Υποκλοπές: Αιφνιδιαστικός έλεγχος αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ
Πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί το παράνομο λογισμικό Predator.
Υποκλοπές: Αιφνιδιαστικός έλεγχος αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ
Εξελίξεις στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων προοιωνίζεται ο αιφνιδιαστικός έλεγχος για τις υποκλοπές στα αρχεία της ΕΥΠ με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενεργεί τη σοβαρή αυτή ποινική προκαταρκτική εξέταση, ο οποίος συνοδευόταν από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό pretador.
Υπήρξε ή όχι παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν την αποκαλούμενη «λίστα Μενουδάκου»;
Η κίνηση αυτή του εισαγγελέα έγινε, όπως εκτιμούν νομικές πηγές, προκειμένου να επιβεβαιώσει αν υπήρξε ή όχι παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν την αποκαλούμενη «λίστα Μενουδάκου», η οποία προέκυψε μετά από ανεξάρτητη έρευνα που η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπό τον πρόεδρό της και επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διασταύρωση αυτή, αποτελεί τον πιο κρίσιμο «κρίκο» στην αλυσίδα των αποδεικτικών στοιχείων της έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντοπίστηκαν ενενήντα δύο μηνύματα SMS απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού, ιδίως όπως αυτό του Predator.
Θα αναζητηθεί αν υπήρξε τυχόν ενιαίο κέντρο
Υπό αυτό το πρίσμα ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός μέσω της διασταύρωσης των επίμαχων στοιχείων αναζητά αν υπήρξε τυχόν ενιαίο κέντρο πίσω από αυτές τις δύο λίστες ή αν αυτές αποτελούν μεταξύ τους «συγκοινωνούντα δοχεία», που μπορούν να οδηγήσουν τη δικαιοσύνη στον εντοπισμό συγκεκριμένων προσώπων και την απόδοση βεβαίως ποινικών ευθυνών που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, καθώς -κατά γενική ομολογία- η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων συνδέεται με τον πυρήνα της λειτουργίας του κράτους δικαίου.
Έτσι, αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου βρέθηκαν ή προέκυψαν στοιχεία, κάτι που επί του παρόντος για λόγους μυστικότητας της έρευνας δεν έχει γίνει γνωστό, που να επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι ή ορισμένοι εξ αυτών που περιλαμβάνονται στη «λίστα Μενουδάκου» είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, η ποινική προκαταρκτική εξέταση προσλαμβάνει νέα τροπή.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Αχιλλέας Ζήσης, κατά πληροφορίες, επέλεξε να μεταβεί ο ίδιος στην ΕΥΠ, προκειμένου να διασταυρώσει τη εν λόγω λίστα, καθώς σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας (όταν ήταν στα χέρια εισαγγελέων πρωτοδικών) η όποια προσπάθεια είχε γίνει προς την ΑΔΑΕ αλλά και προς το τριμελές όργανο που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο δεν απέδωσε καρπούς.
Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ με δύο ειδικούς πραγματογνώμονες
Υπενθυμίζεται ότι και εισαγγελείς πρωτοδικών που είχαν στα χέρια τους τον φάκελο των παρακολουθήσεις τον Σεπτέμβριο του 2023, έδωσε παραγγελία στην ΑΔΑΕ, να ερευνήσει αν για τους τηλεφωνικούς αριθμούς-αποδέκτες μηνυμάτων sms, μέσω των οποίων φέρεται να επιχειρήθηκε η εγκατάσταση κατασκοπευτικού λογισμικού και οι οποίοι τηλεφωνικοί αριθμοί περιλαμβάνονται στη γνωστή ως «λίστα predator» ή «λίστα Μενουδάκου» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), είχαν εκδοθεί από την ΕΥΠ για το διάστημα 2020-2022 διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, όσο και το Τριμελές Όργανο του ν. 5002/2022, στο οποίο η πρώτη παρέπεμψε το θέμα, έκριναν ότι δεν είχαν αρμοδιότητα να εκτελέσουν την πιο πάνω παραγγελία.
Για να ξεπεραστεί αυτός ο νομικός σκόπελος, όπως επισημαίνουν πηγές από το χώρο της δικαιοσύνης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στον οποίο η Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη ανέθεσε την υπόθεση των υποκλοπών, αξιοποίησε τα «εργαλεία» που του παρέχει η ίδια η ποινική δικονομία. Και επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ με δύο ειδικούς πραγματογνώμονες προχωρώντας σε ενδελεχή έλεγχο των αρχείων της πιο πάνω Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί, παρουσία του, αν για τους τηλεφωνικούς αριθμούς-αποδέκτες μηνυμάτων της «λίστας Μενουδάκου» είχαν εκδοθεί διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Ποια τα ευρήματα αυτής της κίνησης και πως μπορεί να τοποθετηθούν στο μεγάλο «ψηφιδωτό» της σοβαρής αυτής έρευνας;
Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί με την ολοκλήρωση της προκαταρτικής, που όπως εκτιμάται βρίσκεται κοντά στο τέλος της καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξεταστεί ήδη δεκάδες μάρτυρες και έχουν απαντηθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποσταλεί σε διάφορες αλλοδαπές αρχές μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ.
Τα σχόλια είναι κλειστά.