Η Ισπανία βιώνει την ξηρασία της χιλιετίας
Άδειες πισίνες, βρόμικα αμάξια
Έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην Καταλονία θα ζουν με αυστηρούς περιορισμούς μέχρι νεοτέρας.
Οι κάτοικοι της Καταλονίας στην ανατολική Ισπανία απαγορεύεται από την Παρασκευή να πλένουν τα αυτοκίνητά τους και να γεμίζουν πισίνες, εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας που έχει ζήσει η χώρα εδώ και πάνω από μια χιλιετία.
Με τους ταμιευτήρες νερού να έχουν πέσει στο 16% της χωρητικότητάς τους, έξι εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με περιορισμούς σε 200 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ισπανία.
«Βρισκόμαστε σε μια νέα κλιματική πραγματικότητα που θα φέρει πιο έντονες ξηρασίες»
Ολόκληρη η Ιβηρική Χερσόνησος διανύει το χειρότερο επεισόδιο ξηρασίας, έδειχνε μελέτη του 2022. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τους καύσωνες του 2023, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για τη Βαρκελώνη έχει τεθεί στο τραπέζι σχέδιο μεταφοράς νερού με πλοία, μέτρο που είχε εφαρμοστεί και το 2008, όταν η στάθμη στους ταμιευτήρες ήταν υψηλότερη και βρίσκονταν σε λειτουργία περισσότερες μονάδες αφαλάτωσης.
Η τοπική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την οικιακή κατανάλωση κατά 5% και την χρήση για άρδευση έως και κατά 80%.
Η επιτρεπόμενη χρήση ανά άτομο καθορίστηκε στα 200 λίτρα την ημέρα, ποσότητα που δεν αποκλείεται να μειωθεί αν η κατάσταση επιδεινωθεί.
«Η ξηρασία κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί, βρισκόμαστε όμως σε μια νέα κλιματική πραγματικότητα που θα φέρει πιο έντονες ξηρασίες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Πέρε Αραγόνας.
Τα δέντρα επιτρέπεται να ποτίζονται μόνο με νερό από μονάδες βιολογικού καθαρισμού και το γέμισμα πισίνων απαγορεύτηκε ακόμα και στα ξενοδοχεία. Μόνο τα αθλητικά κολυμβητήρια επιτρέπεται να γεμίζουν μέχρι τη μέση, αρκεί να λαμβάνουν μέτρα εξοικονόμησης όπως το να κλείνουν τα ντους.
Στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης, η πίεση του νερού έχει μειωθεί σε ορισμένες κοινότητες.
Όσοι παραβιάζουν τους περιορισμούς απειλούνται με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ, αν και παραμένει ασαφές πώς θα εντοπίζονται οι παραβάτες.
Στην τεχνητή λίμνη του Σάου (κεντρική εικόνα), η οποία έχει πέσει στο 4% της χωρητικότητάς της, μια εκκλησία που βρισκόταν πρότινος βυθισμένη έχει και πάλι αναδυθεί.
Τα σχόλια είναι κλειστά.