«Τσεκουρωμένες» οι επιδοτήσεις: «Περίπου στο 45% κάτω σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη
Με τους ελαιοπαραγωγούς και λόγω πρωτόγνωρα μειωμένης σοδειάς, αλλά και λόγω του «κόφτη» στις επιδοτήσεις, να βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης, το ότι το υπόλοιπο ποσό της επιδότησης θα μπει στους λογαριασμούς τους την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, δημιούργησε προσδοκίες που όμως δύσκολα μπορούν να επαληθευτούν, αφού και αυτή τη φορά τα ποσά θα είναι «τσεκουρωμένα», ενώ επιπλέον χιλιάδες παραγωγοί των οποίων τα αγροτεμάχια δεν εμφανίζονται από λάθος στην ηλεκτρονική αποτύπωση, και να τρέξουν για να το διορθώσουν δεν θα προλάβουν το χρόνο για να πληρωθούν
Μειωμένες μέχρι και 40% από την αντίστοιχη καταβολή τον Δεκέμβριο του 2022
Φόβος σε πολλούς παραγωγούς στο να δουν μηδενικούς λογαριασμούς
Προβληματισμός και για την ηλεκτρονική απεικόνιση
Χωρίς πληρωμή τουλάχιστον 50 χιλιάδες αγροτεμάχια
Αγώνας δρόμου για τις διορθώσεις μέχρι 15 Δεκεμβρίου
Από τις 20 έως τις 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή από την επόμενη Τετάρτη μέχρι την επόμενη Παρασκευή, σταδιακά ανάλογα με την τράπεζα που έχουν λογαριασμούς, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο των επιδοτήσεων. Παρά τις προσδοκίες ωστόσο των παραγωγών, και αυτό το ποσό φαίνεται ότι έρχεται «τσεκουρωμένο» μέχρι και 40% από αυτό που έλαβαν το Δεκέμβρη του 2022.
Υπό το βάρος μιας κακής χρονιάς για το ελαιόλαδο λόγω σοδειάς, η μειωμένη επιδότηση έρχεται να αποτελειώσει τους παραγωγούς, που όμως όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, θα λάβουν και μια τρίτη εξοφλητική δόση μετά τον Μάρτιο του 2024.
Την ίδια ώρα στα πετσοκομμένα ποσά, έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα της ηλεκτρονικής απεικόνισης των αγροτεμαχίων που έχει εξαφανίσει από το σύστημα μόνο στο Ηράκλειο 50 χιλιάδες αγροτεμάχια, για τα οποία δεν θα υπάρξει πληρωμή. Αν και το σύστημα για διορθώσεις θα είναι ανοιχτό μέχρι και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, εντούτοις τόσο η διαδικασία με φωτογραφίες που πρέπει να τραβήξουν οι παραγωγοί, όσο και η επεξεργασία τους, δημιουργεί αγωνία για το αν τελικά θα λυθεί το πρόβλημα, αφού πέρυσι αντίστοιχα θέματα αποκαταστάθηκαν και πληρώθηκαν τα ποσά, αρκετούς μήνες μετά.
Σε ένα αβάσταχτο πλαίσιο αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι και με την έλλειψη εργατικών χεριών που έχει εκτοξεύσει τα κόστη για τα μεροκάματα.
Σε αυτό το πλαίσιο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές, ζητώντας επέκταση του πιλοτικού προγράμματος για μετακίνηση ανέργων από τη δυτική Μακεδονία στην Κρήτη και πέραν της ελαιοκομικής περιόδου.
Η πρόταση δε του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου φαίνεται ότι επικεντρώνεται και στον τουρισμό, με το αίτημα να αφορά μετακίνηση ανέργων για εργασία στον τουρισμό, που θα μπορούσε να καλύψει μέρος των τραγικών ελλείψεων που καταγράφονται, ειδικά υπό την προϋπόθεση τήρησης των κινήτρων που δίδονται και σχετίζονται τόσο με την κάλυψη των εισιτηρίων μετακίνησης προς την Κρήτη αλλά και καταβολής μέρους του ενοικίου.
Τα σχόλια είναι κλειστά.