ΓΙΑ ΤΑ 8α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
-Την Παρασκευή 5 Ιουλίου η συναυλία του μεγάλου ερμηνευτή
– Νίκος Σταμπολίδης: “Αυτό που πιστεύω, το υπηρετώ – Η Ελεύθερνα σηκώνει ψηλά το Ρέθυμνο”
Στο Μουσείο – κόσμημα της Αρχαίας Ελεύθερνας, σε έναν τόπο όπου φυσάει ακόμα ο αρχαίος άνεμος και καταυγάζει το εκτυφλωτικό φως του μεσογειακού πολιτισμού, με συνθετικό τρόπο, επέλεξε η Παλόμα Πικάσο να εκθέσει 62 έργα του πατέρα της, Πάμπλο. Πίνακες, κεραμικά και προπλάσματα μικρών γλυπτών, από την προσωπική κι απόκρυφή της συλλογή, αναπαριστούν τη χαρά της ζωής μέσα από τα μάτια του επιδραστικού Ισπανού καλλιτέχνη, κι όλα τα ηλικιακά του στάδια: ως παιδιού, ως εφήβου κι ως ενήλικα.
Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να προσαρμόσει στο δικό του ψυχισμό, αναζητώντας σημεία ταύτισης, τα δημιουργήματα του Πάμπλο Πικάσο, απ’ τις 6 Ιουλίου και μετά
όταν κι η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της προς το κοινό. Μια ημέρα νωρίτερα, ως είθισται, το Μουσείο θα γιορτάσει τα 8α του γενέθλια με μια μεγάλη συναυλία με τον σπουδαίο ερμηνευτή Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς. Η ημερομηνία των εγκαινίων, θα επισημοποιηθεί – και θα ανακοινωθεί – προσεχώς.
“Μια εικόνα του Πικάσο που ταιριάζει στην Κρήτη”
“Μέσα σε έναν σωστό άνθρωπο ενυπάρχει το παιδί για να παίζει, ο έφηβος για να ερωτεύεται και ο άνδρας για να κουμαντάρει τους άλλους δύο”. Ένα αρχαίο γνωμικό χρωματίζει τις σκέψεις του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, γενικού διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης και στυλοβάτη του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας, καθώς εκείνος προσπαθεί να φιλοτεχνήσει στον TEAM FM 102 το “πορτρέτο” των φετινών -επερχόμενων- εκδηλώσεων, που με τόση λαχτάρα περιμένει.
“Θελήσαμε να δώσουμε μία εικόνα του Πικάσο που ταιριάζει στην Κρήτη, αλλά και ιδιαίτερα στην Ελεύθερνα. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μινώταυρος, για να εκπέμψουμε την ακτινοβολία όχι μόνο της αρχαίας πόλης και της Κρήτης, αλλά και του μεσογειακού φωτός της,
το οποίο καταυγάζει τον μεσογειακό πολιτισμό με έναν συνθετικό τρόπο!”.
Ο κ. Σταμπολίδης αποκαλύπτει πως η κα Παλόμα Πικάσο αρνήθηκε το Ηράκλειο… για χάρη της Ελεύθερνας: την κέρδισε το εξαιρετικό φυσικό της περιβάλλον. Τη συνεπήρε η αύρα και η δροσιά της. Αυτός ο αρχαίος άνεμος που δεν έπαψε ποτέ να αποπνέει, δίνοντάς (της) την αίσθηση ότι συντηρείται και διαιωνίζεται ο μύθος της, καθώς έπλαθε εικόνες με το νου της:
“Είναι σαν να ξεπηδούν ακόμη οι Φαύνοι και οι Πάνες που ζωγράφιζε ο πατέρας μου” φέρεται να εκμυστηρεύτηκε η κα Πικάσο στον φίλο της Νίκο Σταμπολίδη, εξηγώντας την επιλογή της. Ό,τι κάνει, το αφιερώνει στη μνήμη του αδελφού της Κλοντ Πικάσο, που απεβίωσε τον Αύγουστο του 2023.
Ο “ελληνικός μεσογειακός μύθος” μέσα από το έργο του Πικάσο
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετ’ επαίνων, όπως λέει ο κ. Σταμπολίδης, ενέκρινε τη σύνθεση της έκθεσης, η οποία θα έχει την εξής καινοτομία: “Για πρώτη φορά δεν θα γίνει μία απλή έκθεση μέσα στο Μουσείο, αλλά ορισμένα από τα έργα θα μπουν μέσα στις αρχαιολογικές – υπάρχουσες ήδη- βιτρίνες, ως κανονικά εκθέματα. Είναι κάτι το πρωτοποριακό!” σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.
Η δομή της έκθεσης “δένει” αρμονικά με αυτό που θέλουν να προβάλλουν οι διοργανωτές: το πώς δηλαδή αρχαία θέματα αντιμετωπίζονται από τον μεγάλο δημιουργό, Πάμπλο Πικάσο.
“Δεν θελήσαμε να δώσουμε και πάλι, ένα στίγμα από τα γνωστά έργα του – όπως τα σχέδια της Γκερνίκα. Ούτε να δώσουμε έμφαση σε αυτά τα οποία είναι γνωστά” εξηγεί ο κ. Σταμπολίδης, ο οποίος συνεργάστηκε άμεσα με την κα Παλόμα Πικάσο και την κα Μαρία Εμπειρίκου.
