politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

Αυξήσεις “φωτιά” σε αρχαιολογικούς χώρους – Νέος τιμοκατάλογος του υπουργείου Πολιτισμού σε Σπιναλόγκα, Κνωσό και αλλού

Ημερομηνία:

“Αλμυρός” ο νέος “τιμοκατάλογος” του υπουργείου Πολιτισμού για την είσοδο, από το 2025, σε δημοφιλή μνημεία, όπως η Σπιναλόγκα, το Δικταίο Άντρο και η Κνωσός

Βαθιά το… χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν από την επόμενη χρόνια όσοι, ντόπιοι ή ξένοι επισκέπτες, θελήσουν να επισκεφτούν και να θαυμάσουν από κοντά αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Κρήτη!

Μια επίσκεψη στο νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα, θα κοστίζει πλέον μια μικρή περιουσία, καθώς το αντίτιμο από τα 8 ευρώ που είναι σήμερα (και θεωρείται ήδη σχετικά υψηλό) θα… εκτοξευτεί στα 20 ευρώ, ενώ αύξηση- “φωτιά” προβλέπεται και για το Δικταίο Άντρο, όπου το εισιτήριο θα ανέβει από τα 6 στα 15 ευρώ…

Πιο ακριβή θα είναι η είσοδος, από το 2025, και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, καθώς από τα 15 ευρώ σήμερα το σχετικό αντίτιμο αυξάνεται στα 20 ευρώ.

Πιο ακριβή θα είναι η είσοδος, από το 2025, και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, καθώς από τα 15 ευρώ σήμερα το σχετικό αντίτιμο αυξάνεται στα 20 ευρώ

Τα παραπάνω προβλέπονται με βάση τη νέα, “αλμυρή” τιμολογιακή πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού με βάση ειδική μελέτη που εκπονήθηκε, ενώ το “τσουνάμι” των αλλαγών δεν περιορίζεται μονάχα στις τιμές των εισιτηρίων, αφού καταργούνται τα ενιαία εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων-μουσείων, όπως και διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία, σε όλη τη διάρκεια του έτους…

Η αποκάλυψη Γρυσπολάκη
Από τον νέο “τιμοκατάλογο” του υπουργείου Πολιτισμού απουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς υπάγεται σε ειδικό καθεστώς των μουσείων που είναι ΝΠΔΔ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Πολιτισμού, τα μουσεία που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή Μουσείο Ακρόπολης, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, διαμορφώνουν τη δική τους τιμολογιακή πολιτική.

Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πάντως το ότι το εισιτήριο δε θα μείνει στα 12 ευρώ, αλλά θα ακολουθήσει την αυξητική πορεία που έρχεται στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας.

Άλλωστε, ένα πρώτο στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι είχε δώσει ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου ο πρόεδρός του και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης, φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.

«Μετά τη διετή πανδημία, και πέρυσι και φέτος οι χρονιές ήταν καλές», είχε πει χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εκπομπής, ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Μάλιστα, έκανε λόγο για το αστρονομικό νούμερο των 600.000 επισκεπτών κατά το 2023 και σχεδόν στα ίδια επίπεδα ή και λίγο πιο πάνω σε σχέση με το 2022.

«Βέβαια ελπίζω ότι με την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων που έχουμε θα αυξηθούν οι επισκέπτες και θα αυξηθούν και τα έσοδα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Μια επίσκεψη στο νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα, θα κοστίζει πλέον μια μικρή περιουσία, καθώς το αντίτιμο από τα 8 ευρώ που είναι σήμερα (και θεωρείται ήδη σχετικά υψηλό) θα… εκτοξευτεί στα 20 ευρώ

Στο μεταξύ, το γενικό εισιτήριο, όπως είπε, είναι 20 ευρώ, στην περίπτωση που ο επισκέπτης επιθυμεί να επισκεφτεί τόσο το μουσείο όσο και τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Για την επίσκεψη μόνο στο μουσείο, η τιμή είναι στα 12 ευρώ.

«Και από το κοινό εισιτήριο, το 60% μέχρι τώρα πήγαινε για την Κνωσό και το 40% μόνο στο Μουσείο», είπε και συνέχισε λέγοντας πως «τέλος αυτού του χρόνου θα αυξηθούν τα εισιτήρια. Έχει παρθεί απόφαση. Γιατί, αν πάτε σε άλλα μουσεία του εξωτερικού, θα δείτε και εισιτήριο των 25 και των 30 ευρώ. Εμάς το εισιτήριο είναι μόνο 12 ευρώ. Θα αυξηθεί σημαντικά. Δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα του υπουργείου Πολιτισμού. Μιλούν για 30 ευρώ για μουσείο μαζί με Κνωσό».

Προβληματισμός για τις αυξήσεις- “φωτιά”

Η νέα τιμολογιακή πολιτική έχει ήδη αρχίσει και σηκώνει έντονη συζήτηση και αντιδράσεις σε επίπεδο Κρήτης… Ιδίως στον νομό Λασιθίου, όπου στην περίπτωση της Σπιναλόγκας και του Δικταίου Άντρου μιλάμε για σχεδόν τριπλασιασμό των τιμών, κάτι που εγείρει προβληματισμό για ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο επισκεψιμότητας…

Σε μια τέτοια περίπτωση φυσικά θα έχουμε αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία σε Μεραμπέλο και Οροπέδιο Λασιθίου, κάτι που όλοι φυσικά, φορείς και πολίτες, απεύχονται.

