Η πρωτοφανής χθεσινή αποχή στις ευρωεκλογές, δεν ήταν μόνο σε ποσοτικό επίπεδο σημαντική αλλά και ποιοτικά, υπογράμμισε ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll Ζαχαρίας Ζούπης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως υπογράμμισε ο δημοσκόπος, «προστέθηκαν επιπλέον πολίτες, σε έναν κορμό περίπου στο 35-40% που φαίνεται ότι τα τελευταία 10-20 χρόνια επιλέγουν να μην ψηφίσουν».
«Υπάρχει δεδηλωμένη αδυναμία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «προστέθηκαν πολίτες οι οποίοι τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση, έχανε σημαντικότατες δυνάμεις, δεν φάνηκε να μπορούν να βρουν τρόπο έκφρασης. Εγώ το θέτω στη βάση όχι την αριθμητική, αλλά της κρίσης εκπροσώπησης, το οποίο κατά τη γνώμη είναι ένας κίνδυνος και πρέπει τα μηνύματα αυτά ασφαλώς πρωτίστως να τα πάρει η κυβέρνηση αλλά δεν τα κατάφερε και ο χώρος της Κεντροαριστεράς».
Ο Ζαχαρίας Ζούπης επισήμανε ότι η αποχή δεν έδωσε τα ίδια μηνύματα σε όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς εκτιμά ότι πρωτίστως ήθελε να δώσει στην κυβέρνηση.
«Και η αποχή και οι μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις δε, όποιος τις παρακολουθούσε στις έρευνες, υπήρχαν από όλους προς όλους. (…) Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ότι ο χώρος πέραν της Νέας Δημοκρατίας έχει πια περίπου 20%. (…)
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, που είναι η πρώτη πληγείσα ασφαλώς, συνέβησαν δύο ταυτόχρονα πράγματα. Υπήρχαν ορατές μετακινήσεις προς τα πιο δεξιά κόμματα, ταυτόχρονα όμως, μέσω της αποχής, που την προτίμησε, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει ρηγματώσεις και στο κέντρο, έχει αμφισβητήσεις και στο κέντρο. Και επιμένω γιατί θα γίνεται στο επόμενο διάστημα μία άχαρη συζήτηση, αν πρέπει να κάνει δεξιά στροφή η Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι γεωγραφικές συζητήσεις. Η Νέα Δημοκρατία έφτασε στο 41-42 γιατί βρήκε ένα συμβόλαιο συμφωνίας από την πιο δεξιά πτέρυγα της μέχρι και το κέντρο. Λοιπόν, εάν δημιουργηθούν κι άλλα ρήγματα, τα αποτελέσματα μπορεί πάντα να βελτιώνονται στο επόμενο διάστημα, μπορεί και να χειροτερεύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούπης.
«Σε μία κοινωνία μεγαλύτερης ευφορίας ανεβαίνει και η ανεκτικότητα»
Ερωτηθείς κατά πόσο στοίχισε στο κυβερνών κόμμα ο νόμος για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ο διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, ανέφερε τα εξής ότι «έχω την εξής θεώρηση, σε μία κοινωνία μεγαλύτερης ευφορίας ανεβαίνει και η «ανεκτικότητα» και σε τέτοια θέματα. Εγώ που είμαι δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας πχ, λέω, δε θα γκρεμίσω και το μαγαζί επειδή ψηφίστηκε και ο γάμος των ομόφυλων. Όταν όμως έχω πρόβλημα και με την ακρίβεια και με το μισθολογικό και με το ότι βασανίζομαι με τις συγκοινωνίες και ότι πήγα στο νοσοκομείο ενώ λειτουργούσε βράδυ και περίμενα έξι ώρες, είναι και Ευρωεκλογές που είναι χαλαρή ψήφος και μου ψηφίζει και γάμο ομοφύλων, όλα αυτά μαζί, σου λέει, θα σου στείλω μήνυμα».
Την ίδια ώρα, σημείωσε, «υπάρχει δεδηλωμένη αδυναμία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, που μπορεί να βοηθάει σε μία γεωγραφική συζήτηση, αλλά δεν ξέρω αυτό που λέμε δυνάμεις Κεντροαριστεράς ακριβώς, τι δυνατότητες προγραμματικών, επί της ουσίας και πολιτικών συγκλίσεων έχει. Ενώ από την άλλη μεριά, τις έχουμε».