Ρένα Βλαχάκη: Η γνωστή Ηρακλειώτισσα που δώρισε πίνακες και ανεκτίμητης αξίας κειμήλια στον Δήμο Ηρακλείου
Ρένα Βλαχάκη: Η γνωστή Ηρακλειώτισσα που δώρισε πίνακες και ανεκτίμητης αξίας κειμήλια στον Δήμο Ηρακλείου
Μια σημαντική δωρεά στον Δήμο Ηρακλείου… Πρόκειται για τη δωρεά που έκανε η γνωστή Ηρακλειώτισσα κυρία Ρένα Βλαχάκη-Μαρκάκη, με την ηθική συμπαράσταση και στήριξη του συζύγου της Κωνσταντίνου Μαρκάκη.
Η δωρεά έγινε στη μνήμη των γονιών της κ. Ρένας, Ιωάννη Βλαχάκη ή Ζαχαρογιάννη από την Αυγενική Μαλεβιζίου και Μαρίας Τυλισσανάκη-Βλαχάκη, του αδελφού της Γεωργίου και της αδελφούλας της Ρένας.
Έγινε σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου κ. Αριστέα Πλεύρη, την οποία η κ. Βλαχάκη-Μαρκάκη και ευχαριστεί.
Το περιεχόμενο της δωρεάς αφορά τον εικαστικό τομέα και συγκεκριμένα τη ζωγραφική. Περιέχει 22 πίνακες του Δημήτρη Περδικίδη, έναν πίνακα του συμπολίτη μας Γεωργίου Γεωργιάδη κι έναν πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Μπουβιέ.
Ας αρχίσουμε από τους πίνακες του Δημήτρη Περδικίδη.
Ο Δημήτρης Περδικίδης θεωρείται από τους ειδικούς της Τέχνης, ως ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ού αιώνα. Και πάντα σύμφωνα με την κρίση των ειδικών της Τέχνης, η τέχνη του προηγείται κατά 200 χρόνια της εποχής του, όπως ακριβώς συνέβη και με τον El Greco.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, απ’ όπου πήρε υποτροφία για την Ισπανία, όπου και εγκαταστάθηκε. Στον επίλογο της ζωής του επέστρεψε στην Ελλάδα, οπότε και τον γνώρισε η γράφουσα από την έκθεση ζωγραφικής που έκανε στο Ηράκλειο την άνοιξη του 1989 στην Galery Σταυρακάκη. Στην Ελλάδα, ο Περδικίδης δεν είναι γνωστός μόνο από τους μεγάλους συλλέκτες.
Τέλος, η κ. Ρένα Βλαχάκη-Μαρκάκη, λάτρης της Τέχνης και συλλέκτρια από τα νεανικά της χρόνια, είχε μια συλλογή από πολύ μεγάλο αριθμό έργων του ζωγράφου.
Τα έργα τα οποία προσφέρει στον Δήμο Ηρακλείου μπορεί να μην είναι τα φανταχτερά έργα της ακμής του ζωγράφου, είναι όμως ιδιαίτερης σημασίας, διότι αρχίζουν από την εποχή που ο ζωγράφος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1947) έως το έτος που απεβίωσε, το 1989.
Τα έργα αυτά ο ζωγράφος δεν τα είχε προς πώληση, τα παραχώρησε όμως κατ’ εξαίρεση στη γράφουσα, εκτιμώντας την καλλιέργειά της στην Τέχνη και την τιμή που του έκανε με τη μνημειώδη αγορά των έργων του. Στο πίσω μέρος έχουν χειρόγραφες αφιερώσεις του ζωγράφου γεμάτες ποίηση και πνεύμα, και αυτές οι αφιερώσεις δίδουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στα έργα αυτά.