Προσώρας ο προβληματισμός δεν έχει μετουσιωθεί σε κάποια οργανωμένη αντίδραση και πρωτοβουλία, μένει ωστόσο να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Από τη δική του πλευρά, πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού όχι απλά υπεραμύνεται των αποφάσεων για αυξήσεις των τιμών, αλλά μάλιστα χαρακτηρίζει «επιβεβλημένη» την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής για τους 350 περίπου αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που διαχειρίζεται, τονίζοντας πως προκύπτει από την αυξανόμενη επισκεψιμότητα των τελευταίων δύο ετών, τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους μέχρι στιγμής και τις πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επισημαίνεται πως η πρόταση της νέας τιμολογιακής πολιτικής βασίζεται σε ειδική μελέτη, την οποία ανέθεσε ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων. Κατά την πρώτη φάση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, με έναρξη ισχύος από 1 Απριλίου 2024, προβλέπεται κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων εισόδου με παραπάνω του ενός Αρχαιολογικών Χώρων ή Μουσείων, όπου εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο και συνδέονται με Μουσεία-ΝΠΔΔ.

Παράλληλα, σε εφαρμογή θα τεθεί η νέα υπηρεσία Εξατομικευμένης Επίσκεψης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου με υψηλό αντίτιμο εισιτηρίου. Η επίσκεψη αφορά σε ομάδες των 5 ατόμων και έως 4 ομάδες στο δίωρο (07:00-09:00 και 20:00-22:00), με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων. Η νέα υπηρεσία πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλους χώρους κατά τη δεύτερη φάση, επισημαίνει το ΥΠ.ΠΟ.

Πώς διαμορφώνονται τα νέα εισιτήρια

Η δεύτερη φάση, με έναρξη ισχύος από 1η Απριλίου 2025, προβλέπει εξορθολογισμό του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου.

Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

– Στην κατηγορία Α εμπίπτει η Ακρόπολη Αθηνών, με το εισιτήριο να διαμορφώνεται σε 30 ευρώ.
– Στην κατηγορία Β εμπίπτουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με επισκεψιμότητα άνω των 200.000 ατόμων. Η νέα τιμή εισόδου γι’ αυτήν την κατηγορία διαμορφώνεται σε 20 ευρώ.
– Στην κατηγορία Γ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 75.000 έως 200.000 ατόμων και εισιτήριο 15 ευρώ.
– Στην κατηγορία Δ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 15.000 έως 75.000 ατόμων και εισιτήριο 10 ευρώ.
– Τέλος, στην κατηγορία Ε περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας κάτω των 15.000 ατόμων και εισιτήριο 5 ευρώ.
Σημειώνεται πως τα μουσεία που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου διαμορφώνουν δική τους τιμολογιακή πολιτική.

Με τον τρόπο αυτό, όπως υπογραμμίζει το ΥΠ.ΠΟ., καταργούνται οι υφιστάμενες 9 βαθμίδες στην κλίμακα των αντιτίμων εισιτηρίου από 2 έως 20 ευρώ, οι οποίες σε συνδυασμό με τις 4 κατηγορίες δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου και τις 34 δικαιούχων ελευθέρας εισόδου συνεπάγονται ένα πολύπλοκο σύστημα με δυσανάλογα βαρύ διαχειριστικό κόστος.

Καταργούνται εποχική… τιμολόγηση και ενιαία εισιτήρια

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Πολιτισμού:
* Καταργείται η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία, σε όλη τη διάρκεια του έτους.
* Προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επιπλέον της πρώτης.
* Κατάργηση των ενιαίων και των κοινών εισιτηρίων πλην Αρχαίας Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Αιγών ή όπου για λόγους χωροταξικούς επιβάλλεται το κοινό εισιτήριο Χώρου και Μουσείου.
* Διατήρηση του μειωμένου εισιτηρίου εισόδου για τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου.
* Διατήρηση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου στα άτομα έως 25 ετών για τους πολίτες Ε.Ε. και επέκταση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου για πολίτες εκτός Ε.Ε. έως την ηλικία των 18 ετών, αντί της ηλικίας έως 5 ετών που ισχύει τώρα.
* Διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για τα ΑμεΑ και τις κατηγορίες ατόμων που έχουν θεσπιστεί έως σήμερα για λόγους κοινωνικούς ή ιδιότητας. https://www.neakriti.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για την αντιμετώπιση του 33χρονου...

Εντολή για την διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης έδωσε...

Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το...

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η θανατηφόρα παράσυρση που...

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για την αντιμετώπιση του 33χρονου...

Εντολή για την διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης έδωσε...

Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το...

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η θανατηφόρα παράσυρση που...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χριστουγεννιάτικες αγορές: 26 συμβουλές για τα γιορτινά τραπέζια – Τι να προσέξετε

Δείτε την λίστα με τις συμβουλές για τα χριστουγεννιάτικά...

Ηράκλειο: Το βίαιο παρελθόν του 33χρονου Γάλλου – «Αν είχαν ασχοληθεί, η γυναίκα θα ζούσε»

Η πρώην σύντροφός του 33χρονου τον είχε καταγγείλει πολλές...

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2024: Την Κυριακή αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα

Το Σάββατο η πιο μεγάλη νύχτα του χρόνου Το Σάββατο...