Εργασία: Όταν δουλεύεις περισσότερο ζεις λιγότερο;
Σε μια εποχή που ο άνθρωπος καλείται να αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στην εργασία για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα, ποια είναι η σχέση της χρονικής της διάρκειας με το προσδόκιμο ζωής;
Εργασία: Όταν δουλεύεις περισσότερο ζεις λιγότερο;
Έπειτα από δεκαετίες σκληρής δουλειάς, και πολλές φορές σε όχι και τόσο ευνοϊκές συνθήκες, είναι εύλογο οι άνθρωποι να επιδιώκουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, κάτι που μοιάζει, μάλλον, με όνειρο θερινής νυκτός. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις γύρω από το αν η πρόωρη συνταξιοδότηση μειώνει το προσδόκιμο ζωής και αν η εργασία συνδέεται με τη μακροζωία, πληθαίνουν. Που κρύβεται τελικά η αλήθεια;
Οι επιστήμονες επιχείρησαν να δώσουν τις απαντήσεις μέσα από μια ανασκόπηση, βασισμένη σε 25 μελέτες που αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία και ευρωπαϊκές χώρες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Epidemiology and Community Health, παρουσιάζοντας μια νέα οπτική σχετικά με τη συνταξιοδότηση και τη μακροζωία.
Η πρόωρη συνταξιοδότηση δεν συνεπάγεται μεγαλύτερη θνησιμότητα
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση, δηλαδή η συνταξιοδότηση πριν τη νόμιμη ηλικία, δεν οδηγεί σε ποσοστά πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσους συνταξιοδοτήθηκαν αργότερα.
Άρα, μην σκέφτεστε ότι οποιαδήποτε αποχώρηση από τη αγορά εργασίας νωρίτερα, ενέχει κινδύνους για την υγεία σας.
Αντιθέτως, φαίνεται πως η συνταξιοδότηση στην ηλικία που ορίζει ο νόμος συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με την εργασία πέρα από την ηλικία συνταξιοδότησης.
Χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν υπόψη η συνολική υγεία των συμμετεχόντων και δημογραφικοί παράγοντες, η καθιερωμένη συνταξιοδότηση συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σχέση με την εργασία και έπειτα από την ηλικία συνταξιοδότησης.
Συνήθως, οι πιο υγιείς εργαζόμενοι αποδείχθηκε ότι συνεχίζουν να εργάζονται περισσότερο, σε σχέση με όσους αφήνουν την εργασία τους λόγω προβλημάτων υγείας. Όταν η προηγούμενη κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων λαμβάνεται υπόψη, τότε δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ συνταξιοδότησης στην ώρα της και αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας μας ενθαρρύνουν να προσεγγίσουμε την επαγγελματική ζωή διαφορετικά, ιεραρχώντας τους εργαζόμενους με βάση τις προσωπικές ανάγκες της υγείας τους.
Κάποια επαγγέλματα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο άγχος σε σχέση με άλλα ή και σωματικό κόπο. Οπότε, η διαχείριση των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από κάποια θέματα υγείας, επιβάλλεται να είναι διαφορετική.
Τελικά πρέπει να εργαστείτε περισσότερο ή να βγείτε πρόωρα στη σύνταξη για να ζήσετε παραπάνω;
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση. Όλα εξαρτώνται από τη γενικότερη κατάσταση υγείας και ευημερίας του ατόμου.
Εάν αισθάνεστε καλά και δυνατοί, μπορείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε και μετά το πέρας της νόμιμης συνταξιοδότησης, ίσως κάνοντας κάτι δικό σας.
Αν, όμως, κάποια θέματα υγείας σας δυσκολεύουν, και η εργασία σας απαιτεί σωματική και ψυχική προσπάθεια, ίσως είναι πιο καλό να συνταξιοδοτηθείτε στην ώρα σας ή να αλλάξετε πεδίο.
Θα μπορούσατε να επιχειρήσετε κάτι διαφορετικό, πιο ανάλαφρο που θα σας ευχαριστεί.
Πόσες φορές ένα χόμπι μας έχει ανοίξει νέους δρόμους; Ποτέ δεν είναι αργά, ιδιαίτερα όταν δεν σας αγχώνει η πιεστική εργασιακή καθημερινότητα.
Στοχοθέτηση και αλλαγή στρατηγικής στην εργασία
Η σχέση μεταξύ του χρόνου συνταξιοδότησης και της μακροζωίας είναι πολύπλοκη. Στόχος της κοινωνίας και των εταιρειών θα πρέπει να είναι οι ευτυχισμένοι και υγιείς εργαζόμενοι ψυχικά και σωματικά, λένε οι ερευνητές.
Όταν αυτό αλλάζει, οι διοικήσεις επιβάλλεται εν έτει 2024 να χαράσσουν νέες στρατηγικές που ωφελούν και τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην εταιρεία, αλλά και την ίδια την επιχείρηση για την ομαλή συνέχεια της ανάπτυξής της, με τη συμβολή των γενεών που ακολουθούν.
Η κοινωνία καλείται να υποστηρίξει υγιείς ζωές τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας, όσο και μετά το πέρας της.
Η απόφαση για το πότε θα συνταξιοδοτηθείτε είναι προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από τον τρόπο που έχετε δομήσει τη ζωή σας, καθώς και από τη νέα κατάσταση που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.
Η ακμαία ψυχολογία συνεπάγεται και καλύτερη υγεία.
Ζυγίστε όλες τις επιλογές και ξεκινήστε να προετοιμάζεστε από πολύ νωρίτερα. Μην σκέφτεστε ότι αν εργαστείτε παραπάνω από όσο συνηθίζεται στη ζωή, θα σας κάνει κακό αλλά ούτε και το αντίθετο.
Η μακροζωία χρειάζεται μια ολιστική ευζωία και υγεία να επιτευχθεί. Επικεντρωθείτε για αρχή, στο να χτίσετε μια ικανοποιητική ζωή κατά τα χρόνια της εργασίας και οι επόμενες αποφάσεις θα έρθουν ακόμα πιο συνειδητοποιημένα.
Πηγή: Vita
Τα σχόλια είναι κλειστά.