Γιατί πολλές πορνοστάρ δεν αντέχουν τη «βιομηχανία» και τερματίζουν τη ζωή τους
Τα πολλά κρούσματα αυτόχειρων ηθοποιών στη βιομηχανία του πορνό αποτελούν ένδειξη της σκοτεινής πλευράς του.
Πριν λίγες μέρες, η βιομηχανία της ψυχαγωγίας «ενηλίκων» στις ΗΠΑ συγκλονίστηκε από την αυτοκτονία της γνωστής ηθοποιού Κάγκνεϊ Λιν Κάρτερ. Μήπως όμως δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάζουν τέτοια δραματικά κρούσματα στον κλάδο;
Μια ημέρα μετά την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, η 36χρονη Κάρτερ βρέθηκε νεκρή από την μητέρα της στο σπίτι στο Οχάιο. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις η νέα γυναίκα φαίνεται ότι αυτοπυροβολήθηκε στο στόμα.
Φίλοι της αποκάλυψαν με ανάρτησή τους ότι η γυναίκα υπέφερε ψυχικά.
«Δυστυχώς, παρά τα πολλά εντυπωσιακά επιτεύγματα και τα ταλέντα της, η Κάγκνεϊ πάλεψε με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς περνούσαν τα χρόνια. Ακόμη και στις πιο σκοτεινές της μέρες, ωστόσο, εμφανιζόταν ακόμα στο στούντιο, πάντα έτοιμη να μάθει, να συνεισφέρει, να βελτιώσει τον εαυτό της με όποιο μικρό τρόπο μπορούσε να διαχειριστεί» σημείωσαν μεταξύ άλλων.
Μήπως όμως τελικά οι αυτοκτονίες σε αυτόν τον χώρο δεν και τόσο μεμονωμένα περιστατικά; Το 2021 η Σαμάνθα Κόουλ είχε συμπεράνει ότι ο μέσος όρος ζωής -τα 37,43 έτη- για τους πορνοστάρ που δίνει η Google ήταν παραπληρφόρηση.
«Αυτό μας κόβει χρήματα για να μπορούμε να πάμε διακοπές και να κάνουμε ωραία πράγματα για τους εαυτούς μας»
Σύμφωνα με την βάση δεδομένων Internet Adult Film Database, σχεδόν το 7% των καταγεγραμμένων θανάτων ηθοποιών είναι αυτόχειρες, ενώ άλλο ένα 5% δολοφονήθηκε. Εάν προστεθεί και ένα 26% για το οποίο είναι άγνωστοι οι λόγοι θανάτου, τότε πράγματι η βιομηχανία είναι βρώμικη υπόθεση, τσακίζοντας χιλιάδες προσωπικότητες.
Σε έρευνα του 2011 διαπιστώθηκε ότι οι καλλιτέχνες ανέφεραν, κατά μέσο όρο, 7,2 ημέρες κακής ψυχικής υγείας τις τελευταίες 30 ημέρες πριν ρωτηθούν και το 33% πληρούσε τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν καταθλιπτικοί. Ως παιδιά, οι ερμηνευτές ταινιών ενηλίκων ήταν πιο πιθανό να έχουν πέσει θύματα «εξαναγκαστικού» σεξ (37%), να έχουν ζήσει στη φτώχεια (24%) και να έχουν τεθεί σε ανάδοχη φροντίδα 21%.
Τους τελευταίους 12 μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας, το 50% των ερμηνευτών ανέφεραν ότι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και το 34% ανέφεραν ότι βίωσαν ενδοοικογενειακή βία, σε σύγκριση με το 36%. Ως ενήλικες, το 27% είχε βιώσει αναγκαστικό σεξ. Οι γυναίκες ερμηνεύτριες ταινιών για ενήλικες έχουν σημαντικά χειρότερη ψυχική υγεία και υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης από άλλες γυναίκες στην Καλιφόρνια παρόμοιας ηλικίας.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων 15 έως 34 ετών και το αυξημένο στίγμα, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι χαμηλότεροι μισθοί και η έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχονται σε ηθοποιούς ταινιών πορνό επιδεινώνουν τα πράγματα.
Πολλές φορές, οι πορνοστάρ μπαίνουν σε εφιαλτικά διλήμματα να γυρίσουν επικίνδυνες ή εξαιρετικά ταπεινωτικές σκηνές και αυτό μπορεί να τους κοστίσει.
Η Κάγκνεϊ Λιν Κάρτερ είχε έρθει σε σύγκρουση ακόμα και με τον σύντροφό της όταν εκείνος ήταν αρνητικός να δεχτεί την πρόταση του ατζέντη της για μια επίμαχη σκηνή. Εκείνος τη συμβούλεψε να μην την κάνει, με την Κάρτερ να εκπλήσσεται που το ανέφερε μπροστά στο συνεργείο.
«Λες να μην το κάνω, αλλά έτσι θα χάσουμε δύο χιλιάδες δολάρια» είχε πει κάποτε η ηθοποιός στον σύντροφό της. «Αυτό μας κόβει χρήματα για να μπορούμε να πάμε διακοπές και να κάνουμε ωραία πράγματα για τους εαυτούς μας».
Επιπλέον, πολλές γυναίκες του χώρου έχουν υποτιμηθεί τόσο στη βιομηχανία όσο και κοινωνικά. Η ηθοποιός Όγκοστ Έημς, έβαλε τέρμα στη ζωή της το 2019, μετά από ηλεκτρονική παρενόχληση.
«Ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία βλέπει και μεταχειρίζεται τους πορνοστάρ μας κάνει πιο καταθλιπτικούς, είναι δύσκολο να νιώθουμε ότι δεν ανήκουμε ή ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», έχει δηλώσει η ηθοποιός Τζίντζερ Μπανκς στο Hollywood Life.
«Έχω υποφέρει από κατάθλιψη λόγω του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τη δουλειά μου. Αυτό είναι το χειρότερο μέρος αυτής της δουλειάς, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι με αντιμετωπίζουν εξαιτίας αυτού που κάνω για τα προς το ζην».
Όπως θα έλεγε και ο σύντροφος της Έημς μετά τον θάνατό της: «Βγάζουμε τα προς το ζην με τα φράγκα αρρωστημένων ψυχικά ατόμων [εν. τη βιομηχανία]».
Τα σχόλια είναι κλειστά.