τέχνης και άλλων μορφών έκφρασης, καθώς συνεργάζεται με ηθοποιούς, ψυχολόγους, ζωγράφους και γλύπτες με τρόπο πραγματικά καινοτόμο. Το 2013 εξέδωσε τη «Γεύση της Φαντασίας», παρουσιάζοντας τη γαστρονομική του φιλοσοφία, ενώ έχει κερδίσει και το δικό του αστέρι Michelin για την ξεχωριστή του προσφορά. Τώρα συνεργάζεται με την Ιταλική Μαγειρική Ακαδημία και αφήνει μια ισχυρή σφραγίδα χάρη στην πρωτοβουλία του στον τομέα της επισιτιστικής εκπαίδευσης.
Thierry Méchinaud, 3 αστέρια Michelin
Cremnos Restaurant, 18 Αυγούστου
Oceano Restaurant, 19 Αυγούστου
Ο 49χρονος, γεννημένος στη Λωραίνη σεφ ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική σε πολύ μικρή ηλικία, πειραματιζόμενος στην boulangerie των γονέων του. Έχοντας διδαχθεί την αρετή της πειθαρχίας στο εστιατόριο Le Dagobert στην Doué-la-Fontaine, κράτησε τα μυστικά του σεφ Sorin και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου έλαβε σημαντική μαθητεία σε εστιατόρια κύρους, προτού βρεθεί στον δρόμο του Pierre Gagnaire το 1998, στο πλευρό του οποίου διέπρεψε, ξεκινώντας από τα χαμηλά για να γίνει σήμερα ο executive chef του ομώνυμου εστιατορίου. Το πάθος του και η αφοσίωσή του στη δημιουργικότητα τον έκανε όχι μόνο να θέτει νέα όρια στη γαστρονομία αλλά του έχει χαρίσει τρία ολόκληρα αστέρια Michelin, λίγη από τη λάμψη των οποίων θα απλώσει στο Cremnos στις 18 και στο Oceano στις 19 Αυγούστου.
Acro Suites, Μονοναύτης, Αγία Πελαγία, Κρήτη / www.acrosuites.com
Seaside A Lifestyle Resort, Αγία Πελαγία, Κρήτη / www.seaside-hotel.grhttps://www.protothema.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.