Χανιά:Κήρυξη ως Προστατευόμενο Τοπίο της φυσικής ενότητας Αγία Κυριακή – Σπήλαια – Μεταμόρφωση – Κάστελλος στη Δ.Ε. Θερίσου Δήμου Χανίων
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής Χανίων διοργάνωσαν χθες, Κυριακή 14 Ιουλίου, ευρεία ενημερωτική εκδήλωση στο συνεδριακό χώρο της ιστορικής μονής της Αγίας Κυριακής στο Βαρύπετρο Χανίων, με αφορμή την κήρυξη της ευρύτερης περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σημαντικής βιοποικιλότητας ως Προστατευόμενο Τοπίο, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠ.Ε.Ν, Πέτρος Βαρελίδης. Επίσης παρευρέθηκαν η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουβάκη, καθώς και εκπρόσωποι της Υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, με αρμόδιους αντιδημάρχους και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς επίσης οι Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Αττικής, Γρ. Ζαφειρόπουλος, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, Δ. Κατσαρός, και Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Σ. Λιάπης.
Επίσης συμμετείχαν ο πρώην Δήμαρχος Χανίων, υπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Γεν. Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Ιωάννης Λιονάκης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Π. Σκλαβάκη, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου και κληρικών.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, αναγνώστηκε χαιρετισμός της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη διάσωση του πλανήτη.
Η Γραμματέας Μαρία Κοζυράκη παρουσίασε την Ειδική Μελέτη Τεκμηρίωσης, που εκπόνησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε συνεργασία με την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων, η οποία υποβλήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση της υπουργικής απόφασης κήρυξης του Προστατευόμενου Τοπίου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες έγιναν επίσης από τον Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γεώργιο Καρατζά, αναφορικά με το υδρολογικό δίκτυο και τα υπόγεια ύδατα της περιοχής, και από τον Συντονιστή Δράσεων Φύσης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, κ. Μίλτο Γκλέτσο, για την βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Τα σχόλια είναι κλειστά.