Δραματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων
Βία από επισκέπτες, υποστελέχωση, φόβος για κλείσιμο του ακτινολογικού
Δραματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων
Με ασθενή τελικού σταδίου μοιάζει το νοσοκομείο Χανίων, κρίνοντας από τις καθημερινές απίθανες καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσοι εργάζονται εκεί, την ώρα που ένας από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του, το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, κινδυνεύει να… εκμηδενιστεί, όπως τόνισαν την Τετάρτη γιατροί και εργαζόμενοι στο ίδρυμα, στο περιθώριο στάσης εργασίας που είχαν προκηρύξει. Αφορμή, οι πρόσφατες απειλές από επισκέπτες του νοσοκομείου προς γιατρούς.
«Δεχόμαστε πλέον καθημερινά λεκτική βία. Πετούν πράγματα, απειλούν. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος δεν βρίσκει λύση στην πρωτοβάθμια και αναγκάζεται να έρθει στο νοσοκομείο, αλλά πρέπει να κατανοήσουν και εκείνοι ότι η προσέλευση αυξάνεται καθημερινά και οι ίδιοι άνθρωποι καλούνται να βγάλουν περισσότερη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι και αργοπορία υπάρχει και πρέπει να γίνεται διαλογή των πιο επικίνδυνων περιστατικών, εκείνων που χρήσουν άμεσης αντιμετώπισης και μετά θα εξεταστούν όλοι. Θεωρούν ότι όποιος μπαίνει μέσα πρέπει να εξυπηρετείται στο δίλεπτο, αυτό δεν γίνεται. Σήμερα εδώ όλες οι ειδικότητες κάνουν τα πάντα, κάθονται πέραν του ωραρίου, κάνουν εφημερίες. Δεν μπορεί κανείς να τους απειλεί για τη ζωή τους ή τη σωματική τους ακεραιότητα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΧ, Χριστούλα Πετράκη.
«Χθες προσήλθαν στο πρωϊνό ωράριο περίπου 40 με ΕΚΑΒ, συν όσοι ήρθαν μόνοι τους. Όσοι ήταν με το ΕΚΑΒ, στην πλειοψηφία τους είναι σε βαριά κατάσταση. Αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα. Και στα επείγοντα είναι ένας επιμελητής. Ούτε χώρος υπάρχει, όταν γεμίζουν τα κρεβάτια δεν υπάρχει χώρος να εξετάσεις. Και κανονικά πρέπει ελαφρά περιστατικά να τα λύσει ο οικογενειακός γιατρός, όχι τα επείγοντα. Η προσέλευση είναι πάνω από 200 περιστατικά το 24ωρο. Στο μεταξύ, σε όλα τα τμήματα υπάρχει υποστελέχωση. Νέοι συνάδελφοι δεν έρχονται, ποιος θα έρθει εδώ που οι μισθοί είναι στάσιμοι, οι συνθήκες εργασίας δύσκολες, τα ενοίκια υψηλά και η ζωή έχει ακριβύνει 100%; Η διοίκηση λέει ότι προκηρύσσει θέσεις, αποτέλεσμα δεν βλέπουμε», προσέθεσε η κα Πετράκη.
«Αυτή τη φορά ήταν γιατρός, άλλη φορά ήταν νοσηλευτής ή και καθαρίστρια που έχουν δεχτεί απειλή για σωματική βλάβη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι συμπολίτες μας όμως πρέπει να σταματήσουν να τα βάζουν μαζί μας, γιατί εμείς είμαστε εδώ γι΄αυτούς και δίνουμε την ψυχή μας, κι ας είμαστε λιγοστοί σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Ας τα βάλουν με αυτούς που πρέπει, με τους τοπικούς βουλευτές, την κυβέρνηση, όποιον νομίζουν, αλλά όχι με μας. Είμαστε το μισό προσωπικό από όσο χρειάζεται για να λειτουργήσει το νοσοκομείο, καταλάβετέ το. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να απειλεί, έχει γίνει καταγγελία στην αστυνομία και κάθε τέτοιο περιστατικό πλέον θα πηγαίνει στη δικαιοσύνη», τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Βαρδής Γεωργιακάκης.
Χωρίς ακτινολογικό δεν υπάρχει νοσοκομείο
«Στο ακτινολογικό τέσσερις γιατροί βγαίνουν στη σύνταξη στο τέλος του χρόνου και άλλοι δύο αποχωρούν τον Αύγουστο. Εμείς ό,τι μπορούμε κάνουμε, αλλά θα πρέπει να έρθουν γιατροί να πλαισιώσουν το τμήμα. Προς το παρόν δεν μεταφέρουμε ή ακυρώνουμε εξετάσεις, αλλά από τον Αύγουστο θα συμβεί. Ήδη τώρα δεν βρίσκουν εύκολα ραντεβού, αλλά θα επιδεινωθεί. Υπάρχει το ακτινολογικό, το τμήμα υπερήχων, ο μαστογράφος, το τρίπλεξ, ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος, οι βιοψίες, ο παντογράφος. Όλα αυτά θα μειωθούν δραματικά και τότε οι εσωτερικοί ασθενείς θα αργούν να εξυπηρετηθούν, ενώ οι εξωτερικοί θα μειωθούν δραματικά», δήλωσε ο Στέλιος Δασκαλογιάννης, διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος.
«Να ξέρετε ότι αν κλείσει το ακτινολογικό – ακτινοδιαγνωστικό, κλείνουν τα πάντα. Δεν θα γίνονται εξετάσεις και τι θα κάνουν, θα κλείσουν σύμβαση με ιδιώτη; Θα πηγαίνει ο ασθενής για εξέταση με ασθενοφόρο κάπου; Αν έχει κάτι σοβαρό θα τον χάσουμε στη διαδρομή. Άμεσα θα πρέπει να στελεχωθεί, αλλιώς σε λίγο οι Χανιώτες δεν θα έχουν νοσοκομείο», τόνισε η πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΧ.
«Το ακτινολογικό είναι ο βασικός πυλώνας του νοσοκομείου. Παρέχει άμεση διάγνωση για όλα, για τα επείγοντα περιστατικά, για τις κακοήθειες, για να κριθεί αν κάποιος χρειάζεται χειρουργείο. Αν αυτό καταρρεύσει, παίρνει μαζί και το νοσοκομείο. Ας κάνουν οι ιθύνοντες αυτό που πρέπει και ας φέρουν προσωπικό», προσέθεσε ο κ. Γεωργιακάκης.
Τέλος, ο πρόεδρος των εργαζόμενων έκανε γνωστό ότι ακόμα και οι υπερωρίες στο ίδρυμα τον μήνα Μάιο έχουν πληρωθεί στο μισό, με το υπουργείο να μοιράζει υποσχέσεις:
«Δεν έχουν έρθει χρήματα για να πληρωθούν οι συνάδελφοι τις υπερωρίες τους. Τα ματωμένα νυχτερινά, οι βάρδιες στα επείγοντα και τις κλινικές. Πληρώθηκαν κατά το ήμισυ και αυτό αφορά το σύνολο των εργαζομένων για τον Μάιο. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι θα μπουν μέχρι την Παρασκευή, αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε πολύ πιο σκληρές και δραστικές κινητοποιήσεις. Είναι ντροπή να αφήνουν την υγεία να φεύγει και να παραδίνεται στους ιδιώτες με αυτόν τον τρόπο.»zarpanews.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.