Η κ. Ρένα Βλαχάκη-Μαρκάκη αποφάσισε να κάνει τη δωρεά αυτή αφενός μεν για να τιμήσει τη μνήμη του ζωγράφου, ο οποίος αν και δεν ήταν Κρητικός, αγαπούσε ιδιαίτερα την Κρήτη, και αφετέρου για να τον ευχαριστήσει γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής της καριέρας και της απόλυτης αφοσίωσης στη μελέτη και συγγραφή, η τέχνη του Περδικίδη μαζί με την κλασική μουσική της έδιναν δύναμη και έμπνευση.
Σημειώνει ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για μια επαρχιακή πόλη, όπως το Ηράκλειο, να έχει μια τέτοια συλλογή με έργα τα οποία δείχνουν όλη την πορεία του ζωγράφου από την αποχή που ήταν φοιτητής μέχρι την εποχή που εκτοξεύτηκε ως Μέγας.
Δεύτερο μέρος της δωρεάς είναι ένας πίνακας του μεγάλου συντοπίτη μας Γιώργου Γεωργιάδη. Ο πίνακας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι έχει εντελώς διαφορετική τεχνοτροπία από αυτήν που ανέπτυξε αργότερα ως φτασμένος ζωγράφος.
«Όπως μου είπε ο ίδιος σε μια επίσκεψη στην οικία μου, τον πίνακα αυτό ζωγράφισε όταν σπούδαζε στο Παρίσι και γι’ αυτό τον ονόμασε “Φοιτητικό Δωμάτιο” και τον αγαπούσε ιδιαίτερα», αναφέρει η κ. Βλαχάκη-Μαρκάκη.
Και τρίτον, στη δωρεά περιλαμβάνεται ένας μεγάλος πίνακας ενός Γάλλου ζωγράφου ονόματι Μπουβιέ, τον οποίο αγόρασε η δωρήτρια στα πολύ νεανικά της χρόνια και έχει θέμα τον Σηκουάνα.
Η δωρεά περιείχε και πολλά άλλα είδη πολύτιμα και μοναδικά, τα οποία προς το παρόν δε δόθηκαν, ίσως όμως με την επόμενη δημοτική Αρχή.
«Μια ιστορία αγάπης σαν παραμύθι»
Η δωρήτρια κ. Ρένα Βλαχάκη-Μαρκάκη δηλώνει για τη δωρεά αυτή: «Είναι το ελάχιστο δείγμα, μαζί με το συγγραφικό μου έργο, για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τους γονείς μου, όχι για τα υλικά αγαθά που με αφθονία μου προσέφεραν, αλλά για την ανατροφή που μου έδωσαν. Με το δικό τους παράδειγμα με δίδαξαν να αγαπώ τον συνάνθρωπό μου, να βοηθώ αυτόν που καταλαβαίνω ότι έχει ανάγκη πριν μου το ζητήσει ο ίδιος, να είμαι εργατική ενώ ήμουν πλούσια, να έχω πνευματικά ενδιαφέροντα, να μην προδίδω τα πιστεύω μου και με συνέπειες, να έχω ηθικές αρχές γιατί είμαι Κρητικιά και να αντιμετωπίζω με αξιοπρέπεια ακόμη και τον θάνατο.
Εγώ, η θυγατέρα τους Ρένα Βλαχάκη-Μαρκάκη δηλώνω ήρεμη, διότι τήρησα την παρακαταθήκη που μου άφησαν με ευλάβεια».
Η κ. Ρένα Βλαχάκη-Μαρκάκη έχει παντρευτεί σε δεύτερο γάμο με τον εφηβικό της έρωτα, τον γνωστό συμπολίτη μας κ. Κωνσταντίνο Μαρκάκη, «ο οποίος», όπως είπε, «υπήρξε μια όαση και έδωσε φως στο θλιβερό τοπίο της ζωής» της. Γι’ αυτό εκφράζει δημόσια την ευγνωμοσύνη της.
Ο γάμος έγινε το 2017, 59 ολόκληρα χρόνια από τότε που άρχισε το ειδύλλιο το 1958, όταν η Ρένα ήταν 13 ετών και ο Κώστας 18.
«Μια ιστορία αγάπης σαν παραμύθι», υπογραμμίζει.
Τα σχόλια είναι κλειστά.