«Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης»,
η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο
«Our Ocean, an Ocean of Potential»
Με πάνω από 3.500 συμμετέχοντες από 130 χώρες και διεθνείς οργανισμούς ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 9ο Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean» (OOC-9) στην Ελλάδα. Πολιτικοί και φορείς από διάφορες χώρες και ηπείρους συναντήθηκαν στην Αθήνα για να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για μια παγκόσμια στρατηγική για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, το OOC-9 φιλοξένησε 76 παράπλευρες εκδηλώσεις.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο και διοργάνωσε μια παράπλευρη εκδήλωση με τους συνδιοργανωτές του Δήμου Ρεθύμνης, της GRECOTEL HOTEL AND RESORTS και της ECOCLUB SA με θέμα «Προστατεύοντας τις Θαλάσσιες Χελώνες στο Ρέθυμνο: Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης». Ο κύριος στόχος της παράπλευρης εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των περιοχών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να επιλυθούν μέσω της συνεργασίας.
Η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή για τον Σύλλογο και τις προσπάθειες διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας στο Ρέθυμνο. «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός Σύλλογος για τη μελέτη και την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Από το 1990, δραστηριοποιείται στη διατήρηση της ωοτοκίας στο Ρέθυμνο. Εθελοντές από όλο τον κόσμο συμμετάσχουν σε προγράμματα πεδίου για την εφαρμογή των μέτρων διατήρησης και πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στην παραλία», είπε η Δάφνη.
Ο Εντεταλμένος σε θέματα Τουρισμού Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνης, Κωνσταντίνος Γασπαράκης μίλησε για τη μακροχρόνια συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και της τοπικής κοινωνίας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. «Η προστασία των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα και η διατήρηση των βιοτόπων τους στο Ρέθυμνο είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Αυτά τα υπέροχα πλάσματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς. Μέσω της στενής συνεργασίας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού, της υπεύθυνης διαχείρισης του τουρισμού και της προστασίας των περιοχών ωοτοκίας. Μέσω της εκπαίδευσης και της τεχνικής υποστήριξης, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι χελώνες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις ακτές μας για πολλές ακόμα γενιές», τόνισε ο Κωνσταντίνος.
Έπειτα o Δημήτριος Καλαϊτζιδάκης, Διευθυντής Λειτουργιών του Ομίλου της Grecotel Hotels & Resorts αναφέρθηκε στην 30ετή συνεργασία μεταξύ της Grecotel Hotels & Resorts και του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή του τουρισμού στο πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης ξενοδοχείων φιλικών για τη θαλάσσια χελώνα «TUI Turtle-Friendly».
Η Σύμβουλος της ECOCLUB SA, Ecological Tourism Consultancy, Φρόσω Δημητρακοπούλου μίλησε για την συνύπαρξη του τουρισμού με τη διατήρηση και έθεσε ερωτήματα για το πώς ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει απειλή στις παραλίες ωοτοκίας, αλλά και πώς μπορεί η παρουσία των χελωνών να συμβάλλει στην διαμόρφωση μια νέας αειφόρου τουριστικής ταυτότητας για την πόλη του Ρεθύμνου.
Ανέφερε ότι «το Ρέθυμνο, γνωστό για τις παραλίες του, αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση με τις θαλάσσιες χελώνες που χάνουν χώρο φωλαιοποίησης λόγω του τουρισμού. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες περιοχές ωοτοκίας στην Ελλάδα, με περίπου 300 φωλιές ετησίως, η δημοτικότητα του προορισμού απειλεί αυτούς τους ζωτικούς βιότοπους.
Με τα χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει δημιουργήσει συνεργασίες με τουριστικά ιδρύματα, τοπικές αρχές όπως ο όμιλος TUI Care Foundation, που ηγείται μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας για την Πιστοποίηση Ξενοδοχείων Φιλικών προς τη θαλάσσια χελώνα, με την υποστήριξη του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Δύο ξενοδοχεία GRECOTEL έγιναν τα πρώτα παγκοσμίως που συμμετείχαν με επιτυχία στην πιλοτική χρονιά αυτής της πρωτοβουλίας και βραβεύτηκαν με το «TUI CARE FOUNDATION AWARD» για τις προσπάθειές τους για βιωσιμότητα».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια προβολή μικρού μήκους ταινίας με συμβουλές προς τους επισκέπτες για το πώς να συμπεριφέρονται υπεύθυνα όταν επισκέπτονται μια παραλία ωοτοκίας.
Τα σχόλια είναι κλειστά.