SOS για νερό: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα στις Αρχάνες για τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης

Για πρώτη φορά η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων της, γεγονός τεράστιας σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε ομιλία του σε ημερίδα που έγινε στις Αρχάνες, με θέμα: «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027».

Ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης, χθες, για την αποδοχή της δωρεάς της ΤΕΡΝΑ για τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης, την οποία θα εκτελέσει η ολλανδική εταιρεία ΗVA International.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης υδάτων σε κάθε περιφέρεια και μιλώντας για την ιδιαιτερότητα της Κρήτης επισήμανε ότι άλλες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες από ερημοποίηση.

Το ΥΠΑΑΤ αντιμετωπίζοντας την Κρήτη ως μια ενιαία ενότητα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τοπικούς αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς, όπως τόνισε, επιχειρεί «να δώσει λύσεις πριν τα προβλήματα ενταθούν και γίνουν ανυπέρβλητα», αναγνωρίζοντας πάντα ότι «προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής είναι το νερό».

«Ως Κυβέρνηση, ως ηγεσία του Υπουργείου ο στόχος μας είναι, να διαμορφώσουμε τις καταλληλότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των σημαντικότατων πόρων της νέας ΚΑΠ, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις με κυριότερη αυτήν της Κλιματικής Κρίσης, είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης.

Μια από τις κατευθύνσεις που ακολουθούμε για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχους μας, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι -όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμενίτης- να οργανώσουμε τις αγροτικές μας υποδομές ώστε αυτές να συμβάλλουν στην προσπάθεια της αναχαίτισης της Κλιματικής Κρίσης και αντιμετώπισης του μεγάλου ζητήματος της λειψυδρίας και συνολικά της διαχείρισης των υδάτων».

Τη σύσταση του φορέα για την ενιαία διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Κρήτης που ανακοίνωσε χθες από τις Αρχάνες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας, χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος τόνισε ότι αυτός ήταν στόχος της Περιφέρειας από το 2016.

Ο Περιφερειάρχης στην παρέμβαση του στην εκδήλωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στο παλιό δημοτικό «Κτίριο Δημαρχείου» στις Αρχάνες με θέμα «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027», υπογράμμισε, ότι, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ για την Κρήτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον έναν από τους δύο ισχυρούς πυλώνες της Περιφερειακής Οικονομίας. Η Κρήτη αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τόνισε ο Περιφερειάρχης επισημαίνοντας, ότι, κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε την Περιφέρεια Κρήτης την πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωση του στο poo.gr http://poo.gr/αναφέρει ότι η κλιματική κρίση και το προϊόν αυτής ήδη το ζούμε, το αντιμετωπίζουμε και στην Κρήτη. Πρόσφατα είχαμε πλημύρες στην Θεσσαλία, πυρκαγιές στον Έβρο και σε άλλα σημεία της χώρας μας. Εμείς εδώ στην Κρήτη τα έχουμε όλα, έχουμε φαινόμενα ερημοποίησης, αλλά και πλημυρικά φαινόμενα. Έχουμε 5 λεκάνες και εντονότατο πρόβλημα με το νερό.

Ένα ζήτημα που το πιάσαμε και το χειριστήκαμε έγκαιρα σε συνεργασία με την περιφέρεια, τους Δήμους, την αποκεντρωμένη, τον ΟΑΚ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τον Νοέμβριο που μας πέρασε ξεκινώντας μα συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να φτάσουμε σήμερα εδώ να ανακοινώνεται η υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτεί την μελέτη που έχει ανατεθεί ήδη στην Ολλανδική εταιρεία για να έχουμε πλήρη εικόνα όλων όσον πρέπει να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα.

Επίσης σε δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης αναφέρει ότι για πρώτη φορά σήμερα δείξαμε πιο θα είναι το πρόγραμμα που εκτελούμε και τα επόμενα βήματα για το YΔΩΡ 2.0.

Η συνέχεια είναι ότι αφού γίνει το τελικό master plan θα καταγραφούν πλήρως τα έργα και θα βγάλουμε μια νέα προκήρυξη ώστε τα έργα αυτά που θα προτείνει το master plan της Ολλανδικής εταιρείας να ευρεθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση είτε μέσω του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Νομίζω ότι η σημερινή παρουσία ήτανε σημαντική, ήτανε περίπου 15 Δήμαρχοι από όλη την Κρήτη όπου τους αναλύσαμε και τις επόμενες προτάσεις που θα κάνει το υπουργείο στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας, στον τομέα της μεταποίησης και τα άλλα προγράμματα νέων αγροτών, σχέδια βελτίωσης και γενικά ότι περιέχει το στρατιωτικό σχέδιο για την ευφυή γεωργία, για το να βοηθήσει τον αγρότη, για την εκπαίδευση και για όλα τα θέματα με προεξάγοντα τον τομέα του νερού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Δήμαρχος Αρχανών, Αστερουσίων κ. Μανώλης Κοκοσάλης μιλώντας στο poo.gr, αναφέρει ότι τέθηκαν πάρα πολλές απόψεις, προτάσεις από τους Δημάρχους και από τους φορείς που βρίσκονται σήμερα εδώ.

Στόχος είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του μέλλοντος και ιδίως για την ανατολική Κρήτη.
Τα έργα υποδομής συλλογής νερού και αρδευτικών δικτύων είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς νερό πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό έγινε κατανοητό.
Επίσης τέθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, με την σωστή και ορθή διαχείριση του νερού και πολλά άλλα θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση.
θεωρώ ότι ήταν σημαντική ημερίδα και τα αποτελέσματα της θα βοηθήσουν το υπουργείο.

Ακόμα σε δήλωση του στο poo.gr ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Γιώργος Μαυρογιάννης αναφέρει ότι πρόκειται για μια πετυχημένη ημερίδα που η διάρκεια της και το ενδιαφέρον του κόσμου δείχνει ότι το πρόβλημα του νερού στην Κρήτη είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί εντελώς ξεχωριστά το πρόβλημα στην Κρήτη θα έχουμε σοβαρά προβλήματα τα επόμενα χρόνια.
Δεν είναι το ίδιο πρόβλημα, το πρόβλημα που έχουμε εμείς οι Κρητικοί με το πρόβλημα που έχουν στη βόρεια Ελλάδα. Eίναι εντελώς διαφορετικό.

Εδώ είναι υπαρκτό, φαίνεται, αρχίζουμε να έχουμε έντονα φαινόμενα ερημοποίησης και θα πρέπει άμεσα και πολύ γρήγορα να γίνουν σοβαρά μεγάλα έργα, σοβαρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να έχουμε νερό για άρδευση αλλά και για ύδρευση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.