Δεν αποτυπώθηκε στους τζίρους των ξενοδοχείων η αυξημένη προσέλευση τουριστών φέτος στην Κρήτη
Αναντιστοιχία σημειώνεται μεταξύ του ιστορικού ρεκόρ της κίνησης των επιβατών που καταγράφηκε φέτος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και των πραγματικών κερδών που αποκόμισε ο τουριστικός κλάδος της Κρήτης την περίοδο αυτή.
Παρά τις περισσότερες από 8.500.000 αναχωρήσεις-αφίξεις που καταγράφονται φέτος στον αερολιμένα “Νίκος Καζαντζάκης”, τα ταμεία των ξενοδοχείων, αλλά και των τουριστικών καταλυμάτων δεν επωφελήθηκαν όσο θα ανέμενε κανείς.
Όπως εξήγησαν μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη” οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι αυξήσεις σε κόστη και μισθοδοσία, αλλά και τα “τσουχτερά” επιτόκια στα δάνεια δεν επέτρεψαν την περαιτέρω ανάπτυξη των κερδών για τους επαγγελματίες του τουρισμού στην Κρήτη.
Εξάλλου, την αγωνία τους εξέφρασαν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, οι οποίοι τονίζουν ότι τα δικά τους καταλύματα δεν έφτασαν στις επιθυμητές πληρότητες, κάνοντας μεν λόγο για αυξημένο τουριστικό ρεύμα, αλλά για ένα μόλις τρίμηνο τουρισμού, που σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους…
Αναλυτικότερα, το ρεκόρ στις αφίξεις και αναχωρήσεις αποτυπώνει το ρεύμα, όχι όμως και το πώς κινήθηκαν τα ταμεία των ξενοδοχείων. Αυτό ανέφερε εν ολίγοις ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, επισημαίνοντας ότι στο ρεκόρ επισκεπτών χρονιά-ρεκόρ φέτος κατέγραψαν και τα κόστη.
«Σίγουρα τα ταμεία ήταν πολύ καλά και σίγουρα ήταν πολύ καλύτερα από άλλες χρονιές. Και πολύ ανεβασμένα, διότι δεν είχαμε πολλά “last minute”, που είναι αυτά που κατεβάζουν τις τιμές. Οπότε είχαμε κανονικές τιμές συμβολαίων, αλλά και αύξηση εσόδων, αλλά και τρομερή αύξηση εξόδων», ανέφερε αρχικά ο κ. Χαλκιαδάκης.
Πολλά τα έξοδα
Τα οικονομικά πάντως φαίνεται να μη… βγαίνουν στους ξενοδόχους, οι οποίοι από τη μια για να κρατήσουν, όπως είπαν, το προσωπικό χρειάστηκε να δώσουν περισσότερα στη μισθοδοσία, την ώρα που τα κόστη για τρόφιμα και αναλώσιμα είχαν μεγάλες αυξήσεις. “Κερασάκι στην τούρτα”, όπως επεσήμανε ο κ. Χαλκιαδάκης, ήταν η επιβολή επιτοκίου 4% στον δανεισμό, που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες στην αγορά.
«Πάρα πολλοί από τους υπαλλήλους δε δέχονταν απλά τις συμβάσεις, ήταν πάνω από τις συμβάσεις. Οπότε η αύξηση που δόθηκε δεν ήταν στο 7% που ήταν η σύμβαση, αλλά πήγαινε στο 10- 15-20% και ανάλογα πού δεχόταν ο καθένας. Είχαμε και την αύξηση τροφίμων στο 35% περίπου», τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, το μεγάλο «“χαστούκι” που φάγαμε ήταν από τα δάνεια διότι (…) από 0% που ήταν το επιτόκιο, έγινε περίπου 4%».
«Σίγουρα πρέπει να ανέβουν πάλι οι τιμές, οι οποίες όμως έχουν φτάσει κι αυτές ταβάνι, διότι μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος που έρχεται στην Κρήτη είναι μεσαίος κόσμος και η οικογένεια, που είναι το είδος των τουριστών που έχουμε. Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορούμε να τους χάσουμε!», πρόσθεσε με νόημα.
“Μεγάλος χαμένος” τα μικρά καταλύματα
Αυξημένο το κόστος λειτουργίας κατά 30%
Το ίδιο ή και περισσότερο σφιγμένοι φάνηκαν και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, που επί της ουσίας δεν είδαν στα δικά τους καταλύματα αυτήν την αύξηση, καθώς οι πληρότητες, όπως επισημάνθηκε, σε εκείνους τουλάχιστον δεν έδειξαν τέτοια δυναμική και πάντως δεν είχαν χρονική διάρκεια, αφού ο μεγάλος όγκος και η δυναμική της σεζόν για μία ακόμη φορά περιορίστηκε σε ένα μικρό τμήμα της τουριστικής σεζόν, το γνωστό τρίμηνο.
«Η αποτίμηση του ταμείου δεν ήταν η αναμενόμενη», επεσήμανε ο πρόεδρος τουριστικών καταλυμάτων Ηρακλείου Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη «γιατί τα κόστη είναι πάρα πολύ υψηλά». Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, τα κόστη είναι πάρα πολύ υψηλά «και στην ενέργεια, γιατί έχουμε τεράστιες καταναλώσεις και αυτό δε βοήθησε καθόλου τον τουριστικό κλάδο και ιδιαίτερα τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου μας. Το ίδιο και για τις προμήθειες και τα υλικά-πρώτες ύλες που έχουν τεράστια αύξηση, η οποία έχει φτάσει και το 30%».
«Στον δικό μας κλάδο δεν αποτυπώθηκε το ίδιο… Υπήρχαν αρκετά υψηλές πληρότητες, ωστόσο μην ξεχνάμε ότι άργησε πάρα πολύ να ξεκινήσει η σεζόν. Το θέμα το οποίο επηρέασε την αργή κίνηση της σεζόν δε γνωρίζουμε αν ήταν οι καιρικές συνθήκες ή κάτι άλλο που δε γνωρίζουμε ακόμα. Αυτή η καθυστέρηση όμως αφαίρεσε περίπου ενάμιση μήνα από τις βασικές πληρότητες του κλάδου», ανέφερε με νόημα ο κ. Χριστοδουλάκης.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.