Μπορεί να επιβάλει ο Πούτιν τους όρους του για το τέλος του πολέμου το 2024;
Ένας παλαίμαχος πρέσβης, που γνωρίζει καλά τον τρόπο που σκέφτονται οι Ρώσοι, κάνει εκτιμήσεις για το 2024 στο ουκρανικό μέτωπο.
Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, δηλαδή έπειτα σχεδόν από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική εισβολή εισήλθε σε νέα φάση, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει αυτοπεποίθηση ότι η πορεία των επιχειρήσεων θα ευνοήσουν στο τέλος τη χώρα του.
Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, δηλαδή έπειτα σχεδόν από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική εισβολή εισήλθε σε νέα φάση, με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει αυτοπεποίθηση ότι η πορεία των επιχειρήσεων θα ευνοήσουν στο τέλος τη χώρα του.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται να δικαιολογούν μια κάποια αισιοδοξία στη Ρωσία.
Η οικονομία της Ρωσίας ανέκαμψε έντονα φέτος, βοηθούμενη από την άνοδο των κρατικών δαπανών, ιδιαίτερα για τη στρατιωτική παραγωγή. Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% το 2023. Παρατηρείται αύξηση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης για εκατομμύρια πολίτες. Ενώ το ποσοστό της ανεργίας έπεσε στο ιστορικό χαμηλό 2,9%.
Σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη της Ινδίας στην ΕΣΣΔ M.K. Μπαντρακούμαρ, η Ρωσία έχει φαίνεται να έχει κερδίσει το πάνω χέρι σε αυτόν τον «πόλεμο δια αντιπροσώπων», ενώ οι ΗΠΑ αγωνίζονται να αναδημιουργήσουν ένα νέο αφήγημα.
Μέσα στο 2024, η ισορροπία των δυνάμεων στο μέτωπο θα αλλάξει λόγω των βαριών απωλειών του ουκρανικού στρατού
«Η ουσία του θέματος είναι ότι η Δύση αντιλαμβανόταν από παλιά την Ουκρανία ως ένα γεωπολιτικό σχέδιο που στόχευε τη Ρωσία» λέει ο Μπαντρακούμαρ που έχει υπηρετήσει και στις πρεσβείες της χώρας του σε Τουρκία, Πακιστάν και Αφγανιστάν.
«Σήμερα, ακόμη και με την ήττα να έρχεται, η προτεραιότητα της Δύσης είναι να υποχρεώσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη βάση της υπάρχουσας γραμμής επαφής χωρίς γεωπολιτικές ή στρατηγικές υποχρεώσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον ή του ΝΑΤΟ, το οποίο αυτό θα σήμαινε de facto ανοιχτή την πόρτα για τον επανεξοπλισμό του λαβωμένου ουκρανικού στρατού και ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ από την πίσω πόρτα» λέει ο ίδιος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον έμπειρο διπλωμάτη, η Μόσχα δεν θα πέσει στην παγίδα των ΗΠΑ ξανά, διακινδυνεύοντας έναν άλλο πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει.
Οι μαχητικές δυνατότητες των Ουκρανών θα μειωθούν
Από στρατιωτική πλευρά, όπως υποστηρίζει ο Μπαντρακούμερ, η Ρωσία θα προωθήσει τον πόλεμο φθοράς μέχρι τέλους λογικά, ώστε να ωθήσει τον ουκρανικό στρατό σε στρατηγικό αδιέξοδο, κάτι που θα σήμαινε αναζήτηση τακτικών βελτιώσεων στην πρώτη γραμμή, υπονόμευση του οικονομικού δυναμικού της Ουκρανίας, προκαλώντας στρατιωτικές απώλειες και ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ίδιας της Ρωσίας σε μια κλίμακα που ανατρέπει την ισορροπία των δυνάμεων για να αντισταθμίσει τυχόν στρατιωτικές κινήσεις του ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία αναμένει ότι οι μαχητικές δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων θα μειωθούν απότομα στο εγγύς μέλλον και ο στρατός αντιμετωπίζει ήδη δυσκολία να βρει νεοσύλλεκτους. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η ισορροπία των δυνάμεων στο μέτωπο θα αλλάξει λόγω των βαριών απωλειών του ουκρανικού στρατού και της μειωμένης δυτικής βοήθειας και, σε κάποιο σημείο, η άμυνα της Ουκρανίας θα αρχίσει να καταρρέει».
Εκτιμά, ότι πολύ πιθανόν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις να κινηθούν πιο δυτικά προς τον Δνείπερο τους επόμενους μήνες, πολύ πέρα από τα τέσσερα νέα εδάφη που εντάχθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία πέρυσι, δηλαδή Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Ζαπορόζια και Χερσώνα.
Ελλείψει οποιασδήποτε διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων, η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να «απελευθερώσει» μονομερώς εκείνες τις νότιες περιοχές της Ουκρανίας που ήταν ιστορικά μέρος της Ρωσίας, οι οποίες θα περιλάμβαναν πιθανώς την Οδησσό και ολόκληρη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας ή το Χάρκοβο στα βόρεια του Ντονμπάς.
Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας
Τα πρόσφατα κέρδη της Ρωσίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις -π.χ., Soledar, Artyomovsk (Bakhmut), Avdeevka, Maryinka, κ.λπ.- μαρτυρούν ήδη μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο στρατών, τονίζει ο διπλωμάτης. Αυτή η μετατόπιση θα επιταχυνθεί περαιτέρω καθώς το «στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα» της Ρωσίας λειτουργεί εξαιρετικά και η Ρωσία αναπτύσσει μαζικά νέους τύπους όπλων, όπως έξυπνες αεροπορικές βόμβες, οι οποίες έχουν φέρει επανάσταση στον ρόλο της Αεροπορίας στον πόλεμο.
«Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομιλία του Πούτιν έδωσε μεγάλη προσοχή στην ανάκαμψη της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας για να ανταποκριθεί στις στρατιωτικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν», λέει ο Μπαντρακούμαρ.
Δεκάδες βαριές βόμβες ρίχνονται κάθε μέρα και παράλληλα αυξάνεται η χρήση σύγχρονων πυρομαχικών και κάποιων άλλων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών ακριβείας. Τα άρματα μάχης T-90M και νέοι τύποι ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων έχουν επίσης εμφανιστεί στο πεδίο της μάχης, σημειώνει.
Την ίδια στιγμή όμως, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μείωση των προμηθειών όπλων λόγω της περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας στη Δύση, όπου η βιώσιμη ανάπτυξη της παραγωγής σε βιομηχανική κλίμακα δεν είναι εφικτή βραχυπρόθεσμα. Εν τω μεταξύ, η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν αποτελούν σημαντικούς περισπασμούς για τις ΗΠΑ.
Συνεπώς, ο Μπαντρακούμαρ εκτιμά ότι μια αποφασιστική αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων κατά της Ουκρανίας είναι απολύτως κατανοητή μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, οδηγώντας σε ένα τέλος της σύγκρουσης με όρους που θα επιβάλει η Μόσχα.
Τα σχόλια είναι κλειστά.