“Ο Πικάσο, μέχρι τα 10 του χρόνια στη Μάλαγα, ήταν ήδη ένας μικρός – καταπληκτικός ζωγράφος” αναφέρει ο Χανιώτης καθηγητής. “Ξαναπήγαινε στη Μάλαγα και στα εφηβικά του χρόνια, και αργότερα λειτούργησε πιο πολύ στο Παρίσι, αλλά και κυρίως στη νότια Γαλλία, στην πόλη Αντίμπ (η αρχαία Αντίπολη). Ο ελληνικός μεσογειακός μύθος, όχι μόνο του ταύρου, αλλά και του Πάνα, της χαράς της ζωής, ξεπήδαγε κάθε φορά μέσα από το έργο του”.
“Δεν γεννάς ένα παιδί για να το αφήσεις στην τύχη του”
Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται απ’ την έναρξη των ανασκαφών στην αρχαία Ελεύθερνα, στις οποίες έχει αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι ο Νίκος Σταμπολίδης απ’ το 1985 μέχρι σήμερα.
“Αυτό που πιστεύω, το υπηρετώ!” τονίζει ο ίδιος, δηλώνοντας ευχαριστημένος από την πρόοδο των εργασιών και τη συνεισφορά των μαθητών, των εργατών και της τοπικής κοινωνίας.
“Το Μουσείο, όμως, θέλει συνεχή φροντίδα” θα υπενθυμίσει.
“Είναι μία αέναη κίνηση. Δεν γεννά κανείς ένα παιδί, για να το αφήσει στην τύχη του: το προσέχει, ακόμα κι όταν μεγαλώσει!
Το πιο δύσκολο δεν είναι να χτίσεις κάτι · το θέμα είναι να το διατηρήσεις. Το θέμα είναι να το φροντίσεις” σχολιάζει με νόημα ο κ. Σταμπολίδης.
“Η φύση απεχθάνεται το κενό. Η φροντίδα της περιοχής πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όχι μόνο όταν ετοιμάζουμε κάτι. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες, και ο κόσμος να μπορεί να συνδράμει. Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Φίλοι του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας είναι μία εξαιρετική πηγή δύναμης προς αυτή την κατεύθυνση. Εκφράζεται η κοινωνία μέσα από αυτούς τους ανθρώπους.
Πρέπει όμως πιο συμπεριληπτικά, το ίδιο το Ρέθυμνο, να σηκώνει την Ελεύθερνα – όχι μόνο η Ελεύθερνα να σηκώνει το Ρέθυμνο!”.
“Βλέπουν το Μουσείο… σαν το σπίτι τους”
Ο κ. Σταμπολίδης απηύθυνε ξεχωριστές ευχαριστίες προς τον ιδρυτή και πρόεδρο του ομίλου Grecotel Νίκο Δασκαλαντωνάκη και προς την κόρη του, διευθύνουσα σύμβουλο του ομίλου Μάρι Δασκαλαντωνάκη, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν το Μουσείο στην Αρχαία Ελεύθερνα. “Σαν να είναι … σπίτι τους” το αντιμετώπισαν, σημειώνει ο Νίκος Σταμπολίδης, ευγνωμονώντας τους επειδή “δίνουν αυτό που κανείς άλλος δεν θα έδινε”.
Οι χορηγοί, συνεχίζει ο Χανιώτης αρχαιολόγος, “δεν είναι μόνο τα χρήματα που διαθέτουν, αλλά η ψυχή, η αγάπη και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν ένα έργο”.
Η μεγαλύτερη χορηγία, επί παραδείγματι, των κατοίκων της Ελεύθερνας την οποία και επαινεί ο κ. Σταμπολίδης είναι η φιλοξενία που παρέχουν στους επισκέπτες, ιδιαίτερα τις ημέρες των εκδηλώσεων.
Με ηλεκτρονικά εισιτήρια η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ξεκινήσει να γίνεται η προμήθεια των εισιτηρίων για τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, αυστηρά με ηλεκτρονικό τρόπο για να υπάρξει έλεγχος στον αριθμό των θεατών.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι προσκλήσεις που θα διατεθούν στους επισήμους.
Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης θα τραγουδήσει στο θεατράκι του Μουσείου, την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Το κοινό θα πρέπει να έχει προσέλθει στις θέσεις του από τις 7μιση έως τις 8μιση, για την αποφυγή ταλαιπωρίας, συστήνουν οι διοργανωτές.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο “Φεστιβάλ Κρήτης”, που πραγματοποιείται υπό τη σκέπη και την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης.
Η έκθεση με τα έργα του Πάμπλο Πικάσο θα ανοίξει την αμέσως επόμενη μέρα, το Σάββατο 6 Ιουλίου, με το συμβολικό αντίτιμο των 3 ευρώ. Θα κρατήσει ως τον Οκτώβρη, για να είναι επισκέψιμη και στα σχολεία, αποτελώντας μία “τεράστια πηγή” έμπνευσης.
“Να δείξουμε φιλοξενία και πολιτισμό μας” είναι η καταληκτική προτροπή του κ. Σταμπολίδη.https://goodnet.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.