Παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων αλλά και πολιτών, πραγματοποιήθηκε στη Μαχαιρά της Δημοτικής Ενότητας Ινίου, την Κυριακή 26 Μαΐου, εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαχαιράς, τιμώντας την 83η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης και όσους αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη Μάχη της Κρήτης και τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και ιδιαίτερα στη Μαχαιρά για την οποία ανέφερε: « Η Μαχαιρά, έγινε την περίοδο (1943-1944) το επίκεντρο του Αγώνα της Εθνικής αντίστασης. Είναι ένα από τα χωριά της Κρήτης που τάχτηκε σύσσωμο και αλληλέγγυο στην υπόθεση του αγώνα. Περιέθαλψε, αγωνιστές και καταδιωκόμενους, αλλά και στελέχωσε με παλικάρια αντάρτικες ομάδες όταν η φωνή της πατρίδας το καλούσε. Αυτή είναι η Μαχαιρά της Αντίστασης!
Τα ηρωικά παραδείγματα των ανθρώπων που θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό είναι επίκαιρα ακόμα και σήμερα. Η Μάχη της Κρήτης μας υπενθυμίζει το διαχρονικό χρέος των λαών για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας, της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και των Δημοκρατικών Αξιών. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού και σκοταδισμού διατηρώντας την ιστορική μας μνήμη ώστε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές όσων με ανύπαρκτα σχεδόν μέσα όρθωσαν το περήφανο ανάστημά τους απέναντι στους Γερμανούς εισβολείς».
Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Ηρώο των Πεσόντων στην Πλατεία του οικισμού ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από θεσμικούς φορείς και ακολούθησε το προσκλητήριο πεσόντων. Το πρόγραμμα επίσης περιλάμβανε μεταξύ άλλων, ομιλία από την εκπαιδευτικό Μαρία Καλογεράκη, βράβευση μαθητών από την Οικογένεια Μπαντουβά, ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών από τη Μικτή Χορωδία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και παραδοσιακούς χορούς από το Συγκρότημα “Ερφαλής” (Λύρα Γιώργος Γλυκοκόκαλος).
Λίγα λόγια για τη Μαχαιρά της Αντίστασης από την ομιλία της εκπαιδευτικού Μαρίας Καλογεράκη:
«Η Μαχαιρά είναι ένας τόπος που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, στην υπόθεση της Αντίστασης, με το θρυλικό πολεμικό Αεροδρόμιο του Καστελλίου, με τα βουνά τα Λασιθιώτικα και τα Βιαννίτικα απέναντι, με τις ομάδες αντίστασης που δημιουργήθηκαν αμέσως με την κατάληψη της Κρήτης το καλοκαίρι του 1941, του εθνομάρτυρα Αλέξανδρου Ραφτόπουλου και στη συνέχεια του Καπετάν Μανόλη Μπαντουβά, μια περιοχή με τεράστια προσφορά σε αίμα και πατριωτισμό στην υπόθεση εκείνου του ιερού αγώνα.
Αισθανόμαστε δέος και σεβασμό, όταν αναστορούμαστε τις φωνές των νεκρών παλικαριών της Μαχαιράς, τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Ατσαλάκης Γεώργιος, Ζερβάκης Ιωάννης, Κορνηλάκης Γεώργιος, Σκουλατάκης Κωνσταντίνος, Κυριακάκης Ευστράτιος και Κυριακάκης Νικόλαος του Μιχαήλ (αδέλφια), Μαθιανάκης Πανάγος και Μαντιδάκης Νικόλαος.
Είναι οι μάρτυρες του χωριού της Μαχαιράς. Ενός χωριού, που πέρα από το αίμα που πρόσφερε, πέρα από τον εφιάλτη που έζησε στα χρόνια της Κατοχής, προσέφερε στοργή και στέγη σε παιδιά αγωνιστών, καταδιωκόμενα:
Στα παιδιά του Καπετάν Γιάννη Μπαντουβά, Κωστή, Μανώλη και Καίτη.
Στη γυναίκα του Καπετάν Χρήστου Μπαντουβά, τη δασκάλα Ζωή και στην κόρη του Ρένα Μελά Μπαντουβά.
Στο μικρό Κωστή Μπαντουβά, γιο του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου, ορφανό από πατέρα, σκοτωμένο από τον κατοχικό στρατό.
Στο γιο του Καπετάν Αναστάση Μπουτζαλή, εκείνου του αξιόλογου και αδικοχαμένου παλικαριού από τη Μικρασία».
Τα σχόλια είναι κλειστά.