Την κήρυξη του Δήμου Φαιστού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης, λόγω της λειψυδρίας και με αφορμή την μεγάλη κλοπή 3 εκατ. κυβικών νερού από το Φράγμα Φανερωμένης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για τον τρόπο που έκαναν φτερά τα εκατομμύρια κυβικά νερού από το φράγμα μετά την αυτοψία των αρμοδίων υπηρεσιών.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος μια ενέργειας που στερεί το πολύτιμο αγαθό από χιλιάδες παραγωγούς στην Μεσαρά που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να κινδυνεύουν με καταστροφή. Κλιμάκια τόσο της Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης Κρήτης όσο και της Περιφέρειας Κρήτης, προχώρησαν σε αυτοψία στην ευρύτερη περιοχών των Βώρων και συγκεκριμένα στη θέση “Φαράγγια κα διαπίστωσαν την ύπαρξη δύο ύποπτων αγωγών σε ένα από τα σημεία εκτόνωσης του κεντρικού αγωγού του Φράγματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλα σημεία.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι έγιναν παρεμβάσεις πάνω στον αγωγό εκτόνωσης με τις τεράστιες ποσότητες νερού να πηγαίνουν παράνομα για την άρδευση καλλιεργειών και το επόμενο στάδιο είναι να διαπιστωθεί ποιοι είχαν προχωρήσει σε αυτές τις παράνομες ενέργειες από την αστυνομία.
Οι ποσότητες αυτές επειδή οι βάνες έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία δεν καταγράφονται καν οι ποσότητες του νερού.
Οι παράνομες συνδέσεις σύμφωνα με το Δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη πρέπει να υφίστανται εδώ και χρόνια αλλά τώρα ήρθαν στο φως καθώς στο φράγμα υπήρχαν μικρές ποσότητες νερού. Εξαιτίας της απώλειας του νερού από το φράγμα χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή της Γαλιάς και αλλού αντιμετωπίζουν την καταστροφή όπως και η παραγωγή κηπευτικών που υπάρχουν στα θερμοκήπια.
Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμαρχος Φαιστού αναφέρει ότι η περιοχή του πλήττεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι δύο από τις πιο χαρακτηριστικές παραμέτρους της.
«Το φαινόμενο της ξηρασίας με την λειψυδρία ως δευτερογενή συνέπειά της είναι παράγοντας ο οποίος μας προβληματίζει ιδιαίτερα, λόγω της απόλυτης εξάρτησης της τοπικής κοινωνίας από την αξιοποίηση υπόγειων και επιφανειακών υδροφοριών, οι οποίες συρρικνώνονται επικίνδυνα. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 2023 «έκλεισε» με συνολικό ετήσιο ύψος βροχή τα 194mm και αυτό μετά από 3 συνεχόμενα ξηρά έτη (δες πινακάκι).
Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με το συνολικό ύψος βροχής που δέχθηκε η περιοχή μας από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα να περιορίζονται στα 82mm. Η ξηρασία καθώς και λειψυδρία που αυτή συνεπάγεται, θέτει σε επισφάλεια τη διαθεσιμότητα και την καλή ποιότητα του υδρευτικού νερού. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη από τα προηγούμενα έτη επηρεάσει αρνητικά την αγροτική παραγωγή, έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του αρδευτικού νερού, υπονομεύει την ευρωστία του φυσικού περιβάλλοντος και επομένως λειτουργεί ως παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο πολίτες, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον. Για τους παραπάνω λόγους, με δεδομένο ότι ως Δήμος αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε με ιδία μέσα στις επιπτώσεις της ξηρασίας και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του νόμου 4662/2020(ΦΕΚ Α’27), παρακαλώ να ενεργήσετε για την κήρυξη του συνόλου του Δήμου Φαιστού σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής» αναφέρεται στην επιστολή.https://www.ekriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.