Κρητικά κηπευτικά: -40% κάτω οι αποδόσεις του χειμωνικού αγγουριού σε Ιεράπετρα, Βιάννο και Σητεία

Κρητικά κηπευτικά: -40% κάτω οι αποδόσεις του χειμωνικού αγγουριού σε Ιεράπετρα, Βιάννο και Σητεία

Μέτρια χρονιά με μεγάλη μείωση του όγκου παραγωγής αλλά και του τζίρου ανά στρέμμα λόγω του ζεστού χειμώνα που συρρίκνωσε τη διάρκεια ζωής των φυτών κατά δύο μήνες

 

Τούτες τις μέρες ολοκληρώνεται η καλλιεργητική περίοδος για το χειμωνικό αγγούρι της Νότιας Κρήτης με τους πρώτους υπολογισμούς για τους παραγωγούς στην Ιεράπετρα, στην Ψαρή Φοράδα Βιάννου και στον Γούδουρα Σητείας, να μιλούν για μια μέτρια χρονιά με μεγάλη μείωση του όγκου παραγωγής αλλά και του τζίρου ανά στρέμμα γύρω στο -40%, λόγω του ζεστού χειμώνα που συρρίκνωσε τη διάρκεια ζωής των φυτών κατά δυο μήνες, τα γέρασε πολύ γρήγορα και δεν τους επέτρεψε να αποδώσουν το μέγιστο όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια.

«Φέτος η καλλιέργεια του χειμωνικού θερμοκηπιακού αγγουριού δεν πήγε πολύ καλά, όπως τα δυο προηγούμενα χρόνια. Και δεν πήγε καλά, όχι επειδή δεν είχαμε ικανοποιητικές τιμές το μεγαλύτερο διάστημα της σαιζόν, αλλά επειδή είχαμε λόγω του ζεστού καιρού μειωμένη παραγωγή από -30% έως -40%. Φυτέψαμε μέσα στον περασμένο Οκτώβρη και μέχρι τα Χριστούγεννα πηγαίναμε καλά. Μετά τον Δεκέμβρη και αφού τα κρύα του χειμώνα δεν ήρθαν, οι καλλιέργειες μας που είναι φτιαγμένες για να αντιμετωπίζουν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, έπεσαν σε παραγωγή και σε ποιότητα γύρω στο -30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τζίροι μας και φυσικά το καθαρό κέρδος μειώθηκαν γύρω στο -40%, σε σύγκριση με τα δυο καλά τελευταία χρόνια», είπε στο neakriti.gr, ο ταμίας του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού -Ομάδα Παραγωγών «Ανατολή», φώντας Δουλούμης.

Παράλληλα τονίζει πως: «Σήμερα το 95% των παραγωγών της Ιεράπετρας έχει ξεριζώσει τις καλλιέργειες αγγουριού, ενώ το 50% οι μισοί από αυτούς, έχουν φυτέψει παράλληλα καλοκαιρινές καλλιέργειες αγγουριού, ντομάτας ή ντοματινιού (τύπου βελανίδι), παρότι το αρδευτικό νερό λόγω ανομβρίας είναι λιγοστό. Το παράπονο μας είναι ότι σε μια τέτοια περίοδο λειψυδρίας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα δημοπρατημένα συμπληρωματικά έργα του φράγματος Μπραμιανών, ενώ έχει σταματήσει στη μέση η κατασκευή της νέας προσαγωγού του Μύρτου».

Kipeytika

Και στην παραθαλάσσια αγροτική περιοχή Ψαρής Φοράδας – Άρβης οι καλλιέργειες αγγουριού έχουν φτάσει στο τέλος τους.

«Το αργότερο σε δυο εβδομάδες από σήμερα θα έχουμε ξεριζώσει τις χειμωνικές καλλιέργειες αγγουριού και θα κάμουμε την αποτίμηση της σαιζόν. Σε γενικές γραμμές ήταν μια μέτρια σαιζόν για το χειμωνικό αγγούρι, όπου καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο ήπιος χειμώνας με τις υψηλές θερμοκρασίες», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ψαρής Φοράδας Βιάννου, Νίκος Μαρουλάκης.

«Η παραγωγή μας λόγω της ζέστης βγήκε πολύ πιο νωρίς (πρωίμισε), ενώ τα φυτά μας γέρασαν δυο μήνες νωρίτερα. Αν ο χειμώνας ήταν κανονικός θα μπορούσαμε να φτάσουμε έως τα τέλη Απριλίου η μέχρι τα μέσα Μαΐου. Τώρα έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα και οι τιμές έχουν πέσει στα 40 λεπτά. Η δε Β’ ποιότητα είναι στα αζήτητα. Στις Ελληνικές αγορές φτάνουν τώρα πάρα πολλά αγγούρια από Αλβανία και Βουλγαρία», συμπληρώνει ο κ. Μαρουλάκης.

«Οι αποδόσεις μας εφέτος είναι και σε όγκο και σε αξία γύρω στο -30% έως -40% κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην Ψαρή Φοράδα καλλιεργούμε 420 στρέμματα με αγγούρι το χειμώνα. Από αυτά θα φυτευτούν με καλοκαιρινές καλλιέργειες μόνο το 8%, δηλ. τα 30 στρέμματα», τονίζει.

Η σαιζόν έχει ολοκληρωθεί και για το Σητειακό αγγούρι αφού οι παραγωγοί του Γούδουρα είχαν βάλει στόχο να ξεριζώσουν τις καλλιέργειες τους μέχρι τις 31 Μαρτίου.

«Ελάχιστο το αρδευτικό νερό»

«Μέχρι την Κυριακή 31 Μαρτίου ξεριζώναμε τις αγγουριές και καθαρίζαμε στο Γούδουρα τα θερμοκήπια μας. Από σήμερα 1 Απριλίου ξεκινήσαμε το ψάρεμα στο Κουφονήσι Σητείας. Δε συνιστούμε σαν Αγροτικός Σύλλογος στους παραγωγούς μας να στραφούν στις υψηλού ρίσκου καλοκαιρινές καλλιέργειες επειδή εκτός των άλλων δεν θα έχουμε νερό, αν δε βρέξει, να ξεκινήσουμε τις φυτεύσεις της νέας σαιζόν τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη», όπως αναφέρει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης, από τον παραλιακό Γούδουρα.

«Η φετινή ήταν μια περίεργη μέτρια σαιζόν που εξελίχτηκε πάρα πολύ γρήγορα. Οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα γέρασαν τα φυτά πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να τα κρατήσουμε και τον Απρίλη. Χάσαμε ένα μέρος της παραγωγής γιατί η ποιότητα των αγγουριών είχε πέσει πάρα πολύ τον μήνα Μάρτη. Μόνο τον περασμένο Δεκέμβρη πήγαμε πολύ καλά σε τιμές και σε ποσότητες. Οι περισσότεροι παραγωγοί του Γούδουρα θα αποφύγουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες υψηλού ρίσκου γιατί και το αρδευτικό νερό μας είναι ελάχιστο. Θέλουμε να κρατήσουμε το αρδευτικό νερό για τους Φθινοπωρινούς μήνες, ώστε να ξεκινήσουμε με καλές προοπτικές την επόμενη σαιζόν, ελπίζοντας ότι τον επόμενο χειμώνα οι βροχές θα έρθουν στην ώρα τους», καταλήγει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.