Χανιά:Πρώτη συνάντηση διαβούλευσης της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής BLUE PORTS

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ BLUE PORTS
4 Απριλίου 2024, 13:30-17:30
Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, Ακτή Μιαούλη 51, Πειραιάς

Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την πρώτη συνάντηση διαβούλευσης της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής BLUE PORTS στο πλαίσιο του ομώνυμου ευρωπαϊκού έργου, στις 4 Απριλίου 2024 στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Το BLUE PORTS (BLUE careers in net zero energy PORTS), που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) και συντονίζεται πανευρωπαϊκά από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στηρίζει την πράσινη μετάβαση των λιμένων, αναπτύσσοντας εξειδικευμένο Σχήμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα καλύπτει πράσινες, βιώσιμες λύσεις, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, με εστίαση σε μικρά και μεσαία λιμάνια. Στόχος της συνάντησης ήταν ο καθορισμός βασικών παραμέτρων του Σχήματος, λαμβάνοντας υπόψη μελλοντικές ανάγκες σε πράσινες δεξιότητες και προϋποθέσεις ευρείας εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο.

Την εκδήλωση καλωσόρισαν ο Καθ. Θεοχάρης Τσούτσος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης, o Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Βασίλειος Μάμαλης, Εκτελεστικός Διευθυντής, Ένωση Λιμένων Ελλάδος. Ειδικά στοχευμένες παρουσιάσεις έγιναν από την Σταυρούλα Τουρνάκη, Συντονιστή BLUE PORTS, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Χρήστο Καριώτης, TÜV HELLAS. Τη συμμετοχική άσκηση συντόνισαν ο Μηνάς Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, Βιργίνιος Βουδούρης, Αντιπρόεδρος Πιστοποίησης Προσώπων, TÜV HELLAS, και ο Καθηγητής Θεοχάρης Τσούτσος, ενώ rapporteur ήταν η Mαρία Φράγκου και ο Νικόλαος Σκαράκης (Πολυτεχνείο Κρήτης).

Σε αυτή την πρώτη συνάντηση παρευρέθηκαν τα επίσημα μέλη της νεοσύστατης Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής του έργου, η οποία απαρτίζεται από ενδιαφερόμενους φορείς της Γαλάζιας Οικονομίας που ενεργοποιούν την τετραπλή έλικα βιώσιμης καινοτομίας και κάθε κρίκο της αλυσίδας αξίας, όπως: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ), Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Ινστιτούτο Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Σχετικά με το BLUE PORTS
Το BLUE PORTS (BLUE carreers in net zero energy PORTS ) στηρίζει την πράσινη μετάβαση των λιμένων, αναπτύσσοντας ένα εξειδικευμένο σχήμα κατάρτισης και πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα καλύπτει πράσινες, βιώσιμες λύσεις, και θα ενσωματώνει περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα και υπηρεσίες για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, με εστίαση σε μικρά και μεσαία λιμάνια. Διαμορφώνει έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενισχυμένη ασφάλεια και απόδοση, καθώς και επαγγελματικά προσόντα, βελτιωμένες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και κινητικότητας, καθώς και νέες, πράσινες θέσεις εργασίας στο λιμενικό κλάδο. Το καινοτόμο σχήμα πιστοποίησης BLUE PORTS, που συμμορφώνεται με το πρότυπο ISO / IEC 17024, θα δοκιμαστεί και θα επικυρωθεί σε επιλεγμένα λιμάνια της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου και θα προωθηθεί για αμοιβαία αναγνώριση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στα αναμενόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνεται η δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και εργαλείων αιχμής και η κατάρτιση περισσότερων από 200 επαγγελματιών και 150 νέων ταλέντων στις συμμετέχουσες χώρες.

Το BLUE PORTS κινητοποιεί ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την τετραπλή έλικα καινοτομίας, και πιο συγκεκριμένα τους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων και άλλους σχετικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα ναυτιλιακών σπουδών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Η κοινοπραξία συντονίζεται από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης (ReSEL TUC) και καλύπτει μια ευρεία γεωγραφική περιοχή, με οκτώ (8) εταίρους από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γεωργία και την Τυνησία και 26 φορείς υποστήριξης, που εκπροσωπούν λιμάνια, φορείς διακυβέρνησης, κοινωνικούς εταίρους, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εμπειρογνώμονες πιστοποίησης και άλλους φορείς που σχετίζονται με το λιμενικό οικοσύστημα. Στους Έλληνες εταίρους συγκαταλέγονται, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και ο Οργανισμός Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης TÜV NORD, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι συνεργαζόμενος εταίρος. Το ΒLUE PORTS συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) 2021–2027 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσημα μέλη της εθνικής επιτροπής BLUE-PORTS: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ), Ελληνική Εταιρεία Logistics, Περιφέρεια Κρήτης Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Ινστιτούτο Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ), Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), Antipollution, Hellenic Environmental Center (HEC)

Τα σχόλια είναι κλειστά.